Trådløst bynett i Stavanger

Er du i Stavanger og skal på nett? Nå er det trådløse bynettet tilgjengelig og det er gratis.

Publisert
Sist oppdatert

Innbyggerne i Stavanger har ventet på sitt trådløse bynett i et par år. Det ble lansert i juni 2006 og målsettingen var at det skulle være klart til kulturhovedstadsåret 2008. Forslaget var inspirert av tilsvarende planer for Trondheim, som sto klart allerede i september i fjor.

Planene i Stavanger sikter seg mot et pilotprosjekt med dekning av deler av sentrum i første omgang, men ambisjonene er både å dekke hele regionen og etablere forskjellige tjenester både for næringsliv og innbyggerne.

Foreløpig gratis

Vi var en tur i Stavanger i helgen og hadde som alltid behov for nettilgang. Siden vi ikke har noen sterk tilknytning til byen hadde vi ikke fått med oss at det det trådløse nettet allerede var i drift, men det fikk vi fort vite. Det hadde etter sigende ikke fungert inntil for kort tid siden, men skulle være ok nå.

Og det var dessuten gratis!

Det vi neppe være gratis i all framtid, meningen er at det skal være gratis i testperioden under kulturhovedstadsåret. Hvordan prisingen vil være i framtiden er ikke bestemt. I Trondheim koster det 10 kroner for tilgang til nettet i 12 timer.

Enkelt og effektivt

Det var ingen problemer med å komme seg på nett i forskjellige deler av Stavanger sentrum. Av de forskjellige nettverkene som dukker opp som tilgjengelige er det bare å velge "Bynett". Pålogging er som på de fleste andre offentlige trådløse nett, du starter nettleseren og blir ønsket velkommen.

Trådløst bynett i Stavanger


Etter OK kommer du til påloggingssiden, sender en SMS med ordet WIFI til 41716045 og etter få sekunder mottar du en SMS med et passord. Så er du på nett.

Oppkoblingen varer bare 60 minutter, så må du sende en ny tekstmelding og motta passord på nytt. Dete er gjort både for å hindre misbruk og for å utnytte kapasiteten best for flest mulig ved å unngå tunge opp/nedlastninger osv.

Vi opplevde at forbindelsen ga seg noe tidligere enn 60 minutter i blant, men responsen på SMS var uansett bare noen sekunder unna.

Ytelse?

Vi hadde tatt med oss vårt ICE USB-modem til Stavanger for sikkerhets skyld, og ble nysgjerrig på hvordan ytelsen var sammenlignet med Bynettet.

Vi fikk en grei oppkobling med 314 kb/s på nedlastning og hele 635 opp.

Trådløst bynett i Stavanger


Men Bynettet var raskere:

Trådløst bynett i Stavanger


Her fikk vi 1176 kb/sek på nedlastning og 809 kb/sek opp.

Med ekstra antenne hadde vi nok fått bedre resultater med ICE, det samme gjelder jo i teorien også for Bynettet, men ekstra antenne på bærbar med innebygd trådløst er som regel ikke mulig.

Uansett var ikke ytelsen verken på ICE eller Bynettet egnet til annet enn lett nettbruk. Streaming av lyd og bilde krever raskere og mer stabile forbindelser for å gi en fullverdig brukeropplevelse.

Men det er likevel et utmerket tilbud, særlig når Stavanger blir varmere og mer behagelig utendørs enn i vinterferien...

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer