Trådløst fra PC til TV og musikkanlegg

Har du PCen i et trangt arbeidsrom, men vil gjerne høre musikk og se bilder på mer egnede apparater i andre rom? Da er en trådløs Media Adapter tingen. Hva det er for noe kan du lese her, vi har testet.

Trådløst fra PC til TV og musikkanlegg
Publisert
Sist oppdatert

Mange produktutviklere har forsøkt å bygge bro mellom bruk av PC og TV, uten at dette har vært så vellykket. En viktig grunn til dette er at TV for de fleste er avkobling, mens bruk PC er "tilkobling". På PC produserer man eller søker aktivt etter innhold på nettet, og helheten er ikke er ferdig presentert som en serie hendelser, det er ikke en ferdig produksjon.

Trådløst fra PC til TV og musikkanlegg
Trådløst fra PC til TV og musikkanlegg

Men TVen er gjerne plassert i mer komfortable og sosiale omgivelser enn PCen, og egner seg derfor til å vise innhold, gjerne produsert på PC, for familie og venner. Spesielt gjelder dettte bilder fra digitalkamera, og musikk man har organisert på PCen i form av MP3-filer, kan være stas å få spilt over musikkanlegget. Problemet har vært å få koblet disse sammen. Det er her MediaAdepteret fra Linksys kommer inn.


Selve enheten består av en boks med kontakter på baksiden og en antenne på toppen som håndterer nettverkssignalene etter 802.11b-standarden. Det følger med en fot, som gjør at den står støtt. Strøm kommer fra en ekstern strømforsyning.

Utgangene er stereo lyd på phonoplugger og video på koaks eller S-Video. Det er også en nettverkskontakt, som kan brukes for konfigurering eller i stedet for trådløst nett.

All betjening skjer med fjernkontrollen, som har direkte knapper for menyvalg, manøvrering i menysystemet og start stopp av fremvisning.

Installasjon

Vi har allerede installert trådløst nett hjemme, med hoved-PC og aksesspunkt plassert oppe på hemsen i huset. TVen står nede i stua, og det har hendt at vi har koblet opp vår bærbare til TVen, og vist bilder på TVen, som har ligget på harddisken på PCen på hemsen. Men det blir mye kobling og omkonfigurerering, så det har på ingen måte blitt en vane.

Nå koblet vi først strøm til MediaAdapteret og startet installasjonsprogrammet. Adapteret ble ikke funnet da programmet søkte etter dette over det trådløse nettet, så vi koblet det til med en nettverkskabel. Da dukket det opp med det samme.

Da kunne vi endre oppsettsparamterne slik at det fikk kontakt med vårt aksesspunkt. Kjøper du et aksesspunkt fra Linksys skal det fungere rett ut av boksen, men vi har et D-link aksesspunkt og våre egne innstilliger. Det var derfor nødvendig å endre innstillingene hos oss, men dette gikk helt greit ved å følge videre trinn i installasjonsprogrammet.

Til slutt valgte vi hvilke mapper på harddisen som MediaAdapteret skulle hente bilder og musikk fra.

Så var det bare å flytte adapteret ned i stua og koble det til TVen.

I bruk

Trådløst fra PC til TV og musikkanlegg
Trådløst fra PC til TV og musikkanlegg


Vi valgte riktig inngang på TVen, og slo på MediaAdapteret med fjernkontrollen. Etter en oppstartsrutine dukket menyen opp, og resten var selvforklarende.

Menyene er svært enkle og brukervennlige, det sier seg selv hva man skal gjøre for å finne bilder og musikk, det er bare å bla i menyene med piltastene og trykke knappen i midten for å velge.

Musikk kan sorteres etter artist, playlister, sjangere eller mapper, denne informasjonen ligger i tag'ene på MP3-filene, så det forutsettes at disse er lagt for at det skal bli mulig å manøvrere etter dette.

Avspilling kan gjøres i rekkefølge etter standard playlister laget på Windows MediaPlayer eller i alfabetisk rekkefølge, eller i shuffle mode.

Lyden var helt fin, og uten sjerende støy eller ulyder av noe slag.

Trådløst fra PC til TV og musikkanlegg


Bilder finner man fram til på tilsvarende måte, men her får du opp miniatyrer som du kan velge skal vises på fullskjerm. Filformatene som kan vises er BMP, GIF, JPG og TIF. Fjernkontrollen har også en zoom-knapp, slik at du kan se nærmere på detaljene i bildene.

Bildekvaliteten var bedre enn forventet, bedre enn når vi kobler vårt digitalkamera direkte til TV. Visningen var også svært rask, bilde dukker opp direkte, det er ingen venting på at bildet skal lastes ned og tegnes opp.

Trådløst fra PC til TV og musikkanlegg
Trådløst fra PC til TV og musikkanleggZoomfunksjonen fungerte også utmerket, siden oppløsningen er så mye høyere i bildefilen enn hva en TV klarer å gjengi. Vi sjekket med filer både fra 3,6 megapikslers og 6-megapikslers kamera, og resultatet var meget bra.

Konklusjon

MediaAdapteret er greit å sette opp, enkelt å bruke og kvaliteten er helt utmerket. Men vi må innrømme at vi savner muligheten til å spille av video. Årsaken til at dette ikke går, er at båndbredden på et 802.11b nettverk ikke er høy nok. For å få til dette må vi i hvert fall opp i 802.11g, men også dette er på grensen, siden ytelsen faller med avstand, bygningsmaterialer og andre størrelser som påvirker signalene. Derfor blir det vanskelig, og uansett begrenset til forholdsvis kraftig komprimert video, som DivX osv. Full DVD med surroundlyd krever langt mer av reell overføringskapasitet enn hva dagens trådløse nettverk tilbyr.

Men til stereo lyd og bilder i god kvalitet på TV fungerer denne enheten aldeles utmerket.

Prisen på Linksys MediaAdapter har vi fått oppgitt til 2 150 kroner inkl mva.

Norsk distributør er EET.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer