Trådløst nettverk i vinden

- Å kjøpe og sette opp et trådløst nettverk er både billig og enkelt. Men sikkerheten slurves det ofte med.

Publisert
Sist oppdatert

Det er Jarle Bjorbekk i PS Data som kommer med uttalelsen til DinSide Data. Nettbutikken har opplevd en kraftig økning i interessen for trådløse nettverksløsninger (WLAN) den siste tiden. Kanskje ikke så rart; prisene har nemlig falt dramatisk. Dette, kombinert med brukervennlige løsninger og svært enkel installasjon, gjør at det ikke bare er dataeksperter som velger trådløst nettverk i heimen.

- Helt vanlige familier har oftere og oftere flere enn én PC i huset, og når disse skal dele internettoppkobling, er det fristende å velge en løsning som innebærer verken boring eller kabelstrekk, sier Bjorbekk til DinSide Data.

Billig og enkelt

En trådløs ruter og trådløst nettverkskort til bærbar PC. En rimelig løsning som flere og flere hjemmebrukere velger.
En trådløs ruter og trådløst nettverkskort til bærbar PC. En rimelig løsning som flere og flere hjemmebrukere velger. Vis mer


Mange tror at det er dyrt og vanskelig å sette opp et trådløst nettverk. I praksis er det ofte både billig og enkelt. Du trenger først og fremst et trådløst aksesspunkt, eventuelt en ruter. Denne kobles til telefon/ADSL-linjen. Deretter må du utstyre hver PC med et trådløst nettverkskort, eventuelt en ekstern USB-adapter dersom du ikke ønsker å åpne PCen din. Bærbare PCer har oftere og oftere trådløst nettverkskort innebygd, og hvis din PC ikke har dette, kan du kjøpe et rimelig kort av typen PCMCIA.

En pakkeløsning med ruter og et nettverkskort koster gjerne godt under 2.000 kroner. Vi har blant annet testet en løsning fra Mustek, som du kan lese om her.

Vi har dessuten testet og omtalt løsninger for deling av bredbånd i denne artikkelserien.

Slurver med sikkerheten

Hva med deg?

Har du trådløst nettverk hjemme? (Avsluttet)
Nei, men har planer(48%) 1474
Ja(47%) 1435
Nei, ingen planer(5%) 152
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De fleste WLAN-løsningene er ikke satt opp med kryptering og sikkerhet ved leveransen. - Hvis du ikke tar deg tid til å lese bruksanvisningen kan du risikere at det trådløse nettverket ditt står pip åpent, noe som for eksempel betyr at naboen lett kan få tilgang til data og enheter i nettverket ditt, sier Bjorbekk

Ofte er en kryptert WEP-løsning å foretrekke. For å koble seg til nettverket må brukeren taste inn en ti-sifret kode. WEP-løsningen er innebygd i programvaren på de fleste rutere. Les for øvrig vår artikkel om trådløst nett og sikkerhet

Standarder

Mange blir forvirret av alle de forskjellige standardene som er ute og går. Den mest vanlige standarden heter 802.11b, men flere og flere velger nå 802.11g - siden den både er raskere og er bakoverkompatibel med 802.11b. Vi har testet og sammenlignet hastigheter på forskjellige trådløse løsninger her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer