Trådløst på 5 GHz - hvilken ruter leverer?

Det er trangt om plassen på 2.4 GHz, hva med 5 GHz?

5 GHz - topp når alt er på stell. Foto: Brynjulf Blix
5 GHz - topp når alt er på stell. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trådløst nett, WLAN, WiFi - samme hva man kaller det, sender de aller fleste i 2,4 GHz-området. Og ikke nok med det, det er en god del annet trådløst som også bruker det samme frekvensområdet, som trådløse telefoner, Bluetooth, garasjeporter og forskjellige fjernstyringsløsninger. På toppen av det hele er det noen apparater som kan lage forstyrrelser i dette området, som for eksempel mikrobølgeovner.

Ganske tidlig i trådløsnettets historie var det også tilgjengelig et annet frekvensspektrum. 802.11a brukte 5 GHz og tilbød flere kanaler, men det tok aldri av.

Men den nyeste 802.11n standarden opererer både på 2,4 og 5 GHz og du kan velge i ruteren om du skal aktivere begge eller bare ett av dem (noen rutere støtter også den gamle 802.11a standarden).

Hva støtter 5 GHz?

De fleste nye bærbare har nettverksstøtte også for 5 GHz, hvis de ikke er av den aller rimeligste sorten. Litt eldre maskiner lenger opp i prisklasse støtter også 5 GHz.

Noe som varierer er antallet antenner. De beste bærbare har 3 antenner bygget inn, og bør ha et nettverkskort som utnytter dette. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer