Tre gratisprogrammer som fjerner røde øyne

Det er utrolig sjenerende, men likevel noe vi har lært oss å leve med. Men med et digitalkamera og det riktige verktøyet er det nå enkelt å gjøre noe med.

Publisert
Sist oppdatert

Røde øyne på bilder oppstår som følge av at blitslyset treffer blodkarene i netthinnen. Problemet øker med størrelsen på pupillen (les: innendørs i dunkel belysning), og fremtrer oftest på bilder tatt med de mest kompakte kameraene. Dette skyldes først og fremst at den fysiske størrelsen på kameraet ofte gjør det nødvendig å plassere blitslampen nær frontlinsen, og dermed sendes blitslyset direkte inn i øyet. Resultatet blir en skjemmende rød refleks som sendes lik direkte tilbake til kameraet.

Mens enkelte ser ut til å gå fri stort sett hver gang, kan det virke som om enkelte nesten alltid får røde øyne på blitsbilder.

Anti-funksjonen

For å begrense problemet er de fleste kameraer utstyrt med såkalt "anti- røde øyne-funksjon". Som regel begrenser denne seg til å sende ut en lysstråle eller ett eller flere blink fra blitsen, før bildet blir tatt. Dermed trekker pupillene seg sammen, og refleksen avtar. Men de færreste løsningene kan betegnes som 100% sikre.

I det siste har det dukket opp enkelte kameraer med innebygd digitalt filter som langt på vei fjerner røde øyne-problemet. Vårt tips er at dette kommer til å bli langt mer vanlig i tiden som kommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer