TV-test 2016

Tre høyaktuelle 55-tommere på testbenken

Samsung UE55KS7005 mot Sony Bravia KD-55XD8505 og LG 55UH850V

TRE BESTSELGERE: Samsung, Sony og LG er alle store aktører på TV-fronten. Vi har funnet vår favoritt i mellomklassen blant 55-tommerne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TRE BESTSELGERE: Samsung, Sony og LG er alle store aktører på TV-fronten. Vi har funnet vår favoritt i mellomklassen blant 55-tommerne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fjernsynsapparatene har kommet en lang vei siden de første flat-TV-ene fant veien til norske hjem på begynnelsen av 2000-tallet. Den gang var de små og temmelig tykke, kostet titusenvis av kroner, og kvaliteten hadde vi i dag betegnet som elendig.

LES OGSÅ: Nå får du fjorårsmodeller til halv pris

Nå melder butikkene om at 55 tommer har blitt den nye folkestørrelsen. Oppløsningen er fire ganger høyere enn full HD og når solen stiger opp over fjellkammen blir du nesten blendet, takket være årets store snakkis, HDR. Bildet har blitt så skarpt og lyssterkt at det nesten overgår virkeligheten - selv på modeller som koster langt mindre enn hva denne 26-tommeren kostet i 2004.

Alle de store TV-produsentene har lansert en rekke nye modeller i år, og de har noen fellesnevnere. HDR er allerede nevnt, og alle har større fokus enn noen gang på å gjøre TV-ene smarte. Det skal ikke lenger være nødvendig å koble til PC-er og eksterne bokser for å bruke strømmetjenester, spille og surfe på nettet.

I tillegg viskes skillet mellom lineær TV og strømmetjenester bort. De beste TV-ene har menyer som blander YouTube, Netflix og kringkastede kanaler sammen. Du velger bare det du vil se på, og slipper å tenke på hvordan det blir distribuert til deg. Det er det jo ingen grunn til.

Fjorårets hete trender som 3D og buede skjermer, er det knapt noen som snakker om lenger. Nye TV-er skal være flate, lysstyrken og kontrasten skal være bedre, slik at man får en mer naturlig dybdeeffekt når man nyter naturprogrammer og favorittfilmer i 4K-oppløsning. Vi legger ikke skjul på at vi liker utviklingen.

Tre 2016-modeller på testbenken

Vi tok kontakt med Samsung, Sony og LG og bad dem sende oss sin beste 55-tommer i prisklassen 10-15.000 kroner, som er innenfor budsjettet for mange som vurderer en ny TV. Prisene varierer noe fra butikk til butikk og fra dag til dag, i skrivende stund koster den dyreste 16.995 kroner (LG 55UH850V) og billigste (Samsung UE55KS7005) 11.995 kroner i billigste nettbutikk. Den tredje, Sony Bravia KD-55XD8505, plasserer seg i midten med 14.995 kroner.

De siste ukene har vi testet mange aspekter ved dem, og funnet vår favoritt. Les videre, så får du detaljene.

Men først - her er bilder av de tre TV-ene:

Forpakning og fysiske egenskaper

Selv om alle tre TV-ene har en skjermstørrelse på 55 tommer, er det store forskjeller på eskene de kommer i. Sony-TV-en har den desidert største esken, mens Samsungs er minst. Dette er noe å ta i betraktning om du skal handle i butikk og har ambisjoner om å få esken inn i bilen.

Tre høyaktuelle 55-tommere på testbenken

I tabellen under ser du de fysiske målene for hver av TV-ene:

 SamsungSonyLG
Eske80 x 17 x 130 cm82 x 18 x 154 cm86 x 16 x 135 cm
TV på stativ80 x 37,6 x 123 cm77 x 26,3 x 123,1 cm77,5 x 23,84 x 124 cm
TV-tykkelse4,08 cm4,4 cm5,15 cm
Vekt med stativ19,9 kg18,6 kg17,8 kg

Designmessig synes vi alle tre klarer seg meget godt, og ved første øyekast er de temmelig like, sett forfra - vel og merke hvis du ser bort fra føttene. Rammene er meget tynne på alle tre, aller tynnest er den på Samsung, men store forskjeller er det ikke.

Samsung skiller seg imidlertid ut på et annet punkt, baksiden. Ifølge produsenten selv har de valgt en blank og glatt bakside for at TV-en skal ta seg godt ut fra alle vinkler, selv når den står midt i rommet. De andre har en mer klassisk bakside, aller mest traust er baksiden på Sonys TV. Ikke noe å trekke for, men greit å være klar over hvis du har spesielle ønsker for plasseringen.

BLANK: Samsung er alene om en glatt og blank bakside. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
BLANK: Samsung er alene om en glatt og blank bakside. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

På ett punkt er det derimot en stor forskjell som er verdt å merke seg: Føttene. Her har produsentene valgt helt forskjellige løsninger. Samsung har to ben som står temmelig langt ut på hver side. Det gir veldig god stødighet, men samtidig krever løsningen et bredt bord. Sony har valgt en midstilt fot som kan plasseres nærmest hvor som helst. LG har også valgt en midstilt, men bredere fot:

Tre høyaktuelle 55-tommere på testbenken

Installasjon og tekniske egenskaper

De tre TV-ene bruker hvert sitt operativsystem, Samsung har Tizen, Sony har valgt Googles Android TV og LG har sitt WebOS.

Her ser du bilder av hvert av systemene:

Samtlige har veiviserbaserte installasjonsprosesser som er relativt enkle å forholde seg til når du skal installere kanaler og konfigurere tilkoblede enheter. Alle tre har digitale mottakere for kringkasting via satellitt, kabel og digitalt bakkenett, så det kan godt hende du slipper å bruke en mottakerboks i tillegg - jf tabellen under.

Her er en kjapp oversikt over noen viktige tekniske egenskaper:

 SamsungSonyLG
PanelSUHD VAUHD IPSUHD IPS
OSTizenAndroid TVWebOS
HDRJaJaJa
3DNeiNeiJa
HDMI-innganger443
USB-porter333
SCARTNeiJaNei
Opptak til USBJaJaJa
Kablet nettJaJaJa
WiFiJaJaJa
Canal Digital-mottakerJaJaJa
RiksTV-mottakerJaJaJa
Get-mottakerNeiNeiNei
Altibox-mottakerNeiNeiNei
3D-BRILLER: Det er kun LG av disse tre som har støtte for 3D-film. To passive briller følger med. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
3D-BRILLER: Det er kun LG av disse tre som har støtte for 3D-film. To passive briller følger med. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Mens Sony og LG har alle tilkoblingene på baksiden av TV-en, og har praktiske kabelsamlere integrert, kommer Samsung med en liten, ekstern tilkoblingsboks og kun én kabel som går inn i TV-en. Hvorvidt det er en fordel eller ulempe, er en individuell vurdering.

Vi liker Samsungs løsning best, da tilkoblingsboksen både kan skjules i et skap under TV-en og gir enkel ad-hoc tilgang, når du for eksempel vil koble til en PC, minnepinne eller lignende.

TILKOBLINGSBOKS: Alle tilkoblingene på Samsung gjøres i denne boksen. Den løsningen har vi sansen for. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TILKOBLINGSBOKS: Alle tilkoblingene på Samsung gjøres i denne boksen. Den løsningen har vi sansen for. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Navigasjon

Styringen av TV-ene er også helt forskjellig. Sony leverer med en stor, standard fjernkontroll med en rekke knapper, mens Samsungs fjernkontroll er minimalistisk og baserer seg på at du i større grad bruker menyer på skjermen når du for eksempel skal veksle mellom kanaler eller velge inn-kilde.

ULIKT: Fra venstre: Samsung, Sony og LG. Klikk her for å se bildet i stor størrelse. (Åpner i eget vindu) Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
ULIKT: Fra venstre: Samsung, Sony og LG. Klikk her for å se bildet i stor størrelse. (Åpner i eget vindu) Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Fjernkontrollen til LG har også en rekke knapper som hos Sony, med et vesentlig unntak: Den har musepeker. Du kan dermed navigere i menyer og lignende ved å peke direkte på skjermen og trykke.

PEK OG KLIKK: LGs Magic Remote gjør at navigeringen ofte går mye raskere. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
PEK OG KLIKK: LGs Magic Remote gjør at navigeringen ofte går mye raskere. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Det er faktisk lekende lett, og føles helt naturlig etter litt øving. Vi liker uansett Samsungs best. Den tar minst plass på bordet, den ser best ut, og selv om du ikke kan velge for eksempel inngang direkte fra den, dukker det opp spørsmål på skjermen om du vil bytte når du kobler til en enhet.

Systemene er forskjellig i oppbygning, men alt foregår på norsk, noe som absolutt er en fordel.

Samsung bør jobbe litt mer med enkelte oversettelser og forkortelser, ellers er systemene relativt enkle å forholde seg til, mener vi.

IKKE Ø: Samsung burde ta seg tid til en ekstra runde korrektur. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
IKKE Ø: Samsung burde ta seg tid til en ekstra runde korrektur. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Nok en gang holder vi uansett en knapp på Samsung, takket være hvordan de på en forbilledlig måte har klart å viske bort skillet mellom inn-kildene. Favorittlisten blander ikke bare TV-kanaler, internettjenester og andre kilder, den viser også en oversikt over det siste du har sett på i hver av dem. Fjernkontrollen er dessuten universal, og kan styre en rekke forskjellige enheter, også fra andre produsenter.

Bildekvalitet

Isolert sett byr alle de tre TV-ene på svært god bildekvalitet med gode signaler, men når TV-ene står side om side ser vi noen tydelige forskjeller.

STANDARD: Alle de tre TV-ene med standardinnstillingene. Fargene vises ikke helt korrekt på dette bildet, men du ser stor forskjell i lys og kontrast. Foto: Sony Bravia KD-55XD8505
STANDARD: Alle de tre TV-ene med standardinnstillingene. Fargene vises ikke helt korrekt på dette bildet, men du ser stor forskjell i lys og kontrast. Foto: Sony Bravia KD-55XD8505 Vis mer

Hvordan har vi testet?

Vi koblet opp alle tre TV-ene i vår testlab, side om side. Vi kjørte deretter gjennom installasjonsprosedyren på alle tre, og gjorde de første vurderingene av bildet med standardinnstillingene i mørkt og lyst rom.

Deretter fulgte runder med individuelle tilpasninger for å få det beste bildet på hver av dem.

Vi koblet til en 4K Blu-ray-spiller til en splitter som sendte bildet til hver av de tre TV-ene, og benyttet forskjellig materiale (inkludert HDR) for å vurdere bilde- og lydkvaliteten.

I tillegg ble TV-ene testet mot en rekke strømmetjenester og lokalt video- og musikkinnhold.


Alle tre TV-ene byr på mange muligheter til å skreddersy bildet, men med standard innstillinger i et mørkt rom kan bildet på Samsung virke noe for lyst, Sony noe mørkt og med litt for intense farger, mens LG ligger et sted midt i mellom - men med et svakt, rosa fargestikk, som blant annet er tydelig på himmelvelvinger.

Med disse innstillingene foretrakk fire i redaksjonen bildet fra LG, mens to foretrakk bildet fra Samsung. Ingen visste hva de andre stemte. Merkenavnene var dessuten dekket til.

At ingen valgte Sony-en, handler blant annet om at detaljer i de mørkeste partiene ikke var så godt synlig som på de to andre, og bildet opplevdes også som litt mindre skarpt. Skarpheten er enkel å justere opp, men vi har ikke klart å få Sony helt på nivå med de to andre på detaljrikdom i mørke partier. Ved avspilling av HDR-innhold falt Sony også litt igjennom, spesielt i forhold til Samsung. Lysstyrke og kontrast var rett og slett litt svakere.

En annen ting vi også merket oss, var at glidende bevegelser eller «Motion flow», hakket bittelitt mer på Sony enn på de to andre, for eksempel ved kamerapanorering, uansett hva vi valgte av innstillinger for funksjonen. Dette er neppe noe stort ankepunkt for de fleste, men det er uansett en forskjell som er verdt å merke seg.

Etter å ha prøvd det meste av innstillinger under forskjellige lysforhold i rommet, holder vi en knapp på Samsung på bildekvalitet, ikke minst takket være best lysstyrke og best sortnivå. Forskjellene er ikke voldsomme, men de er absolutt godt synlig når apparatene vurderes side om side.

Lydkvalitet

Lyden er sjelden noe vi skryter av i tester av flate TV-er, men det er gledelig å se at det skjer fremskritt også her. Nok en gang er det Samsung og LG som leverer best, med klar tale, god fylde og brukbar bass.

Høyttalerne i Sony TV-en gir en litt mindre åpen lyd og mangler litt av bassen fra de andre to. Aller best synes vi lyden er fra LG-en. Den er litt mer detaljert enn hos Samsung, samtidig som de nederste delene av spekteret er overraskende godt ivaretatt.

Lyden ligger imidlertid fortsatt godt bak hva du kan forvente av selv et rimelig hjemmekinoanlegg, men både Samsung og LG byr på god nok lyd til at vi kan klare å kose oss med farvorittfilmene våre - uten å koble til eksternt lydanlegg.

Smart TV-funksjonalitet

Et punkt som blir viktigere og viktigere for mange av oss, er smarte apper som kan utvide funksjonaliteten i TV-ene, omtrent som på smartmobilene. Slike kan være spill, internettradio- og TV-stasjoner, magasiner og mye, mye mer. I tabellen under har vi listet ut en del populære strømmeapper som er tilgjengelig eller utilgjengelig på de tre platformene:

 SamsungSonyLG
NRKNeiJaJa
TV2 SUMOJaNeiJa
DPlayNeiNeiNei
NetflixJaJaJa
HBO NordicJaNeiNei
ViaplayJaNeiJa
SpotifyNeiJaJa
YouTubeJaJaJa
C MoreJaNeiNei
SF AnytimeJaNeiNei
NettleserJaJaJa

Noen mangler er det her og der, men denne listen vil garantert endre seg på sikt. OPPDATERT: NRK-appen er nå på plass hos Samsung

Merk for øvrig at alle tre TV-ene har innebygde nettlesere. LG sin er etter vår mening den enkleste å bruke til surfing, takket være pek og klikk-fjernkontrollen, men ingen av dem er så enkle (eller gode) at vi kommer til å bruke mye tid på å surfe på TV-en. Da er det mye bedre å koble til en PC, enten via HDMI (best) eller trådløs via cast-funksjonaliteten som ligger innebygd i alle tre TV-ene.

Men, i enkelte tilfeller, for eksempel hvis du skal strømme NRK på Samsung-TV-en, kan nettleseren være en nødløsning som kan fungere greit.

Mediespiller-funksjonalitet

Har du gamle videoopptak, kopierte filmer og andre mediefiler liggende på minnepinner og harddisker? Da er det greit å vite at alle disse tre TV-ene har innebygde medieavspillere som kan spille av mange av disse.

Vi fylte en minnepinne med en del kurante og mindre kurante videoformater, og kunne raskt konstatere at Samsung klarte å spille dem alle sammen - med unntak av videofiler med etternavn m4v. Ved å omdøpe disse til MP4, ble de spilt av uten problemer.

Hakk i hæl kom LG, som bommet på en eldre DivX-film, mens Sonys mediespiller skuffet oss stort, og krasjet gang på gang.

Heldigvis kan du laste ned appen VLC på Sony, noe som løste problemet i vårt tilfelle, med unntak av en MPEG1-fil, der vi kun fikk lyd, ikke noe bilde.

Her er bilder av de innebygde mediespillerne:

Oppsummerte vurderinger

Sony Bravia KD-55XD8505

Sony Bravia KD-55XD8505 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Sony Bravia KD-55XD8505 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Dette er utvilsomt en god TV, men sammenlignet med de to andre, gir den litt følelsen av å tilhøre forrige generasjon. Det gjelder både bilde- og lydkvalitet, men også fjernkontrollen. I boksen under har vi oppsummert de mest positive og mest negative aspektene ved TV-en:

Testresultat

Sony Bravia KD-55XD8505

Fin TV med godt bilde, enkel å sette opp og bruke, kan plasseres på lite bord, svært godt utvalg av apper i Google Play-butikken, eneste TV med SCART-kontakt for tilkobling av eldre utstyr.

Ikke så god kontrast og lysstyrke som på Samsung, litt mer ullen lyd også, ustabil mediespiller, den minst brukervennlige fjernkontrollen, TV2 Sumo-app mangler.

LG 55UH850V

LG 55UH850V Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LG 55UH850V Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

LG har levert en svært brukervennlig og god TV. Den er spesielt morsom å bruke takket være musepekerstyringen, og scoret jevnt over godt i alle testene vi kjørte den gjennom. Det største ankepunktet er kanskje prisen, som i skrivende stund er en del høyere enn de to andre. I boksen under har vi oppsummert de mest positive og mest negative aspektene ved TV-en:

Testresultat

LG 55UH850

Har kanskje det beste bildet med standard innstillinger, bra lyd av høyttalerne, brukervennlig og morsom å bruke takket være "musekontroll", byr på 3D-støtte (to par briller medfølger)

Koster en god del mer enn de andre, Samsung byr på litt mer punch på HDR-materiale og litt bedre mediespiller.

Samsung UE55KS7005

BEST I TEST: Samsung har den beste TV-en i denne trippeltesten. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
BEST I TEST: Samsung har den beste TV-en i denne trippeltesten. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Samsung-TV-en imponerte oss stort i denne testen. Den har etter vår mening det beste bildet og byr generelt på den beste brukeropplevelsen. Legg til at den faktisk også er den billigste, i hvert fall i skrivende stund, så skjønner du hvorfor vi mener den er det klart beste kjøpet av disse tre, og best i test. I boksen under har vi oppsummert de mest positive og mest negative aspektene ved TV-en:

Testresultat

Samsung UE55KS7005

Enkel å sette opp og bruke, smart tilkoblingsboks, meget godt bilde, god lyd, mange gode apper, den beste mediespilleren, kompakt og enkel fjernkontroll, pen bakside av apparatet, fin pris

Noen oversettelser kunne vært bedre. Bildet kan oppleves som for lyst med standardinnstillingene, spesielt når det er mørkt i rommet.

LES OGSÅ:
Panasonic løsriver høyttalerne fra TV-en
Nå skal også Philips satse på OLED

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer