Microsoft annonserer Windows 10 Fall Creators Update

Tre ting vi gleder oss til i neste store Windows 10-oppdatering

Blir tilgjengelig gratis til alle Windows 10-brukere i høst.

NY DESIGN: I høst vil flere av standard-appene i Windows 10 få ny design, deriblant Foto. Men Microsoft har også noen flere godbiter på lur i høstens store oppdatering. Skjermdump: YouTube/Computer Clan
NY DESIGN: I høst vil flere av standard-appene i Windows 10 få ny design, deriblant Foto. Men Microsoft har også noen flere godbiter på lur i høstens store oppdatering. Skjermdump: YouTube/Computer Clan Vis mer
Publisert

I disse dager rulles Windows 10 Creators Update ut på millioner av PC-er verden over. Den store oppdateringen inneholder en del spennende nyheter, men Microsoft hviler ikke på laurbærene - allerede i september skal selskapet være klare med neste store oppdatering. Den har fått navnet Windows 10 Fall Creators Update, og kan ses på som en del to av oppdateringen som nå rulles ut.

Listen over nyheter er foreløpig ikke komplett, men Microsoft har lettet litt på sløret. Det er spesielt tre nyheter vi gleder oss spesielt til.

#1: OneDrive Files On-Demand

Dette er egentlig en relansering av en funksjon som kom med Windows 8.1, som gir deg direkte tilgang i Utforsker til filer du har lagret på nettskytjenesten OneDrive. Det er først når du åpner en fil at den lastes ned til PC-en din.

SPARER PLASS: Denne mappen inneholder 1,37 TB med data, men den opptar 0 bytes lokalt. Likevel har du full tilgang til alle filene direkte fra Filutforsker. Skjermdump: Microsoft
SPARER PLASS: Denne mappen inneholder 1,37 TB med data, men den opptar 0 bytes lokalt. Likevel har du full tilgang til alle filene direkte fra Filutforsker. Skjermdump: Microsoft Vis mer

Den store fordelen med dette er at behovet for lokal lagringsplass er liten. Du kan enkelt få direkte tilgang til flere terabytes i nettskyen, selv om du bare har noen få gigagytes ledig plass på PC-en din.

Det er også en trygghet knyttet til dette - filer som ikke ligger lokalt havner ikke på avveie hvis for eksempel PC-en blir stjålet.

Du kan samtidig bestemme at enkelte mapper og filer alltid skal ligge både i nettskyen og lokalt på PC-en.

Funksjonen fungerte ikke helt optimalt i Windows 8, det hendte blant annet at man fikk beskjed om at filen ikke eksisterte, hvis man dobbelklikket på den. Prøvde man en gang til, gikk det som regel bedre. Dessuten kunne det være vanskelig å vite hvilke filer som kun lå i nettskyen, og hvilke som også lå lokalt, og nettopp denne forvirringen var hovedårsaken til at Microsoft valgte å fjerne den da Windows 10 ble lansert.

Nå skal funksjonen være langt mer ferdig, nettskyfilene skal være tydelig merket og vi gleder oss til å se det endelige resultatet.

#2: Timeline

Dette virker å være en svært nyttig funksjon. La oss si at du sitter og jobber med et dokument i Word. Samtidig gjør du noen oppdatering på en PowerPoint-presentasjon du har jobbet med, og kikker på en YouTube-video som gir deg nyttige innspill.

Med Timeline lagres aktivitetene dine, slik at du senere kan spole tilbake og se hva du gjorde akkurat den og den datoen. På den måten kan du raskt ta opp igjen tråden der du var og fortsette arbeidet.

Denne videoen viser hvordan Timeline fungerer i praksis:

#3: Microsoft Fluent Design System

Synes du at Windows-apper ofte har et litt flatt og traust design? Det kan det snart bli slutt på. Med Fall Update vil du se at en rekke standardapper har fått et nytt og mer spenstig designuttrykk, basert på Microsoft Fluent Design System.

Du vil se apper med delvis gjennomsiktige vinduer, vinduer bestående av flere grafiske lag for å skape dybde (for eksempel kan tekst i forgrunnen skrolle raskere enn bakgrunnen), myke animasjoner, lyseffekter for å tiltrekke oppmerksomhet (highlighting) og mye mer.

DELVIS GJENNOMSIKTIG: Microsoft håper at Fluent Design System skal gjøre det både morsommere å utvikle og bruke Windows-apper. Skjermdump: Microsoft
DELVIS GJENNOMSIKTIG: Microsoft håper at Fluent Design System skal gjøre det både morsommere å utvikle og bruke Windows-apper. Skjermdump: Microsoft Vis mer

Microsoft Fluent Design System skal også sikre at apper skalerer bedre på forskjellige enheter, skjermstørrelser og oppløsninger.

Windows Store og de nye Windows-appene har hatt en litt trang start, men med det nye designuttrykket håper Microsoft at interessen både for å lage og bruke Windows-apper vil nå nye høyder.

Denne videoen viser litt av hva du kan forvente av apper som har tatt i bruk det nye designuttrykket.

Vis mer Vis mer

Microsoft har som mål at Creators Fall Update skal rulles ut i september, men det kan hende det blir forsinkelser. Selskapet skal ha uttalt at det er viktigere at oppdateringen framstår som ferdig stabil, enn at datoer skal holdes, skriver Betanews.

Mer om Windows 10 Fall Creators Update, finner du hos Microsoft.

Få også med deg denne nyheten:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer