Trenger man antivirus, og finnes det virus på Mac?

Her er fem myter om skadevare, antivirus, Mac og porno.

FORTSATT AKTUELT: Skadevare som virus er slettes ikke en saga blott. Her ser du en såkalt «ransomware» som blokkerer brukere eller filer og krever penger av offeret for å låse dem opp. Foto: PER ERVLAND
FORTSATT AKTUELT: Skadevare som virus er slettes ikke en saga blott. Her ser du en såkalt «ransomware» som blokkerer brukere eller filer og krever penger av offeret for å låse dem opp. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skadelig programvare, «malware» på engelsk og gjerne skadevare på norsk, kommer i mange varianter, alle med sine navn. Begrepet virus har overtatt som en generell betegnelse, men viser egentlig til bare én variant: Skadevare som kopierer og sprer seg av egen maskin.

Sånn, da var én misforståelse unnagjort. Men det gjenstår en hel haug andre.

Her er fem myter om skadevare, og hvorfor de ikke stemmer ifølge det uavhengige organet Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

FÅ MED DEG: Fem myter om spam – «bare idioter blir lurt!»

#1: «Virus var bare et problem på 90-tallet!»

- Cryptolocker er et slags virus, og jeg tror de som har fått dette nylig har opplevd det som et stort problem, sier nestleder Tone Hoddø Bakås i Norsis, som med både private og offentlige midler jobber for en tryggere datahverdag både på jobben og i hjemmet.

Mange lesere vil huske skadevare som et mer dagligdags problem på det glade 90- og tidlige 2000-tallet, med kjenninger som CIH og ILOVEYOU. Men skadevare har på ingen måte forsvunnet, bare tatt nye former. De siste årene har blant annet løsepengevirus som Cryptolocker vært trenden, på engelsk kalt «ransomware».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer