Test av overgang fra mSATA til SATA

Trikset som lar deg bruke en SSD for bærbare i en stasjonær PC

Løsningen ble et kinaprodukt til et par tiere.

ALT DU TRENGER: Vår gamle SSD til venstre, adapteret til høyre. Når SSD-en er montert i adapteret, er det bare å koble løsningen i en stasjonær PC, så har du fått lynrask ekstra lagringsplass. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ALT DU TRENGER: Vår gamle SSD til venstre, adapteret til høyre. Når SSD-en er montert i adapteret, er det bare å koble løsningen i en stasjonær PC, så har du fått lynrask ekstra lagringsplass. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har i det siste hatt fokus på gjenbruk av SSD-en i PC-er som er klar for dynga, og har blant annet sett på hvordan du kan lage en bitteliten ekstern SSD til backupformål og en minnepinne med en SSD med mSATA-grensesnitt, slike som var veldig vanlige i mange bærbare mellom 2012-2014.

Denne gangen skal vi se at det er veldig enkelt å bruke slike også i stasjonære PC-er.

En slik løsning vil normalt være 3-5 ganger raskere enn en typisk tradisjonell mekanisk harddisk - og er dessuten helt lydløs.

En overgang fikser biffen

Siden mSATA-grensesnittet er annerledes enn SATA-grensesnittet i den stasjonære PC-en, trenger du en overgang. Nok en gang tok vi turen innom eBay og gjorde noen raske søk, og ganske riktig: Slike overganger finnes i hopetall fra en lang rekke selgere - naturligvis er mye kinabasert, med prislapper helt ned til 16 kroner, inkludert frakt til Norge.

Etter å ha vurdert forskjellige modeller, leverandører og tilbakemeldinger fra kjøpere, endte vi til slutt opp med denne, som førte til et trekk fra kontoen på nøyaktig 16 kroner og 94 øre.

Veldig enkel montering

Tre uker etter bestillingen lå det en liten nøytral boblekonvolutt i postkassen, og straks var vi i gang med å montere vår 500 GB mSATA SSD på adapteret. Som du ser av bildeserien under, var ikke jobben særlig komplisert.

ENKELT: Man skyver SSD-en inn i sporet, bøyer ned og ...
ENKELT: Man skyver SSD-en inn i sporet, bøyer ned og ... Vis mer
... skrur den fast med de to skruene. Det er alt! Foto: Bjørn Eirik Loftås
... skrur den fast med de to skruene. Det er alt! Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Vår Intel NUC har spor som vi kunne skyve adapteret direkte inn i. Har du en større PC, er sannsynligheten stor for at du må koble adapteret til en SATA-kabel og en strømplugg fra strømforsyningen.

PÅ PLASS: Her har vi skjøvet adapteret med SSD-en på plass i sporet i vår Intel NUC. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PÅ PLASS: Her har vi skjøvet adapteret med SSD-en på plass i sporet i vår Intel NUC. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Raskt!

Etter en omstart av PC-en, dukket SATA-disken opp som en egen stasjon i Filutforsker i Windows 10, og vi kunne bruke den som en helt vanlig disk. Vi kjørte deretter en måling av ytelsen, og den viser en lese- og skrivehastighet på rundt 530-550 MB i sekundet, helt i tråd med produsentens tall:

RASKT: Ytelsestesten ble foretatt med ATTO Disk Benchmark, og viste jevnt høy ytelse på lesing og skriving av filer. Skjermdump: Dinside
RASKT: Ytelsestesten ble foretatt med ATTO Disk Benchmark, og viste jevnt høy ytelse på lesing og skriving av filer. Skjermdump: Dinside Vis mer

Konklusjon

Dette er en billig og effektiv måte å gjenbruke en gammel SSD på, som trygt kan anbefales for deg som liker å «mekke» litt på PC-er.

Du finner mange alternative adaptere på Ebay, men husk å lese både produkt- og leverandøromtaler før du bestiller.

Samleside: Dagens kinaprodukt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer