Google Assistant og Bixby i nye TV-er

Trodde du at du hadde en smart-TV? Vent til du får se 2018-modellene

2018 kommer til å bli husket som året da kunstig intelligens fant veien til TV-apparatene våre.

TV-ENE BLIR SMARTE: Se hvordan du kan starte peiskosen med Google Assistant innebygd i Philips sine nye TV-er, som lar deg styre TV, lys og varme med bare stemmen. Vis mer Vis mer
Publisert

Hvis du har kjøpt ny TV i løpet av de fire-fem siste årene, er det stor sannsynlighet for at du har en såkalt «smart-TV». Dette er en betegnelse på en TV som har mulighet til å laste ned, installere og kjøre apper som utvider grunnfunksjonaliteten i TV-en.

På sett og vis er det smart, men det har fint lite med intelligens å gjøre.

AI – årets største salgsargument for TV

2018 tegner imidlertid til å bli året da TV-ene virkelig blir smarte. Etter flere år der innovasjonene stort sett har ligget på bildenivå (3D, 4K, HDR), er turen nå kommet til å utstyre TV-ene med kunstig intelligens (AI) – slik at de blir i stand til å svare på spørsmål, utføre kommandoer og ikke minst styre smarthusfunksjoner.

Og du slipper å taste bokstav for bokstav med piltastene på fjernkontrollen, bare hold inne mikrofon-knappen og snakk til TV-en – som du ville snakket til et menneske.

Det kan også være at den ikke krever fjernkontrollen i det hele tatt, men er satt til å lytte til en spesiell vekkelseskommando. Når du har sagt de magiske ordene, kan du fortsette med å stille spørsmål.

LG VALGTE GOOGLE: LGs 2018-modeller vil være utstyrt med Googles kunstige intelligens Assistant. Det samme vil TV-er fra Philips og Sony. Her fra LGs presselansering i forkant av årets CES-messe i Las Vegas. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
LG VALGTE GOOGLE: LGs 2018-modeller vil være utstyrt med Googles kunstige intelligens Assistant. Det samme vil TV-er fra Philips og Sony. Her fra LGs presselansering i forkant av årets CES-messe i Las Vegas. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

Dette kan du bruk det til

Du kan for eksempel be TV-en skifte kanal til NRK1, skru opp og ned volumet, bytte til sport-bildemodus eller be TV-en skru seg av etter at det pågående programmet er slutt. Dette er helt enkle kommandoer, og typisk det de fleste vil starte med.

KNYTTER APPER SAMMEN: Netflix, YouTube, Google Music, Spotify og flere andre strømme-apper vil være kompatibel med den kunstige intelligensen i nye TV-er. Skjermdump: Google
KNYTTER APPER SAMMEN: Netflix, YouTube, Google Music, Spotify og flere andre strømme-apper vil være kompatibel med den kunstige intelligensen i nye TV-er. Skjermdump: Google Vis mer

Du skal også kunne stille spørsmål om programmet du ser på, for eksempel få navn på skuespillere og programledere. Denne informasjonen henter den kunstige intelligensen fra den elektroniske programguiden, men kan også hente utfyllende informasjon fra nettet.

De store strømmeappene vil naturligvis også være kompatible, slik at du for eksempel kan søke opp og spille av musikk fra en spesiell artist, vise filmer fra en viss regissør og så videre.

Og styrer du allerede belysning og temperaturer i stua via en app på mobilen, er sjansen stor for at du kan gjøre det samme via TV-en i 2018.

LG og Samsung satser i tillegg tungt på egne smarthusteknologier, og vil naturligvis gjøre det mulig å sjekke status til både vaskemaskiner og kjøleskap med stemmen via TV-fjernkontrollen.

Philips vil også være med på notene, og viste oss nylig hvordan du kan styre deres eget Hue-belysningssystem med stemmen via fjernkontrollen på flere av deres 2018-TV-modeller.

VIRTUELL PEISKOS: Hvem trenger peis når du kan be TV-en finne en virtuell peis på YouTube? Foto: Bjørn Eirik Loftås
VIRTUELL PEISKOS: Hvem trenger peis når du kan be TV-en finne en virtuell peis på YouTube? Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

I videoen øverst ser du hvordan Philips-representanten enkelt får opp ønsket innhold på TV-en, setter den rette lysstemningen, temperaturen og spiller den rette musikken – bare ved hjelp av stemmekommandoer.

Google nesten overalt

Både Philips, LG og Sony benytter Googles kunstige intelligens, Google Assistant, i sine TV-er. Samsung satser derimot på sin egen Bixby-løsning.

Felles for løsningene er at de forstår hvilken sammenheng du befinner deg i. Stiller du for eksempel et spørsmål om filmen du ser på, holder det å si «this movie» hvis du har spørsmål om en skuespiller. Og du slipper å gjenta navnet hennes hvis du har et oppfølgerspørsmål.

Ingen av løsningene er tilgjengelig på norsk ennå, men er fullt mulig å bruke i Norge så lenge du snakker engelsk.

BIXBY PÅ TV: Mens konkurrentene lener seg mot Google, har Samsung valgt å utstyre sine TV-er med sin egen kunstige intelligensløsning, Bixby. Foto: Samsung
BIXBY PÅ TV: Mens konkurrentene lener seg mot Google, har Samsung valgt å utstyre sine TV-er med sin egen kunstige intelligensløsning, Bixby. Foto: Samsung Vis mer

Kommer til å bli mye smartere

Men dette er bare starten, skal vi tro TV-produsentene selv. Samsung, for eksempel, ser for seg at du om få år kan stille svært detaljerte spørsmål om innholdet du ser på.

Under årets CES-messe i Las Vegas fikk vi blant annet se en prototype av en tenkt, framtidig Bixby-løsning, der et spørsmål om innspillingssted for eksempel kan følges opp med hvordan du kan komme deg dit, og et spørsmål om klær skuespillerne har på seg kan følges opp med hvor du kan få kjøpt dem billigst.

I første omgang vil mye av denne informasjonen ligge som metadata knyttet til videomaterialet, men på sikt kan det være basert på sanntidsanalyse av videoinnholdet, ser Samsung for seg.

Ikke bare TV-er

2018-modellene fra de store TV-produsentene er ventet i butikkene i løpet av våren.

Google Assistant er imidlertid ikke forbeholdt TVer, men finnes blant annet allerede i Android-mobiler, nettbrett, smartklokker og interaktive høyttalere.

Hvis du ønsker å vite mer hvordan Google Assistant fungerer og hva du kan bruke den til, bør du få med deg denne artikkelen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer