Trodde du det var gratis nett?

Free Public Wifi står det, men du kommer ikke inn.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du ser det på flyplasser, kaffebarer og mange andre offentlige steder hvor folk samles. De tar fram sin bærbare eller smartmobil og søker etter gratis, trådløs nettforbindelse. I noen tilfeller finner de det de er ute etter, men mange ganger blir det bomtur.

Som regel er nettverksnavnene (SSID) fornuftige, så du vet hva du logger deg på. Private nett som ligger i utkanten av dekningsområdet har gjerne navn som tydelig viser at det ikke er snakk om nett som er åpne for alle, i tillegg til at de er passordbeskyttet.

Men stadig vekk dukker det opp et nettverksnavn som villeder mange. "Free Public Network" heter det, og presenterer seg som åpent og tilgjengelig. Men når du forsøker å koble deg opp skjer det - i beste fall - ingen ting.

Så lett knekker de nettet ditt: Slik sikrer du deg

Hva er dette nettet?

Free Public WiFi er nemlig ikke noe nettverk som gir deg tilgang til internett. Det er et 'ad hoc'-nett (midlertidig nettverk direkte mellom maskiner) som er etablert av en tilfeldig PC i nærheten som kjører en eldre versjon av Windows XP.

Bakgrunnen er denne: Når en PC som kjører en eldre versjon av Windows XP ikke finner noen av de trådløse nettene på listen over foretrukne nett, så oppretter den automatisk en node i et ad hoc-nett med det siste nettverket den var koblet til - som da var "Free Puiblic WiFi"

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer