TrueCrypt - gratis kryptering

"Alle" skal ha bærbar PC for tiden, men de færreste tenker på konsekvensene hvis PCen blir stjålet. Med dette gratisprogrammet kan du hindre at dokumenter og bilder havner i feile hender.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om data kan krypteres direkte i NTFS-filsystemet i Windows 2000 og XP, kan det være behov for en mer robust og sikker løsning for noen. Det finnes kommersiell programvare som ordner dette, blant annet PrivateDisk som vi har testet tidligere.

Men det finnes også en gratis løsning basert på åpen kildekode, som heter TrueCrypt. Denne har en rekke avanserte finesser, men er også svært brukervennlig. Dermed er det ikke noe problem å ta den i bruk, selv for middels datakyndige brukere som ønsker å beskytte sine data mot innsyn av andre.

Dette blir ikke mindre aktuelt med tanke på eksplosjonen i salg av bærbare PCer, som vi har opplevd den siste tiden.

Viktige egenskaper

Med TrueCrypt kan du lage en virtuell kryptert disk inne i en fil og mounte denne som en normal disk. I vårt tilfelle laget vi en virtuell disk H: og flyttet mappen Mine Dokumenter til denne.

Du kan også kryptere en hel disk, partisjon eller annen lagringsenhet, som f.eks. USB-minneplugg.

Du kan skjule krypterte data på flere måter, ved et skjult diskvolum eller ved kamuflerte data som ikke skiller seg ut fra vanlige tilfeldige data.

Krypteringsalgoritmer: AES-256, Blowfish (448-bit key), CAST5, Serpent (256-bit key), Triple DES, og Twofish (256-bit key). Den støtter også kombinasjoner som AES-Twofish-Serpent.

Enkel installasjon

Installasjonen er forbilledlig enkel og lister til og med alt som gjøres under installasjonen.

TrueCrypt - gratis kryptering


Det er også svært enkelt å sette opp et kryptert område eller enhet, dette gjøres med en glimrende veiviser.

Klikk her for å se de 10 enkle trinn i prosessen med å sette opp et kryptert område

Det krypterte området er skjult i filbehandleren:

Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer


Etter oppstart av TrueCrypt, og passorbeskyttet diskmount er disken synlig:

Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer


Hva med ytelse?

Vi sammenlilgnet ytelsen på et kryptert område i en fil og på en ukryptert fil på samme disken. Resultatet vil avhenge av hvilken krypteringsalgoritme som velges, men hastigheten vil uansett bli en god del lavere.

TrueCrypt - gratis kryptering


På dagens disker - vi testet på en Seagate Barracuda 7200.7 80 GB - er skrive og lesehastigheten likevel såpass høy at reduksjonen i hastighet er til å leve med.

Nettstedet til TryeCrypt med mer informasjon og nedlastning av programmet finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer