Truede dingse-arter?

Vi trives med stadig flere elektroniske dingser, men flere av disse trues nå av sterke krefter. Rettigheter og styrt bruk er stikkord.

Publisert
Sist oppdatert

I dag har brukerne i praksis stor frihet i fohold til bruk av innhold på digitale maskiner. Vi har tekniske muligheter til å ta opp TV-sendinger, radio, til å kopiere og dele musikkfiler mellom forskjelige formater og dingser. Vi kan velge mellom høy kvalitet eller stor kapasitet , mellom å bruke egen tid eller penger for å lage egne kopier.

Det er også fritt fram for produsenter til å lage bedre apparater, bedre programvare, smartere løsninger og ikke minst billige eller til og med gratis løsninger på våre små problemer med å skape hygge og trivsel i hverdagen.

Men nå ser vi at Hollywood og musikkbransjen, pluss de store programvarehusene og statlige og internasjonale organer, er i ferd med å stramme inn kraftig på disse frihetene.

Nye lovutkast, nye standarder og formater, overenskomster mellom bransjer ? det ønskes en kraftig innstramming for å få kontroll over bruken.

Vil vi akseptere dette? Skal vi ikke få lov til å disponere vår tid og våre penger selv? Skal TVs-selskapene bestemme at det ikke er lov å lage apparater som tar opp programmer slik at vi kan spille dem av senere og hoppe over reklamen? Skal musikkbransjen bestemme hvilke mobile enheter som vi skal kunne kjøpe?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer