Tundra 1235

Ønsker du en bærbar PC som opptar minst mulig plass, uten at det går på bekostning av utstyr og ytelse? Da bør du ta en titt på denne ultraportble Tundra-PCen.

Publisert
Sist oppdatert
Tundra 1235


Det begynner å bli en stund siden sist vi testet en ultraportabel PC, og grunnen er ganske enkelt at mange av de store produsentene har hatt lite fokus på denne typen maskiner de siste par årene. Nå ser det derimot ut som om flere kommer på banen igjen med nye modeller, og det skyldes blant annet at teknikken er blitt billigere, samtidig som vi opplever en eksplosiv økning i interessen for bærbare PCer.

En ultraportabel PC er i praksis en maskin som veier mindre enn 2 kg. For å oppnå så lav vekt har man historisk sett måttet inngå en del kompromisser med hensyn til utstyrsnivå og ytelse, og fortsatt hører det med til sjeldenhetene at maskinene leveres med innebygd diskett- og CD-stasjon. Som regel har dette utstyret vært å finne i dokking-løsninger som leveres med maskinene.

Tundra 1235


Når det gjelder øvrig utstyr og tilkoblingsmuligheter, ser vi i dag at blant andre Dell og IBM har velutstyrte ultraportable maskiner i sitt sortiment. Men også andre, mindre leverandører begynner nå å lukte på markedet for ultraportable, og en av dem er norske Hattelco - som nå er klar med sin første ultraportable PC, bygget på en barebone-modell fra taiwanske Aopen.

Den lille maskinen har en robust metallinnpakning, veier ikke mer enn 1,45 kg, og med de ytre målene 27 x 23 x 2,5 cm bør den tiltale folk som er mye på farten. Tastaturet er litt mindre enn på en "standard" bærbar PC, men er slett ikke verst å skrive på, mye takket være en logisk tasteplassering, og at standardtastene er større enn spesialtastene. De norske bokstavene er mindre enn de internasjonale, uten at det hemmet oss i nevneverdig grad.

Tastaturet kunne knapt vært større. Legg merke til at ÆØÅ er mindre enn de andre bokstavtastene, det gjelder også samtlige andre spesialtaster. Smart!
Tastaturet kunne knapt vært større. Legg merke til at ÆØÅ er mindre enn de andre bokstavtastene, det gjelder også samtlige andre spesialtaster. Smart! Vis mer


Over tastaturet finner vi stereohøyttalere, bryter for WLAN, samt diverse hurtigknapper (3 programmerbare).

På innsiden sitter det en Intel Pentium III-M prosessor på 1,13 GHz, 40 GB harddisk og 384 MB arbeidsminne. Det begynner å bli en stund siden sist vi så Pentium III-prosessorer i bærbare PCer, men våre ytelsesmålinger viser at det slett ikke er noen sinke vi snakker om her (se neste side).

Modem- og nettverksporter er dekket av et gummilokk. Det samme gjelder VGA-utgangen på baksiden
Modem- og nettverksporter er dekket av et gummilokk. Det samme gjelder VGA-utgangen på baksiden Vis mer


Skjermen måler 12,1", og har vanlig XGA-oppløsning (1024x768 punkter). Den er meget lyssterk og god når PCen er tilkoblet strømnettet, på batteridrift senkes lysstyrken for å spare levetid. Den integrerte grafikkløsningen er det Intel som står for, den er naturligvis ikke optimal for spillere og tunge 3D-operasjoner, men duger til alt annet.

Av tilkoblingsmuligheter finner vi VGA-utgang, 10/100 Mbit nettverk, 2 stk USB 2.0-porter, iR-port i front, 1 stk PCMCIA-plass, modem, FireWire og trådløst WLAN (802.11B). Det synes vi er meget bra! Alt av tilkoblinger finnes på høyre og venstre side.

Når du ikke er på farten kan du sette maskinen i den medfølgende dokkingstasjonen, og dermed får du både CD-brenner/DVD-leser, to ekstra USB 2.0-porter, PS/2-porter, parallellport og seriellport. Da skulle vel de fleste behov være dekket.

Les mer - ytelse, pris, karakterer og konklusjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer