Turbo-TV-kort fra nVidia

nVidia nøyer seg ikke med avanserte grafikkprosessorer og brikkesett til PC. Vi har testet et TV-kort med MPEG-2 koding i maskinvare - NVTV

Turbo-TV-kort fra nVidia
Publisert
Sist oppdatert

TV-kort finnes det mange av, men det finnes to hovedtyper. Den rimeligste typen består av en TV-tuner og en A/D-konverter, så er det opp til PCen å "tygge" datastrømmen. Dette skjer både under visning og ved opptak til harddisk eller flyttbare media (VCD/SVCD og DVD).

Den mer avanserte og dyrere typen TV-kort kommer med egen prosessor som koder og komprimerer TV-signalet før det kommer inn på PCen's databuss. Dermed blir det vesentlig mindre belastning på prosessoren i PCen både under visning og innspilling.

nVidia sin TV-løsning har sitt opphav i MediaCenter-PCene, som allerede er i salg på andre siden av Atlanteren. Disse PCene er skreddersydd for håndtering av video, lyd og bilder, med elsktronisk programguide, tidsforskyvning, opptak og redigering. NVTV tilbyr mye av det samme, men fungerer det her på berget?

Turbo-TV-kort fra nVidia


Installasjon

Løsningen består av et PCI-kort med inngang for TV, S-video og lyd, fjernkontroll og mottaker. Lyden ligger i datastrømmen etter komprimering/koding og det må ikke kobles med kabler eller konfigureres noe som helst.

Installasjonen gikk greit. I pakken ligger det et ark som forteller at man ikke skal la Windows installere noe som helst på vanlig måte. Man skal derimot avbryte prosessen og kjøre et Setup-program for driverinstallasjonen. Så skal man kjøre et annet Setup-program for installasjon av selve programvaren.

Driverne var uproblematisk å installere. Programvaren var i og for seg ikke problematisk, men resultatet var ikke som forventet.

Vi valgte landet Norge(!) under installasjonen, og Cable som kilde for TV-signalet. Det resulterte i en nedlastning av en oppdatert programguide med informasjon om aktuelle TV-programmer, og en kanalliste som inneholdt det meste av kanaler tilgjengelig i Norge.

Men det var ikke noe lyd eller bilde på noen av kanalene, bare støy. Vi satte i gang et nytt søk, men det resulterte ikke i flere kanaler. Derimot låste programmet seg og ville ikke lenger starte etter omstart av PCen.

Da var det bare å fjerne alt og kjøre System Restore.

Og det ble lyd og bilde!

Denne gangen valgte vi å ikke installere programguiden, og valgte Antenna som kilde for TV-signalet. (Vi er koblet til et eldre, analogt UPC-anlegg).

så kjørte vi kanalsøk - og da ble det både lyd og bilder!

Turbo-TV-kort fra nVidia


Turbo-TV-kort fra nVidia


Kvaliteten var dessuten utmerket, men den ble enda bedre etter at vi justerte ned fargeintensiteten. Da ble den like bra som noe annet vi har sett, helt i klasse med Hauppauge.

Til å begynne med var bildefrekvensen riktignok svært hakkete, men dette tok seg opp etter en liten stund, mens vi funderte på hva i all verden det var som foregikk.

Kontinuerlig bufring

Det som skjer er at signalet hele tiden skrives til disk, og at det var i forbindelse med alokering av resurser til dette at det hakket og hoppet. Så ble det gradvis bedre og til slutt helt strøkent. Og det har det vært siden, også etter flere omstarter av maskinen.

Turbo-TV-kort fra nVidia


Det morsomme med bufringen er at den skjer hele tiden i bakgrunnen. Du kan når som helst trykke på "stopp"-knappen i transportpanelet, som om det var et opptak du så på (og det er det jo...). Så kan du trykke play igjen, og det fortsetter der du slapp. I tillegg kan du flytte en peker på en linje, slik at du kan skanne tilbake og fremover igjen i det du har sett.

Turbo-TV-kort fra nVidia
Turbo-TV-kort fra nVidia

Du kan til og med zappe, alt blir med. De andre TV-løsningene vi har testet låser kanalvalget under tids-forskyving (timeshift). Her har nVIDIA den klart mest elegante

Fjernkontrollen er stor og rikelig betstykket med knapper. Mottakeren kobles til med USB.

Generell oppførsel

Kanalskifte og endring av parametre gikk stort sett ganse greit, men ikke alltid så raskt og elegant som hos andre løsninger. Litt støy i lyden under kanalskifte opplevde vi også.

Forøvrig var programmet dønn stabilt etter det andre installasjonsforsøket.

Mange andre finesser

Hovedmenyen tilbyr også framvisning av musikk og bilder, DVD samt videofiler som ligger på disk.

Det er også to gamle kjenninger med i installasjonen, for redigering av video og brenning av DVD. Det er igjen Ulead VideoStudio 7 og MovieFactory 2.5 SE som tar seg av jobben, som hos så mange andre av konkurrentene.

Program"guide"

Det er likevel noen sider av denne løsningen som bør gåes nærmere etter i sømmene fra leverandørens side. Det gjelder håndteringen av kanalvalg og koblingen til den elektroniske programguiden, som ikke fungerer "rett ut av boksen". Man må selv endre kanalinstillingene en etter en, slik at de kanalene som faktisk finnes, legges der programet og guiden mener de skulle ha vært...

Kortet koster 1198 kroner hos Mamoz, som har lånt oss kortet til test.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer