Test av The Frame fra Samsung

TV-en som ser ut som et bilde på veggen når du ikke bruker den

Samsung er inne på noe veldig spennende her. Og vi liker det vi ser!

KUNSTVERK: Hva om TV-en kunne se ut som et bilde når den ikke var i bruk? Voila - her er The Frame. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KUNSTVERK: Hva om TV-en kunne se ut som et bilde når den ikke var i bruk? Voila - her er The Frame. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kjøper stadig større TV-er. Og i det øyeblikket den er montert på veggen eller plassert på TV-benken, har stua fått et nytt og enda større sort hull når den ikke er bruk.

Man trenger ikke å være interiørarkitekt for å synes at det ikke akkurat er med på å heve det estetiske inntrykket, men det er en pris vi tydeligvis er interessert i å betale for å kunne se Dagsrevyen i storformat.

Men noen har tenkt. Samsung, for eksempel.

TV med kunstmodus

TV-konseptet The Frame er noe så spesielt som en kombinert TV og et kunstverk. Så snart du skrur av TV-en, fylles skjermen av et maleri, fotografi, tegning eller illustrasjon som du selv har bestemt. Du har rundt et hundretalls å velge mellom, eller du kan kjøpe flere fra Samsung - eller bruke dine egne bilder.

Rammen er sort, men du kan feste «ordentlige» rammer utenpå, hvis du virkelig vil få den til å se ut som et bilde. Du har en rekke rammer å velge mellom, men dette er ekstrautstyr som du faktisk må betale ganske mye for (rundt 2.500 kroner).

Resultatet blir uansett at den tradisjonelle, svarte firkanten på stueveggen forvandles til noe som ligger ganske tett opp til et bilde.

Jovisst er det et stillbilde vi ser, men Samsung har dempet lyset så mye at det i en godt opplyst stue, og litt avhengig av hvilket motiv du har valgt, kan forveksles med et bilde på veggen. I hvert fall pretty close. Mer om det senere.

Tre størrelser

TV-en kommer i tre størrelser, 55 og 65 tommer har allerede vært med oss siden i sommer. Nylig annonserte Samsung også en mindre utgave på 43 tommer - noe vi tror vil falle i smak hos mange som er opptatt av at TV-en ikke skal virke for prangende i stua, og det er nettopp denne gruppa Samsung henvender seg til. Vår test-TV er på 55 tommer, som omtales som «folkestørrelsen» i 2017.

Og spesifikasjonene er det lite å utsette på. Den støtter alt av det du skal forvente av en topp-TV, som 4K, HDR+, Wifi, opptak til USB, Bluetooth og naturligvis smart-TV med et stort utvalg apper. Full oversikt over spesifikasjonene finner du hos Prisjakt.

Vegg eller bord

TV-en kommer med både ben og veggfeste. Noen vil nok foretrekke de lettmonterte bena, men det er først når TV-kommer opp på veggen at den virkelig har noe for seg.

VEGGFESTE: Her har vi fått på plass vegg-delen av festet. Skruer og mal følger med. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VEGGFESTE: Her har vi fått på plass vegg-delen av festet. Skruer og mal følger med. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Veggfestet er todelt og veldig enkelt å montere. Du henger opp den medfølgende malen på veggen med teip eller tegnestifter, borer hull til skruene og monterer deretter veggdelen av festet.

Deretter fester du et slags anheng på baksiden av TV-en. Så plugger du inn strømkabelen og den optiske kabelen nederst, før du hekter TV-en på veggfestet. Har du gjort alt rett, vil TV-en nå ligge så tett inntil veggen at når rammen er på plass, vil det knapt være noe glippe. Det øker naturligvis bilde-effekten.

GANSKE TETT: Her er rammen på plass og da ligger skjermen nesten helt inntil veggen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GANSKE TETT: Her er rammen på plass og da ligger skjermen nesten helt inntil veggen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Rammen består av fire separate deler som hektes enkelt på hver side av skjermen med magneter. Vi har sett at en del forhandlere gir deg en ramme til en god pris når du kjøper TV-en. Skal du ha flere, må du som sagt belage deg på å betale ganske mye, så her gjelder det å velge en som passer inn i ditt stuemiljø.

Smart tilkoblingsboks og fjernkontroll

Takket være at det bare er to tynne kabler som går inn i TV-en fra undersiden, og alle tilkoblinger gjøres i en separat boks, er det en smal sak å skjule kablene på forskjellige vis. I vårt tilfelle har vi stående veggpanel bak TV-en, og da blir det ekstra enkelt å skjule kablene i panelskjøtene.

Løsningen med ekstern boks og kun en tynn optisk kabel mellom boksen og TV-en, har vi skikkelig sansen for. Den optiske kabelen er mange meter lang, så du kan plassere boksen et helt annet sted, for eksempel i en bokhylle godt unna syne for alle kabelallergikere. Dette er en løsning til etterfølgelse!

OPTISK KABEL: Denne tynne kabelen er eneste forbindelsen mellom TV-en og tilkoblingsboksen. Takket være at den er optisk, er det i praksis ingen begrensning på kapasiteten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
OPTISK KABEL: Denne tynne kabelen er eneste forbindelsen mellom TV-en og tilkoblingsboksen. Takket være at den er optisk, er det i praksis ingen begrensning på kapasiteten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Og så leveres TV-en med en fantastisk fin fjernkontroll. Den er kompakt og har bare noen få knapper i tillegg til et navigasjonshjul med OK-knapp i midten. Det er så lekkert, så enkelt og så intuitivt under bruk. At den fungerer som universal-fjernkontroll for Blu-ray-spillere, kabel-tunere og annet utstyr du kobler til, er naturligvis også et stort pluss.

STRÅLENDE FJERNKONTROLL: Samsung beviser at du ikke trenger ørten knapper på fjernkontrollen for å kunne betjene TV-en. Og vi elsker det. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STRÅLENDE FJERNKONTROLL: Samsung beviser at du ikke trenger ørten knapper på fjernkontrollen for å kunne betjene TV-en. Og vi elsker det. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Perfekt for minimalister

Og det bringer oss over på neste punkt: Installasjon og oppsett. Koblingsboksen har fire HDMI-innganger og tre USB-porter. Her er også et CAM-spor, og er du kunde hos Canal Digital (kabel/satellitt) eller RiksTV (bakkenett), kan du søke inn alle kanalene direkte på TV - og dermed unngå en ekstra TV-boks - perfekt for minimalister.

KOBLINGSBOKSEN: Alt av eksternt utstyr som skal kobles til TV-en, gjør du i denne boksen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KOBLINGSBOKSEN: Alt av eksternt utstyr som skal kobles til TV-en, gjør du i denne boksen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

I tillegg har du selvfølgelig en rekke apper å velge mellom direkte på TV-en, hvis du heller vil klare deg med strømmetjenester. Disse blir det flere og flere av i disse tider, og da er det greit å vite at ingen andre TV-er har et app-tilbud som er mer tilpasset norske TV-tittere enn Samsungs og deres Tizen-system.

Canal Digital har for eksempel komplett kanalpakke tilgjengelig via strømming, NRK-appen er her, TV2 Sumo, ViaPlay, Amazon, YouTube, Netflix, HBO, C-More og Spotify - alle er de på plass. Etter vår mening er Apple TV fortsatt hakket hvassere, men Samsungs app-univers følger hakk i hæl.

Meget brukervennlig

Måten du velger kanal og programmer på, har vi også stor sans for. Et trykk på Hjem-knappen på fjernkontrollen, bringer fram menyen nederst på skjermen. Her finner du strømme-apper og lineær TV side om side, og du blar mellom dem det å bruke navigasjonshjulet på fjernkontrollen. Når du har markert et app-symbol, vil du få opp forslag til hva du skal se på over.

MENYLINJE MED HURTIGVALG: Her har vi markert Netflix-appen, og får umiddelbart forslag til hva vi bør se på, basert på den som sist brukte appen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MENYLINJE MED HURTIGVALG: Her har vi markert Netflix-appen, og får umiddelbart forslag til hva vi bør se på, basert på den som sist brukte appen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Universal

Fra samme meny kan du også velge tilkoblede enheter (Kilde). Vi koblet til en Apple TV, som av en eller annen grunn ble gjenkjent som Blu-ray-spiller.

Så snart vi valgte den, skrudde den seg på - og vi kunne bruke fjernkontrollen til å kontrollere Apple TV, uten noen form for konfigurasjon. Dette er mulig takket være et system kalt HDMI-CEC, der enhetene gjenkjenner og kommuniserer med hverandre via HDMI-kabelen.

Vårt inntrykk av bilde- og lydkvalitet

Hva så med bildekvaliteten? Den er kort fortalt meget god med de rette innstillingene. Begrensninger i innsyn fra sidene er heller ikke noe nevneverdig problem ved normale betraktningsavstander og -vinkler. Går du helt tett inntil skjermen og betrakter den fra spiss vinkel, kan du se at lysstyrken avtar noe og fargene blir litt tammere - men dette er absolutt ikke i en så stor grad at vi vil kalle det noe ankepunkt.

Du kan velge mellom fire forskjellige bildemoduser: Dynamisk, standard, naturlig og film - eller gjøre dine egne innstillinger. Av disse fire vil vi normalt velge Standard, som vi tror vil passe de aller fleste. Dynamisk blir altfor fargeintens, og fungerer kun i helt spesielle lysmiljøer.

FLOTT BILDE: Her har vi brukt bildemodusen Standard, som gir et bilde som vi tror svært mange vil bli fornøyde med - uten videre innstillinger. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FLOTT BILDE: Her har vi brukt bildemodusen Standard, som gir et bilde som vi tror svært mange vil bli fornøyde med - uten videre innstillinger. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Beveger du deg inn på ekspertinnstillinger, kan du skreddersy bakgrunnbelysning, lysstyrke, kontrast, skarphet, farge og andre nyanser til fingerspissene. Det kan virke overveldende med alle disse valgene, men du har heldigvis et mulighetene for å nullstille alt dersom du har stilt TV-en helt ut på viddene.

EKSPERT: Du kan fininnstille bildet ved hjelp av en rekke undervalg. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EKSPERT: Du kan fininnstille bildet ved hjelp av en rekke undervalg. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

TV-en støtter HDR+ og har en lysstyrke på rundt 1000 nits. Det gir en ganske spektakulær effekt på kompatibelt innhold (det begynner å bli en del HDR-innhold på Netflix, blant annet). Du blir nesten blendet i de lyseste partiene, samt at lokal dimming gjør at sortnivået også er ganske bra - men naturlig nok ikke helt på nivå med OLED, men det er ikke noe vi tenker særlig over når vi betrakter TV-en isolert.

GODT SORTNIVÅ: TV-en klarer kombinasjonen mørke og lyse partier meget godt, uten for mye bleeding og at detaljer i mørke partier forsvinner. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GODT SORTNIVÅ: TV-en klarer kombinasjonen mørke og lyse partier meget godt, uten for mye bleeding og at detaljer i mørke partier forsvinner. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Lyden er ikke den beste vi har hørt fra en TV, men den er slett ikke ille. Tale er klar og det er også nok fylde i lyden til at vi gjerne spiller litt Spotify på lavt volum. Skal du ha mer trøkk, velger du en matchende lydplanke eller gjør som oss - kobler TV-en til en Bose/Sonos-enhet eller tilsvarende, eventuelt et godt gammeldags musikkanlegg eller hjemmekino-system, hvis du har fått lov til å ha det i stua.

Bare et stillbilde - men ganske kult likevel

Når det gjelder kunstmodus, aktiveres den også fra menyen, eller automatisk når du skrur av TV-en. Før testen hadde vi kun sett en prototype av løsningen, og da var det definitivt ikke et stillbilde vi så - men noe som kunne minne om elektronisk blekk (e-ink).

KUNSTMODUS: Du kan velge mellom mer enn 100 forskjellige kunstverk gratis, kjøpe flere eller definere dine egne. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KUNSTMODUS: Du kan velge mellom mer enn 100 forskjellige kunstverk gratis, kjøpe flere eller definere dine egne. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Men det er altså bare et stillbilde, men med svært lav lysstyrke, som skal tilpasse seg lyset i rommet automagisk. Den er imidlertid sterk nok til at det lyser opp når det ellers er mørkt i rommet, og da får man jo følelsen av at TV-en står på. Funksjonen gjør seg altså aller best når det rommet er godt opplyst fra før.

LYSER OPP: I motsetning til de andre bildene, lyser TV-ens kunstmodus opp i den mørke stua. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LYSER OPP: I motsetning til de andre bildene, lyser TV-ens kunstmodus opp i den mørke stua. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Holder du nede av-knappen noen sekunder, skrur du TV-en helt av - men da er også den største forskjellen mellom denne og en vanlig TV borte. Ja, med unntak av rammene da.

OPPDATERT: Gjennom appen du bruker for å legge inn dine egne bilder, kan du også justere lysstyrken på bildene, får vi opplyst fra Samsung.

Konklusjon

Samsung The Frame er først og fremst en ypperlig TV, faktisk noe av det bedre vi har sett på LCD-fronten. Den er dessuten pen å se på, funksjonsrik og svært brukervennlig.

Dette, og det faktum at den lett glir inn i et stilfullt stuemiljø, kan dermed fort vise seg å bli en vinn-vinn-situasjon for både teknologen og utsmykkingssjefen i familien.

På minussiden setter vi først og fremst prisen på rammene. Det er en enkel konstruksjon som burde kostet noen hundrelapper - maks. Kanskje du klarer å lage din egen?

Ja - og så synes vi den lyser litt vel mye når det er helt mørkt i rommet. Men da har du kanskje funnet sengen uansett, og da kan du selvsagt skru TV-en helt av.

Uansett - en soleklar femmer på terningen og anbefalt-stempel fra oss i Dinside.

Testresultat

Samsung The Frame 55"

Fin design, kunstmodus, skreddersydde rammer, svært brukervennlig, godt bilde, funksjonsrik, godt app-utvalg, veggfeste følger med i prisen

Høy pris på ekstra rammer, ikke blant de tynneste TV-ene, kunstmodus-lyset kunne vært dimmet enda mer i mørke omgivelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer