Tweake PCen?

Hva er å tweake? Er det noe å vinne på det?

Publisert
Sist oppdatert

Å "tweake" er et ord man støter på i flere sammenhenger. Alle som driver med et eller annet teknisk som er konkurransepreget, støter på dette ordet, og muligens mange som driver med noe ikke-teknisk også. Men det vet jo ikke vi noe om...

Å tweake betyr å finjustere, og gjerne finjustere mange innstillinger eller tilpasninger. Årsaken til dette er at alt skal være så perfekt som mulig, og gjerne at resultatet skal bli mer enn summen av de forskjellige enkelt-tweaks.

Vi snakker altså ikke om å trimme, som innebærer at man tyner ut mer ytelse på bekostning av stabilitet, holdbarhet og energiforbruk. Det er heller snakk om å finne den magiske balansen.

Hva kan man gjøre på en PC?

På en PC kan man ikke akkurat tweake maskinvaren annet enn å sørge for at alt sitter som det skal i soklene og kontaktene sine. Med dagens gullbelagte kontakter er det ytterst sjelden behov for å "massere" disse siden de ikke anløper (bygger opp belegg av dårlig ledende materiale), slik som med kobber og tinn.

Det man derimot kan gjøre er å stille inn hvordan PCen kjører alle tjenestene som foregår i for og bakgrunn, hvordan fordelingen av resursser gjøres og hva som kanskje helst burde parkeres for godt.

For å komme til innstillingene for alt dette må det endres på en rekke innstillinger og i mange tilfeller gjøres inngrep direkte i Registry, som er Window's liste over alt "indre liv" og hvordan det skal leves.

For de fleste av oss er dette knapt mulig å gjøre. Det er for mange innstillinger og alt for komplisert å finne fram til de som er vesentlige for en utålmodig bruker.

Man kan kjøpe tykke bøker og lese seg til mye, men det finnes snarveier.

Tweake PCen?


Tweake-programmer

Noen av de som har lest de tykke bøkene har nemlig brukt kunnskapen til å lage programmer hvor du presenteres for de forskjellige innstillingene, gjerne med en forståelig betegnelse og forklaring. Her finnes det knapper, menyer eller annet velkjent som en hver som er nysgjerrig kan eksperimentere med for å hente ut enda ett hakk bedre ytelse.

Tweake PCen?


Hvilke tweaks som er "best" er det vanskelig å si noe generelt om.

Virker det?

Hvis du jobber mye ned et tungt program i forgrunnen, som f.eks. bildebehandling eller videoredigering, kan det være gunstig å endre fordelingen av resursser. Da kan programmet som er i fokus få tildelt maks prosessor mens mail og annet som ligger og lurer i bakgrunnen må nøye seg med smuler.

Oppstart er også noe som kan ta lang tid, fordi mange programmer legger inn små verktøy som skal ligge klar til enhver tid, selv om de sjelden brukes. Du ser dem gjerne nede til høyre på menylinjen, men andre kan være usynlige.

Er det trygt?

De fleste seriøse tweake-programmer sørger for at du tar en sikkerhetskopi av Registry før det gjøres noe som helst. Skulle det gå sjeis kan du laste den opprinnelige utgaven igjen og gå tilbake til utgangspunktet.

Tweake PCen?


Dessuten har du System Restore/Systemgjenoppretting som også lagrer Registry etc. og full oversikt over maskinen din. Da kan du gå tilbake til den tilstanden maskinen var i før du startet, og late som ingen ting har skjedd.

Programmet vi har brukt til å illustrere artikkelen er gratis og heter Mz Vista Force. Mer info finner du her

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer