Twitter - nettets nye superhit

GUIDE: Mye morsommere enn Facebook - her er alt du trenger å vite.

Publisert
Sist oppdatert

Det skulle ta et års tid før Twitter-feberen kom til Norge. Ja, faktisk to, for artikkelen du leser nå ble første gang publisert for nesten et år siden.

Twitter er nå på manges lepper, og brukes blant annet aktivt av flere store nettaviser i Norge; også her på DinSide. Derfor følte vi at det var på tide å trekke frem denne guiden igjen - her får du vite det du trenger om nettjenesten som er hottere enn noen gang.


DinSides dataredaksjon skrev om Twitter allerede for to års tid siden - nettjenesten som nærmest definerer frasen «genialt enkelt». Det er imidlertid først i disse dager at «alle» har begynt å bruke det.

«Alle» er for så vidt å ta litt hardt i - sannsynligvis vil du være en av de første i venneflokken om du begynner i dag, men forhåpentligvis får du resten av gjengen med deg denne gangen.

Nå har den berømte kritiske massen også begynt å etablere seg i Norge. Som Twitter-bruker @meriksen formulerer det: "Twitter er kortversjonen for å forstå internett i 2008" (link).

Så, la oss ta det igjen - hva er Twitter?

Det er vanskelig å få med alle aspektene om hvorfor denne nettjenesten er så genial, men vi skal prøve. Kanskje er du Twitter-bruker allerede og kan supplere litt i debatten under artikkelen.

Twitter - nettets nye superhit


140 tegn. Ikke mer.

Twitter er en nettjeneste som gir deg muligheten til å uttrykke noe på 140 tegn eller mindre. Du kan sammenligne det med å oppdatere statusfeltet ditt på Facebook, sende en SMS eller en kjapp e-post - det kan være en setning om hva du driver med akkurat nå, en tanke du har, et åpent spørsmål om noen har en Nokia-lader, «2-0, Torres», en URL til en video du ser på YouTube eller andre ting. Dette kalles en Tweet.

Hvem leser det du skriver? Det velger du selvsagt selv, men grunnidéen er at alle skal kunne se hva du kvitrer, for å bruke en norsk oversettelse. For eksempel finner du undertegnendes samlede verker på http://twitter.com/paljoakim. De som er spesielt interesserte i deg, vil imidlertid velge å følge deg og blir da kalt dine followers, eller lesere, som norske Twitter-brukere har stemt frem i en uhøytidelig avstemning. Hver gang du kvitrer, dukker det automatisk opp på samlesiden til de som har valgt å følge deg. Du styrer selv om alle skal få følge deg som de vil, eller om du må godkjenne først. Dessuten kan du for eksempel vise dine siste tweets direkte på hjemmesiden din. Mer om det senere.

På samme måte velger du hvem du ønsker å følge. Du kan selvsagt søke etter brukere, eller snuble over noen interessante via-via. På en samleside får du opp en aggregert liste som består av alle tweetene fra de du følger. Dette kan du også abonnere på pr RSS (se egen artikkel; ja du kan til og med få en SMS når en av dine venner kvitrer. Du kan også kvitre pr SMS - mer om det senere.

Twitter - nettets nye superhit


Twitter reddet student

Mer interessant blir det når det går an å sende private meldinger, re-tweete («videresende») og svare på hverandres tweets. Nyheter spres ofte raskere på Twitter enn selv de største nettavisene klarer; mye på grunn av de magiske 140 tegnene som gjør at man må være kort og konsis. Det er mange eksempler på Twitters verdi - for eksempel studenten som postet «arrested!» da han var på tur til Egypt, og der de som fulgte ham sørget for å kontakte ambassaden og få ham løslatt dagen etter (link).

Twitter du allerede? Bruk gjerne debatten under og kom med flere argumenter for at flere skal bli med på moroa.

Nysgjerrig på mer? På de neste sidene gir vi deg alt du trenger å vite: Gratisprogrammer du bør installere og nettsteder du bør sjekke ut, hvordan du sender private beskjeder, hvordan du kan lage en intern gruppe med vennene dine, utskrift rett til hjemmesiden din og mer til.


Neste: Slik registrerer du deg

Tips en venn om denne artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer