UAS - USB 3.0 blir langt raskere

På papiret er USB 3.0 lynrask, i virkeligheten er det annerledes. Men det finnes løsninger.

UAS kjører kommandoer og datastrømmer samtidig Foto: Asus
UAS kjører kommandoer og datastrømmer samtidig Foto: Asus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USB - Universal Serial Bus er en suksess, og har i praksis erstattet alle andre tidligere standarder.

Den er virkelig universell og brukes til alt mulig, fra å koble til mus og tastatur hvor det sendes noen få data en gang i blant til lagring på flashminne hvor data flyter i raske strømmer.

Men det er de raske strømmene som er problemet, USB 3.0 lever i praksis ikke opp til spesifikasjonene. Hva er det som bremser?

Hastighet og hastighet

Den rå hastigheten i spesifikasjonene til en forbindelse er bare en del av sannheten. Den viser bare hvor raskt det kan svitsjes mellom enere og nuller, ikke hvor raskt man i realiteten kan sende data og få dem trygt og helskinnet over i tide.

For å få orden på datatrafikken brukes det protokoller, hvor enhetene som er koblet sammen signaliserer til hverandre når de er klare til å sende og motta data, og at prosessen går som den skal.

Med en effektiv protokoll kan det sendes mye data, men eldre protokoller med mye administrasjon og venting gjør at den rå hastigheten ikke utnyttes fullt ut.

Les også: USB blir superrask og strømsterk

Behovet for hastighet

Selv om USB fungerer utmerket til det aller meste, er det alltid behov for mer. Selv USB 2.0 klarer å håndtere alt av styring, det meste av video, mange kanaler med lyd og små lagringsenheter.

Men med raske SSD-er og minneplugger kommer man ikke opp i hastighet, fordi protokollen ikke klarer å levere.

Les også: Corsair lanserer verdens raskeste minneplugg

BOT - den gamle protokollen

Forskjellen i kommandostruktur. Foto: Hot hardware
Forskjellen i kommandostruktur. Foto: Hot hardware Vis mer


Protokollen for den opprinnelige håndteringen av lagring på USB kalles BOT - Bulk-Only Transport. Den stammer fra USB sin barndom, i versjon 1.x hvor basishastigheten i overføringen var tilstrekkelig for lagringsenheter som diskettstasjoner og tidlige CD-ROM drev.

Med BOT kan tiden fra en instruksjon er utført til neste instruksjon ankommer være lenger enn selve instruksjonen.

Det er også flere runder, typisk tre, med kommunikasjon fram og tilbake mellom USB-driveren og BOT-driveren for hver instruksjon.

Hver syklus legger beslag på en transaksjonsluke på USB-bussen, og må avsluttes før neste kan begynne. I ventetiden utnyttes ikke kapasiteten.

UAS - USB attached SCSI

UAS er en ganske fersk USB-protokoll introdusert i perioden 2010-2011, som erstatter den gamle BOT-protokollen. Her snakker vi om store endringer i arkitekturen.

I UAS bruker man fire datastrømmer som er sammenflettet, og dekoding og prosessering av datastrømmene skjer parallelt.

Med parallell overføringsarkitektur går alt raskere Foto: Renesas Electronics
Med parallell overføringsarkitektur går alt raskere Foto: Renesas Electronics Vis mer


Dette er samme type teknikker som har blitt brukt raske databusser i lang tid, og ikke bare i SCSI, men også i SATA og PCI.

Med UAS på plass kan man oppnå hastigheter på nærmere 400 MB i sekundet med SSD-baserte lagringsenheter på USB 3.0.

Hva slags lagring?

Det som raskt ble klart når SSD-lagring kom på markedet, var at det ikke var den sekvensielle ytelsen som var viktigst når operativsystemet ble lagt på SSD. Det viktigste var hvor raskt store mengder småfiler kunne skrives og leses.

Men for ekstern lagring er det i de aller fleste tilfeller snakk om å overføre et antall større filer. Det gjelder enten vi snakker om mediefiler som bilder, video og lyd, eller andre datafiler og sikkerhetskopier av system og programmer.

Her klarer UAS seg utmerket, selv om USB aldri vil kunne håndtere systemdisker like effektivt som SATA, for ikke å snakke om PCIe.

Når blir UAS tilgjengelig?

UAS har vært tilgjengelig en god stund allerede, men for å benytte standarden må du ha både hovedkort, lagringsenheter og operativsystem som støtter dette.

Flere ASUS-hovedkort var tidlig ute med støtte for UAS, og Windows 8 har hatt støtte for UAS siden lanseringen i 2012. Apple introduserte UAS-støtte i OS X 10.8 i 2013.

For å finne hvilke enheter som støtter UAS har ASUS laget en nettside med oversikt over enheter og produsenter. Denne siden finner du her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer