Ubiquity - slutten på vanlig surfing?

Vi har sjelden vært mer imponerte.

Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha brukt Ubiquity i ti minutter har vi innsett at måten vi bruker verdensveven på er unødig tungvint.

Mozillas siste påfunn er i så måte rett og slett fantastisk.

Ikke at idéen er helt ny - både Launchy, Quicksilver og tilsvarende applikasjoner har hatt tilsvarende funksjonalitet en stund, men der disse først og fremst fokuserer på lokale applikasjoner, handler Ubiquity om nettet og dets mange tjenester.

Hva er så Ubiquity?

Snarveier fra tastaturet

Ubiquity handler først og fremst om å bruke tastaturet mens du surfer. Ideen er at du kaller frem menyen med en hurtigtast, og fra denne menyen har du tilgang på en haug av nettjenester.

>> Les også: 11 nettlesere du ikke visste om

La oss ta et eksempel for å vise hvor elegant det er.

Jeg kom nettopp over denne nettsiden, som gir en oversikt over ganske mange flyselskaper og hva de tar av gebyrer for ulike ting som bagasje, måltider, kjæledyr og så videre.

Dette har jeg lyst til å tipse vår reiseredaksjon om, og tidligere ville jeg da ha klippet ut adressen, byttet til epostprogrammet, opprettet en ny e-post, skrevet inn e-postadressen til vår reiseredaksjon, et beskrivende emnefelt og limt inn adressen i e-postkroppen.

Med Ubiquity trykker jeg først alt-space for å få opp menyen. Deretter skriver jeg "tips to reise" (jeg har modifisert den opprinnelige "email"-kommandoen til en mer norsk variant og kalt den tips) og trykker enter:

Ubiquity - slutten på vanlig surfing?


Voila, så har jeg en e-post klar til avsendelse med adressen til reise (som er hentet fra mine kontakter), tittelfelt med samme navn som tittelen på nettsiden og innholdet "Hei! Tipser dere om Ariline Fees - SidesStep".

Ubiquity - slutten på vanlig surfing?


Vi sparte et par sekunder der, ja?

>> Les også: Programmene som sparer minutter

Et hav av muligheter

Dette var bare en bitteliten funksjon - Ubiquity kan bygges ut til å omfatte nesten alt du gjør på nett. Undertegnede skal til Köln for å dekke Photokina om en måned, og kanskje vil jeg sende en e-post til en kontakt om at vi kan møtes på Papa Joe's (der den norske delegasjonen har en tendens til å møtes hver kveld). Jeg drar frem Ubiquity, skriver "map papa joe's cologne" og får opp et kart, som jeg ved å trykke på en lenke kan lime rett inn i e-posten (foreløpig kun støttet av Gmail):

Ubiquity - slutten på vanlig surfing?


Jeg kan også legge til avtalen direkte i kalenderen ved å bruke en enkel "add-to-calendar"-funksjon.

Du kan søke på Google, imdb, Flickr eller hva det måtte være, og få resultatene rett opp i Ubiquity-vinduet. "last-email" viser deg din siste uleste epost, "tinyurl" lar deg konvertere lange nettadresser i farta, "translate" oversetter merket tekst og erstatter den opprinnelige på selve nettsiden, og du kan twitte direkte ved å bruke "twitter"-kommandoen. Disse og mange flere funksjoner er tilgjengelige når du installerer Ubiquity, og hvem som helst kan lage flere.

Du finner en del flere scripts på denne siden, for eksempel dette, som lar deg oppdatere facebook-satusen din direkte ved å skrive "facebook-status fikler med ubiquity" e.l.

Vi lar Aza Raskin, head of user experience hos Mozilla, avslutte med hvordan Ubiquity fungerer i praksis:

Elegant, eller hva?

Du kan laste ned Ubiquity fra denne siden. Der finner du også instruksjoner om hvordan du bruker det, pekefingre til hvordan du kan utvikle egne skript og mer til.

Post gjerne i debatten under om du lager noe flere kan ha glede av!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer