Ubuntu - gratisalternativet

GUIDE: April er måneden for en ny Ubuntu Linux, og det gjentar seg hvert år. Og alternativet til Windows og MacOS er helt kostnadsfritt.

Ja, Ubuntu Linux kan også installeres på en Mac.
Ja, Ubuntu Linux kan også installeres på en Mac. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ubuntu Linux lever i skyggen av Windows og MacOS, men det mest populære gratis-alternativet til de to gigantene blir stadig bedre. Denne måneden er det duket for en ny versjon, 9.04, og i oktober kommer versjon 9.10. Tallet etter punktum angir måneden, og det samme gjentar seg - år etter år.

Hver utgave av Ubuntu har dessuten et kodenavn. Versjon 8.10, som kom i oktober i fjor, hadde kodenavn Intrepid Ibex, mens versjon 9.04 har fått kodenavn Jaunty Jackalope.

I dag, 23. april, lanseres den endelige versjon 9.04. Les mer om lanseringen og de forskjellige versjonene på Digi.no.

Kodenavnene følger alfabetet, så i oktober vil det være duket for et todelt kodenavn som starter på bokstaven K.

Ubuntu (desktop-utgaven) er altså et operativsystem for PC-er, basert på Linux-kjernen. Og i motsetning til Windows og MacOS er Ubuntu gratis. Operativsystemet inneholder likevel mye av de samme funksjonene, og har også et grafisk grensesnitt med programvinduer og menyer. Har du brukt Windows og MacOS tidligere, vil det derfor ikke ta lang tid før du også vil beherske Ubuntu og programmene som følger med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer