Ubuntu Linux 10.04 Lucid Lynx

I dag lanseres det nye operativsystemet til den meget populærere Linux-distribusjonen Ubuntu. Vi har tatt en titt på hva Lucid Lynx har å tilby.

Ubuntu One Music Store tilbyr millioner av DRM-frie sanger. Foto: Fredrik Bølstad
Ubuntu One Music Store tilbyr millioner av DRM-frie sanger. Foto: Fredrik Bølstad Vis mer

Av: Fredrik Bølstad

Først og fremst er det viktig å merke seg at Ubuntu 10.04, med kodenavn Lucid Lynx, er en såkalt LTS-versjon (Long Term Support).

LTS-versjoner blir sluppet annet hvert år; en rutine Ubuntu har hatt siden 2006. På andre versjoner vil man “bare” få sikkerhetsoppdateringer i 18 måneder, men på en LTS-versjon vil man få sikkerhetsoppdateringer i 3 år for skrivebordsversjonen og hele 5 år for serverversjonen.

Tallene du finner på slutten av Ubuntu-lanseringene er forresten heller ikke tilfeldige. De to første sifrene forteller hvilket år versjonen kom i, mens de to siste sier noe om måneden. Versjon 10.04 kom altså i april 2010. For å krydre litt får alle lanseringene sitt eget kodenavn også.

Nysgjerrig på Ubuntu?

Slik kommer du i gang

Mer sosial

Ubuntu har kastet seg på den sosiale trenden, og de siste lanseringene har hatt mer og mer fokus på både sosiale medier og nettskyen. I 9.04 (Karmic Koala) begynte nettskyløsningen Ubuntu One å dukke opp som standard.

Ubuntu One er en synkroniseringstjeneste, godt integrert i systemet, som lar deg droppe elementer i en mappe som igjen automatisk blir synkronisert med skyen og dermed eventuelle andre maskiner hvor du er innlogget med samme konto. På mange måter likt Dropbox.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer