Ubuntu Linux 10.04 Lucid Lynx

I dag lanseres det nye operativsystemet til den meget populærere Linux-distribusjonen Ubuntu. Vi har tatt en titt på hva Lucid Lynx har å tilby.

Ubuntu One Music Store tilbyr millioner av DRM-frie sanger. Foto: Fredrik Bølstad
Ubuntu One Music Store tilbyr millioner av DRM-frie sanger. Foto: Fredrik Bølstad Vis mer

Av: Fredrik Bølstad

Først og fremst er det viktig å merke seg at Ubuntu 10.04, med kodenavn Lucid Lynx, er en såkalt LTS-versjon (Long Term Support).

LTS-versjoner blir sluppet annet hvert år; en rutine Ubuntu har hatt siden 2006. På andre versjoner vil man “bare” få sikkerhetsoppdateringer i 18 måneder, men på en LTS-versjon vil man få sikkerhetsoppdateringer i 3 år for skrivebordsversjonen og hele 5 år for serverversjonen.

Tallene du finner på slutten av Ubuntu-lanseringene er forresten heller ikke tilfeldige. De to første sifrene forteller hvilket år versjonen kom i, mens de to siste sier noe om måneden. Versjon 10.04 kom altså i april 2010. For å krydre litt får alle lanseringene sitt eget kodenavn også.

Nysgjerrig på Ubuntu?

Slik kommer du i gang

Foto: Fredrik Bølstad
Foto: Fredrik Bølstad Vis mer


Mer sosial

Ubuntu har kastet seg på den sosiale trenden, og de siste lanseringene har hatt mer og mer fokus på både sosiale medier og nettskyen. I 9.04 (Karmic Koala) begynte nettskyløsningen Ubuntu One å dukke opp som standard.

Ubuntu One er en synkroniseringstjeneste, godt integrert i systemet, som lar deg droppe elementer i en mappe som igjen automatisk blir synkronisert med skyen og dermed eventuelle andre maskiner hvor du er innlogget med samme konto. På mange måter likt Dropbox.

Ubuntu One følger naturligvis med i Lucid Lynx også, men det er mer. Nå kommer nemlig også Ubuntu One Music Store.

Ubuntu One Music Store tilbyr millioner av DRM-frie sanger. Foto: Fredrik Bølstad
Ubuntu One Music Store tilbyr millioner av DRM-frie sanger. Foto: Fredrik Bølstad Vis mer


Kort sagt får du tilgang til millioner av DRM-frie sanger klare til bestilling, integrert med standard musikkavspillingsprogram (Rythmbox) og med Ubuntu One for backup og lett synkronisering. For flere detaljer, sjekk den generelle FAQ-en på Ubuntu sine nettsider.

Den største sosiale oppgraderingen er “MeMenu”-panelet. MeMenu skal gi deg superrask tilgang til de siste oppdateringene fra Facebook, Twitter, identi.ca osv. MeMenu er bygd på Gwibber som har kommet i en helt ny versjon, blant annet med støtte for flere kolonner slik at man kan følge med på flere strømmer samtidig. Det vil også være mulig og oppdatere statusen sin på flere av disse tjenestene rett fra skrivebordet.

Ubuntu: Disse programmene må du ha

Nytt brukergrensesnitt

Det aller første man merker er kanskje at vindusknappene har byttet plass fra høyre til venstre side, slik som i OS X. Skal du minimere, maksimere eller lukke et vindu må du altså ta turen til den andre siden.

Om dette var et smart trekk i en LTS-lansering er vanskelig å si, men det er hvert fall splitter nytt og tar antakeligvis en liten stund å venne seg til. Tilbakemeldingene på denne løsningen har også vært veldig varierende.

Det kan godt hende vi spekulerer og overanalyserer nå, men det var vanskelig ikke å legge merke til at standard tema også har fokus på fargen lilla; ikke helt ukjent for Mac-entusiaster. Både innloggingsskjermen, skrivebordsbakgrunnen og terminalen har lilla bakgrunnsfarge som standard.

Applikasjoner man kjører som root, altså noe tilsvarende som administratorkonto, blir nå merket med dette i vinduslinjen. I den engelske versjonen vil det stå (as superuser) i parentes bak original tittel.

Foto: Fredrik Bølstad
Foto: Fredrik Bølstad Vis mer


Færre spill

Ellers har mengden av installerte spill som følger med ved installasjon blitt kraftig redusert, slik tidligere lovet. Kanskje like greit, siden vi nesten aldri har spilt noen av dem. Og om vi skulle ønske flere spill kunne vi installert dem gjennom det oppgraderte programvaresenteret.

Programvaresenteret er en løsning Ubuntu får mye skryt for. Her kan du søke etter applikasjoner i en kilde og bare trykke “Installer” på programmene du ønsker. Nedlastningen og selve installasjonen tar Ubuntu seg av!

Foto: Fredrik Bølstad
Foto: Fredrik Bølstad Vis mer


Foruten det vi har nevnt er det få endringer. Du vil med andre ord ikke få bakoversveis over det nye grensesnittet dersom du har brukt Ubuntu i løpet av de siste seks årene. Det er en del stort verdsatte og noen omstridte justeringer, men ingen store overraskelser. Dersom du hadde håpet at GNOME 3.0 ble klar til lansering, må vi dessverre skuffe deg. GNOME er skrivebordsmiljøet i Ubuntu, og har mange spennende oppdateringer på lur i nyeste versjon. Mer om det får vi ta en annen gang.

Under huden

Google sitt operativsystem fikk mye oppmerksomhet for sitt fokus på rask oppstartstid. Google sitt mål er å starte datamaskinen på maks 7 sekunder, hvor man i praksis bare møter en nettleser, mens Ubuntu sitt mål er å starte et fullverdig operativsystem på 10 sekunder på en middels maskin. Eller 10.04 sekunder som mange på humoristisk vis har påpekt rundt omkring på det store internettet.

Sniktitt på Google Chrome OS

Når vi er inne på Google kan det nevnes at standard søkemotor er blitt endret til Yahoo. (Dette er blitt endret tilbake i forkant av lanseringen. Red.anm.)

Det har tidligere vært mange problemer og særegne løsninger for brukere med nVidia maskinvare. Åpen kildekode-løsningen, Nouveau, er heretter standard driver for nVidia-komponenter. Med en driver basert på åpen kildekode mener Ubuntu at problemer knyttet til nVidia-maskinvare vil bli løst mye raskere enn før. I tillegg prater den bedre med kjernen, så blant annet skjermoppløsningen blir lettere å finne. Det skal dog sies at det fortsatt ikke finnes proprietære nVidia-grafikkdrivere.

En annen gledelig nyhet er ut-av-boksen-støtte både for iPod og iPhone. Verken iTunes eller Quicktime er nødvendig for å spille av eller overføre musikk til din iEnhet.


Summa summarum er 10.04 en absolutt godkjent lansering fra Ubuntu-teamet. LTS-versjonene skal ikke være spekket med nye funksjoner, men ha større fokus på stabilitet, ytelse og sikkerhet over lengre tid. Lucid Lynx vil altså være et godt førstevalg dersom du har lyst å ta steget inn i den stadig større Linux-verdenen!

Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx) LTS kan lastes ned helt gratis fra ubuntu.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer