Ubuntu Linux 7.10 Gutsy Gibbon

Den omtales gjerne som en seriøs utfordrer til Windows. Vi har testet sylferske "Gutsy Gibbon", og kan konkludere med at Ubuntu ikke er helt i mål ennå.

Publisert
Sist oppdatert

Ubuntu er på mange måter like hypet i operativsystemverdenen som iPhone er det i mobilverdenen. Nå er nettopp en ny versjon sluppet, og vi var blant de aller første som fikk lastet ned Ubuntu 7.10 - bare minutter etter at den ble lagt ut på www.ubuntu.com torsdag.

Vi har brukt forgjengeren, versjon 7.04, på flere av våre test-PCer det siste halvåret. Vi har jobbet så mye med operativsystemet at vi har lært oss en del knep, slik at vi etter hvert har blitt "dus" med å bruke Linux i mange sammenhenger der vi tidligere har sverget til Windows. Forventningene til Gutsy Gibbon var derfor store.

Les også: Slik installerer du Ubuntu Linux

Mye nytt under panseret

Nyhetene i den nye versjonen er nemlig mange, blant annet skal det være enklere å ha Ubuntu og Windows XP/Vista på én og samme PC gjennom lese- og skrivestøtte til NTFS-partisjoner, bedre 3D-effekter gjennom Compiz Fusion, enklere søk ved hjelp av innebygd fulltekst-søkemotor a la Windows Desktop Search, bedre gjenkjennelse og automatisk konfigurasjon av skjermer, bedre skjermdrivere, enklere svitsjing mellom brukerkonti, enklere skriverkonfigurering og bedre sikkerhet.

Ubuntu kan absolutt fungere som en Windows-erstatter, men langt fra på alle PCer.
Ubuntu kan absolutt fungere som en Windows-erstatter, men langt fra på alle PCer. Vis mer


For en fyldig gjennomgang av nyhetene, sjekk denne artikkelen hos vårt søstermagasin Digi.no.

Ikke helt problemfritt

Vi satte inn Live-CDen i vår trofaste testmaskin, en PC basert på Nvidia nForce 430, integrert Geforce 6100-grafikk, 1,5 GB minne og en AMD Athlon 64 X2-prosessor. Dette er så vanlig utstyr at det er hakket før det blir listet opp under oppslagsordet "mainstream" i Wikipedia. PCen har for øvrig tidligere kjørt flere Ubuntu-distroer uten store problemer.

PCen bootet, og lastingen av Live-CDen startet. Det skulle imidlertid ikke gå mange sekundene før vi støtte på de første utfordringene. For når Ubuntu var ferdig lastet, var skjermoppløsningen satt alt for lavt. Dessuten manglet musepekeren. Vi kunne klikke på ikoner osv, men pekeren var altså usynlig.

Vi klarte omsider å finne menyvalget "Screens and Graphics", og kunne raskt fastslå at riktig 19" Dell-skjerm var blitt detektert av systemet. Grafikkortet så også riktig ut, men høyeste valgbare oppløsning var 800 x 600 piksler.

Ubuntu Linux 7.10 Gutsy Gibbon


Vi tok likevel sjansen på å sette i gang installasjonen, men støtte raskt på et nytt problem. Veiviseren er nemlig ikke helt kompatibel med så lav skjermoppløsning, "Neste"-knappen falt utenfor skjermflaten, uansett hvor mye vi prøvde å flytte på vinduet. Vi gikk derfor tilbake til "Screens and Graphics", valgte en generisk skjerm med 1280 x 1024 pikslers oppløsning, og dermed fikk vi velge riktige innstillinger.

Musepekeren var imidlertid fortsatt usynlig, men litt øvelse hadde gjort underverker i forhold til å få startet installasjonen igjen raskt.

Med lovnaden om at det skulle bli enklere å ha Windows XP og Ubuntu side ved side, godtok vi forslaget fra installasjonsprogrammet om repartisjonering av harddisken slik at det ble plass til begge operativsystemer.

Etter få minutter dukket imidlertid denne feilmeldingen opp:

Ubuntu Linux 7.10 Gutsy Gibbon


Andre forsøk

Og siden halve arbeidsdagen allerede hadde gått tapt, bestemte vi oss for å prøve Live-CDen på en annen test-PC, denne gangen en eldre bærbar PC med Pentium M-prosesor, Intel brikkesett og 1 GB minne.

Her gikk det langt bedre.

Det trådløse nettverkskortet var på plass, lyden fungerte, oppløsningen var korrekt satt til 1400 x 1050, musepekeren var på plass(!), installasjonen gikk dessuten som en lek.

Vi aktiverte ATI skjermdriverne og bestemte oss for å sjekke ut Compiz Fusion, de nye 2D og 3D-effektene vi har hørt så mye om.

Da dukket denne feilmeldingen opp, som vi ennå ikke har klart å dekryptere:

Ubuntu Linux 7.10 Gutsy Gibbon


Hvis du lurte, virket heller ikke OK-knappen. Vi måtte trykke X-en i hjørnet for å lukke boksen.

Vi har benyttet resten av ettermiddagen og kvelden til å leke oss med operativsystemet, det meste ser ut til å fungere bra på vår bærbare test-PC. En del ting er blitt mer intuitivt, og spesielt den nye søke-funksjonen har vi latt oss imponere over. Den er lynkjapp!

Men noen revolusjonerende endringer er det tross alt ikke snakk om. Det meste har også vært tilgjengelig via Synaptic pakkehåndteren også i 7.04.

Ikke bra nok

Torsdag kveld bistod vi en leser med hjelp etter en mislykket Ubuntu-installasjon. Problemene han støtte på var ikke helt av samme karakter som våre, men de vitner også om at Ubuntu fortsatt har en vei å gå før prosessen er like "rett fram" som for Windows og MacOS.

Mange opplever på den annen side at alt fungerer helt topp rett etter installasjonen, og da kan Ubuntu være super. Det er først når hindrene dukker opp, at det fort blir komplisert. Og om vi har vært kritiske til kryptiske feilmeldinger i Windows, hva skal man da si til dem man risikerer å støte på i Linux-verdenen?

Ubuntu Linux 7.10 Gutsy Gibbon


Det er disse hindrene som må jevnes med jorden før Linux-distroer som Ubuntu skal ha noen som helst sjanse blant menigmann og -kvinne. Og dit har Ubuntu fortsatt et stykke igjen, dessverre.

Dårlige opplevelser, som dem vi hadde i dag, kan ofte skremme brukere fra å prøve igjen senere. I hvert fall hvis tiden er en knapp faktor, og det er den gjerne i dag. Vår erfaring er imidlertid at det kan lønne seg å prøve andre Linux-distribusjoner, og for førstegangsbrukere kan Freespire, PCLinuxOS, Linux Mint og OpenSUSE være meget gode alternativer til Ubuntu 7.10.

Hvis du støter på problemer, selvsagt.

Ubuntu Linux 7.10 Gutsy Gibbon kan lastes ned fra www.ubuntu.com, og veier ca 700 MB.

Les også:
Slik installerer du Ubuntu Linux
Prøv Linux risikofritt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer