Ubuntu Linux 9.10

Til glede for mange Linux-fans ble Ubuntu 9.10 ble lansert torsdag. Vi har prøvekjørt den, og her er våre inntrykk av nyhetene! av Fredrik Bølstad

Her har vi endret bakgrunn og ikoner etter smak. Ubuntu One legger seg som en egen mappe på hjemmeområdet.
Her har vi endret bakgrunn og ikoner etter smak. Ubuntu One legger seg som en egen mappe på hjemmeområdet. Vis mer

Ubuntu Linux er kanskje det aller mest populære gratisalternativet til Windows på vanlige PC-er. Torsdag ble versjon 9.10 lansert, noe du kan lese om her.

Operativsystemet lastes ned i form av en ISO-fil som brennes til CD ved hjelp av et egnet program.

Deretter starter du PC-en med CD-en i drevet. Se i PC-ens instruksjonsbok for å finne ut hvordan PC-en kan starte opp fra CD. Ubuntu Linux kan kjøres fra CD alene, du behøver faktisk ikke å installere det på harddisken.

Du kan også installere det i en virtuell fil direkte fra Windows. Dette er kanskje den enkleste og sikreste måten å installere Ubuntu på, dersom du ønsker å ha både Windows og Ubuntu på en og samme datamaskin. Dette har vi omtalt før, fremgangsmåten er beskrevet i denne artikkelen

Linux er for øvrig beryktet for å ikke være kompatibel med all hardware, og at det ofte medfører masse fikling om noe ikke virker. Selv om dette stadig blir en mindre problem er det ikke til å skyve under en stol at slike problemer fortsatt er ganske vanlig i linuxmiljøet. En veldig kjekk finesse er derfor det nye systemverktøyet som sjekker kompatibilitet med lyd, nettverk, osv. Dette kan gjøres rett fra CD-en! Du kan på den måten sjekke om det vil være noen problemer før du i det hele tatt installerer:

Ubuntu Linux 9.10


Endringene under panseret

Det er verdt å nevne med det samme at de største nyhetene ligger under overflaten. Filsystemet er nå byttet ut fra ext3 til ext4. Det nye filsystemet er raskere, sikrere og har flere funksjoner. Oppstartsmenyen GRUB fått seg en oppgradering og det en masse bugs er fikset.

I den anledning anbefaler vi på det sterkeste å kjøre en ren installasjon, dersom du har en eldre versjon av Ubuntu på harddisken fra før. Det innebærer at man begynner helt fra scratch, i stedet for å oppgradere via menyen. Hvis man oppgraderer via oppgraderingsfunksjonen vil man ikke få med den nye oppstartsmenyen og filsystemet vil fortsatt være ext3.

Det skal nevnes at det er mulig å fikse dette etter du har installert Ubuntu 9.10, men det innebærer noe fikling og er ikke anbefalt for nybegynnere. Om du absolutt vil oppgradere er det viktig at du installerer alle oppgraderinger til Ubuntu 9.04 før du begynner oppgraderingen til 9.10. Dessuten vil ikke eksisterende filer bli konvertert til ext4, bare nye filer.

Les også: Kjøre Windows-programmer i Linux? Javisst!

Våre inntrykk

Det aller første vi la merke til da vi startet Ubuntu 9.10 var at oppstartsskjermen hadde fått seg en oppussing:

Ubuntu Linux 9.10


Oppstarten virker også å gå noen sekunder raskere enn hva tilfellet var med 9.04.

Etter at vi var innlogget var det derimot få endringer som umiddelbart ble lagt merke til. Designet er med andre ord cirka det samme. Men vi merket umiddelbart at norskoversettelsen er tilnærmet komplett der den før var en lett blanding av norsk og engelsk.

Ubuntu Linux 9.10


Programvaresenter har imidlertid fått en svært god og velkommen oppgradering. I Ubuntu er det nemlig slik at man i hovedsak installerer programmer fra en meny:

Ubuntu Linux 9.10


Det finnes mange databaser med programmer som man kan installere, noen av databasene følger med som standard - andre kan man legge til om man ønsker. Så i stedet for å gå til en nettadresse og laste ned en installasjonsfil, blar man i en oversikt og velger hvilke programmer man ønsker å installere (eller avinstallere). Hele denne prosessen er nå enda lettere og mer oversiktlig enn før.

Evolution og Empathy - henholdsvis epost-programmet og IM-klienten - er mye bedre integrert i operativsystemet:

Ubuntu Linux 9.10


For de som har brukt Ubuntu før vet man at Pidgin tidligere var standard IM-klient. En av fordelene med Empathy fremfor Pidgin er at den er basert på et system som gjør den til en langt mer naturlig del av operativsystemet, og bruker dermed blant annet mindre ressurser.

Lagring i nettskyen

En meget god nyhet er Ubuntu One, som er en gratis online-tjeneste for lagring av filer. Her kan du opprette en bruker og få 2 GB gratis lagringsplass i skyen. Denne plassen kan utvides mot betaling om du skulle ønske mer.

I teorien betyr dette at du kan synkronisere mapper på flere datamaskiner og alle vil til en hver tid (gitt at det ikke er noe galt med internettforbindelsen) være lik. Et meget spennende konsept, og jeg tror helt klart vi ser en del av fremtiden her. Det finnes riktig nok flere lignende tjenester allerede, men at det følger med som standard og integreres så godt i operativssytemet er veldig interessant.

Her har vi endret bakgrunn og ikoner etter smak. Ubuntu One legger seg som en egen mappe på hjemmeområdet.
Her har vi endret bakgrunn og ikoner etter smak. Ubuntu One legger seg som en egen mappe på hjemmeområdet. Vis mer


Dessverre fikk ikke vi det til å funke under testingen. Vi får en feilmelding som sier at det er et kjent problem som ligger på serversiden, og vil bli fikset kjapt. En liten flause at det ikke funker til lansering, men vi har fortsatt tro på at denne løsningen kan gi Ubuntu et løft.

Her ser du store bilder fra testingen:


Foreløpig konklusjon

Alt i alt framstår Ubuntu 9.10 som en vellykket oppgradering, og mer enn noen gang kan Ubuntu erstatte Windows for mange brukere.

For mer informasjon, samt nedlastingslenker, besøk www.ubuntu.com.

Les også:
Er dette den beste Linuxen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer