Ubuntu som filserver i hjemmenettet

Tenker du å sette opp en enkel filserver i heimen, er Ubuntu et godt og gratis valg. Her viser vi deg hvordan du gjør det.

Ubuntu som filserver i hjemmenettet
Publisert
Sist oppdatert

Fordelene med å ha et "sentrallager" for filmer, musikk og bilder som hele familien har tilgang til, er stor - og relativt enkelt å sette opp i et hjemmenettverk. For deg som er opptatt av høy hastighet er det få NAS-disker som kan måle seg mot en billig hjemmebygd PC med gigabit nettverkskort og delte mapper i operativsystemet.

Les også: Slik får du fart på hjemmenettet.

Og det er nettopp det vi skal vise deg hvordan du gjør i Ubuntu i dagens leksjon i serien "Kom i gang med Ubuntu". De tre første kapitlene finner du her:

1. Installasjon2. Gjør nødvendige tilpasninger3. Disse programmene må du ha

Enkleste vei

Vi kommer til å gjøre det veldig enkelt, uten å gå i dybden på protokoller og lignende. Hvis du ønsker utfyllende informasjon om avansert nettverksoppsett i Ubuntu, bør du ta en titt på denne Samba-guiden.

Vi tar videre som forutsetning at du har satt opp hjemmenettet ditt gjennom en ruter som har fordelt unike IP-adresser, noe a la det vi har beskrevet her, og at de øvrige maskinene i nettverket er Windows-baserte.

Velg mappen som skal delesFra oppgavelinjen øverst på Ubuntu-skrivebordet velger du Places, og fra nedtrekksmenyen velger du deretter mappen eller disken du ønsker å dele fra. Vi har valgt Home Folder i vårt eksempel, som gir tilgang til brukerområdet vårt:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer