Uleselig CD-R plate

Publisert
Sist oppdatert

Hei,
Jeg ber deg NOK EN GANG om å svare på spørsmålet mitt fordi jeg ikke kan se at du har fått dette spørsmålet tidligere, samt at ditt svar kan være veldig nyttig for mange.

Jeg hadde en tom CD-R plate som jeg brente jpg-filer på, gang etter gang dvs. hver helg eller noe(for at den til slutt skulle bli full av bilder). En gang,da jeg skulle brenne noen flere bilder på den, med hjelp av det i XP Home innebygde brenneprogramet, så begynnte CDen å surre i stasjonen uten mening dvs. Etter endt brenning skulle jo operasjonen blitt avsluttet ved at plata automatisk skulle løses ut. Men den gang ei.

Jeg måtte avslutte programmet manuelt i Windows fordi "det svarte ikke". Det gjorde at jeg senere ikke fikk tilgang på de fleste filene, kun noen få. Dessuten nekter nå CDen å starte når jeg setter den inni stasjonen. Jeg satte CDen i ekstern DVDRW og da ville den kjøre men viste kun noen få bilder. Samtidig når jeg trykker på egenskaper så får jeg beskjed om at det er 450 MB brukt plass. Så DVDRW-en gjenkjenner innholdet(450 MB)men jeg får ikke tilgang til alle filene. Jeg har prøvd diverse filgjennopprettingsprogrammer, lastet ned fra nettet men ingen av disse kunne "få tak" i alle filene.

Betyr det at jeg har mistet dem for alltid eller finnes det en metode for å redde ihvertfall noe av innholdet (det er flere hundre bilder på CDen) ?

MVH.,
Patrik

Datadoktoren svarer

Hei,

Du har brent en Multisession CD, hvor sannsynligvis den siste "sesjonen" har blitt mislykket. Siden du bare har brukt Windows innebygde brenningsmuligheter, har du ikke hatt kontroll og oversikt over hva som har foregått, men overlatt til Windows å holde styre på dette.

Har CDen blitt skitten? En skånsom vask med oppvaskmiddel og en varsom finger under lunkent vann fungerer bra. Skyll godt og la den tørke. Ikke bruk børste eller gni på platen med klut, da kan de bli (flere) riper.

Sannsynligvis vil du kunne finne igjen filene dine på en relativt enkel måte. Det du trenger er et program som kan lese de tidligere sesjonene, og det kan alle brennerprogrammer. Du kan f.eks. laste ned den siste versjonen av Nero, som du finner hos www.nero.com. Programmet er ikke gratis, men du kan laste ned en prøveversjon som varer i 30 dager.

Her kan du velge hvilken av de tidligere sesjonene du vil importere, og så lagre bildene på harddisken. Sannsynligvis vil du finne igjen de aller fleste bildene dine, med unntak av de siste du lagret. Er du heldig vil du kunne finne de siste filene også.

Men det er ingen god idé å lagre viktige filer bare på ett sted. Det beste er å lagre dem minst to steder, gjerne fler. For vår egen del har vi lagret alle våre bilder og viktige filer på flere harddisker, i forskjellige datamaskiner samt på DVD-plater. Og de befinner seg på minst to forskjellige steder til en hver tid.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer