UltimateDefrag Free

Denne applikasjonen er et funn for deg som er ute etter mer kontroll på defragmenteringen i Windows.

Publisert
Sist oppdatert

Defragmentering er utvilsomt en av de mer omdiskuterte emnene når det gjelder diskteknologi.

Hvis du ikke helt husker hva dette med defragmentering er, så har dette med plasseringen av filer på harddisken å gjøre. Når harddisken fylles opp kan nemlig operativsystemet finne på å skrive en fil til det første og beste ledige plassen den finner, selv om det i praksis ikke er nok rom til hele fila. Da fyller den opp den ledige plassen, deler fila og fortsetter på en annen ledig plass.

Slik kan en fil deles opp i mange fragmenter som er fysisk plassert på forskjellige deler av harddisken. I verste fall kan vi snakke om hundre- eller tusenvis av fragmenter av en fil.

Dette gjør at diskens lese-/skrivehode må flytte seg fysisk frem og tilbake slik at det tar det lengre tid å lese og skrive til harddisken.

Det vi derfor ønsker er å samle fragmentene slik at vi kan lese en hel fil sammenhengende, og det er her defragmenteringen kommer inn.

Defragmenterer og optimaliserer

Vanlige defragmenterere (som for eksempel den som er innebygd i Windows - høyreklikk på harddisken din, velg Egenskaper, og klikk på Verktøy) stokker om filene slik at de ligger sammenhengende på disken. Samtidig samler den den ledige plassen slik at nye filer i mindre grad blir spredd utover disken på samme måte.

Men det finnes også de som optimaliserer datamaskinen din ved å flytte ofte brukte filer til de ytterste delene av harddisken. Dette gjør den fordi harddisker ikke er like raske over hele platen - de ytterste delene av platene spinner fortere forbi lese/skrivehodet.

UltimateDefrag FreeHer et eksempel fra Samsung SpinPoint F1 750 GB - ytelsen dabber av når lese/skrivehodet beveger seg innover.

UltimateDefrag er et av disse programmene som gir deg langt mer kontroll enn den gjennomsnittlige defragmenteringsapplikasjonen.

For å utnytte programmet best mulig burde du sjekke ut den medfølgende manualen (.pdf) - som for øvrig kan lære deg masse om hvordan harddisken fungerer - men grovt sett har du følgende valg:

Auto: Bruker utviklernes egen algoritme (OptiSeek) for å defragmentere og optimalisere. Anbefales for deg som ikke orker knote eller sette deg inn i de andre metodene.
Fragmented Files Only: vanlig (enkel) defragmentering.
Consolidate: Legger alle filene så langt ut på disken som mulig for å få lavere søketid.
Folder/File Name: Legger data på disken etter navn på foldere og etter navn på filene innenfor hver folder.
Recency: Kan legge data etter når de ble opprettet eller sist aksessert eller modifisert.
Volatile: En slags blanding av Recency og Folder/File Name.

UltimateDefrag FreeHadde de gamle romerne kunne bestille billetter til Colosseum via Internett hadde kanskje plassreservasjonen sett slik ut. Men dette er altså hovedvinduet i UltimateDefrag.

Som du skjønner vil avanserte brukere ha mye å leke med her, og i tillegg til å kjøre de forskjellige generelle formene for optimalisering og defragmentering kan du manuelt velge "High Performance Files" - altså filer eller mapper som alltid skal prioriteres. Gamere ønsker for eksempel gjerne at spill og brett skal laste inn så fort som mulig, og dette kan du sikre deg ved å merke av de aktuelle mappene.

Selve defragmenteringsjobben kan du sette i gang manuelt, eller du kan bruke planleggeren. I tillegg kan du sette datamaskinen til å defragmentere når den normalt sett ville satt på skjermspareren.

UltimateDefrag er utviklet av Disktrix, og gratisversjonen laster du enklest ned via denne lenken eller via Download.com.

Programmet er kun for Windows.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer