UltraSpeed CompactFlash og USB 2.0 kortleser

Nye minnekort som skilter med 26x hastigheter, er det noe å vinne på dette? Vi har testet, sammen med en ny kortleser for USB 2.0

UltraSpeed CompactFlash og USB 2.0 kortleser
Publisert
Sist oppdatert

Har du skaffet deg digitalkamera med høy oppløsning? Da har du kanskje også vurdert å skaffe deg et minnekort med høy kapasitet for slippe å overføre data til PCen til stadighet.

Synes du overføringen går tregt? Du synes kanskje at det er knotete å koble til USB-ledningen hver gang, og kanskje det er et gummideksel over kontaktene som begynner å bli slitt.

Kanskje tiden inne for en liten kortleser, som står fast tilkoblet til PCen og overfører bildene fra minnekortet, raskt og enkelt uten fikling med kabler osv.

CompactFlash og X-faktoren

Mange fabrikanter opererer med et antall X som skal indikere at hastigheten er høy. I dette tilfellet er verdien av X ”stjålet” fra CD-ROM-parametrene, og betyr 150kb/sekund.

Dette har imidlertid ingen ting med generasjoner av CompactFlash-kort å gjøre. Har du et eldre CF-kort, så er ikke dette 26 ganger langsommere enn et nytt på 26X...

Men X-faktoren er ikke spesifisert i noen standard, så hva som egentlig ligger til grunn, om det er skriving eller lesing, og under hvilke betingelser - det kan man bare gjette seg til.

På benken

UltraSpeed CompactFlash og USB 2.0 kortleser


For å finne ut av dette sammenlignet vi et nytt 256 MB TwinMos 26X UltraSpeed CF-kort med vårt "antikke" Apacer 128 MB fra 2001. Vi skrev og leste 100 MB til og fra kortet i to forskjellige kortlesere. Til dette valgte vi to utgaver av samme 6-in-1 kortleser, en for USB 1.x og en for HiSpeed USB 2.0.

En HiSpeed USB 2.0-kortleser kan i teorien overføre data med hastigheter på opptil 480 Mb i sekundet. Men ingen CF-kort kommer i nærheten av dette, flash-teknikken er på langt nær så rask.

Men USB 1.1 stopper på 12 Mb i sekundet, og er faktisk en flaskehals i forhold til hastigheten på nyere CF-kort.

De gamle CF-kortene viste seg også å ha et potensiale også utover hva USB 1.1 kan håndtere, men dette gjelder bare lesing.

Testresultater

Først testet vi UltraSpeed kortet i USB 1.1 kortlesereren. Da fikk vi en skrivehastighet på 939 KB/sekund og en lesehastighet på 1055 KB/sekund.

UltraSpeed CompactFlash og USB 2.0 kortleser


Så koblet vi til USB 2.0 kortleseren. Da kom UltraSpeed-kortet en skrivehastighet på hele 3304 KB/sekund, og en lesehastighet på 4206 KB/sekund!

Vi snakker om en firedobling av lesehastigheten!

Skrivehastigheten var nesten fire ganger raskere den og, men det er jo ikke det som er viktigst for kamerabrukere.

Vi satte vårt gamle Apacer-kort i USB 1.1 leseren, og målte en skrivehastighet på 665 KB/sekund og en lesehastighet på 1055 KB/sekund.

Vi sjekket det samme kortet i USB 2.0 leseren, og fant at skrivehastigheten ble noe høyere, med 810 KB/sekund, mens lesehastigheten var hele 1827 KB/sekund.

Med andre ord er det mye å vinne på overføring med et nytt og raskere Compact Flash kort.

Men det avhenger av at du har en USB 2.0 kortleser.

Store forskeller når kortet brukes i kameraet?

Forskjellen på hastigheten når kortet sitter i kameraet varierer svært. I proffe kameraer som jobber med ukomprimerte formater og store filer, vil man kunne merke forskjell. I rimelige "folkekameraer" er det langt mindre forskjell.

Det varierer dessuten svært mellom typer og modeller, og faller utenfor rammen av denne testen, som fokuserer på selve overføringen av bildene.

Du finner imidlertid noen tester av dette her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer