UMPlayer

Denne mediespilleren har innebygd støtte for 270 lyd- og videoformater, og fungerer meget bra på eldre PC-er.

UMPlayer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange gratis multimedieavspillere der ute, men vi har ennå til gode å se en spiller som takler så mange formater og som fungerer både i Windows, MacOS og Linux, som gratisspilleren UMPlayer. Den skiller seg dessuten fra den store hurven også på andre områder.

Alt innebygd, mindre krevende

For å ta det første først: I motsetning til mange andre spillere har UMplayer sitt eget kodekbibliotek. Det betyr at du ikke behøver å installere kodeker separat i operativsystemet, og dermed påvirkes ikke andre programmer og funksjoner av at du installerer UMplayer.

For det andre virker det å være mindre ressurskrevende enn andre, populære avspillere. Vi gjorde en sammenligning mellom siste versjon av UMPlayer og VLC versjon 1.1.8 på en eldre Lenovo-PC med Celeron-prosessor og integrert Intel-grafikk. Denne klarte å spille våre testfiler i full HD-oppløsning (DivX og MKV) uten nevneverdige problemer med UMPlayer, mens de samme klippene hakket når de ble spilt gjennom VLC. PC-en kjørte Windows 7 Home Premium 32-bits.

UMPlayer


Prosessorbelastningen lå rundt 70-80% på vår eldre PC når vi spilte av filmer i full HD-oppløsning (MKV-fil). Vi opplevde ikke hakking under avspillingen. DivX 1080Pog MKV 720P var ingen utfordring overhodet.

Kan lagre YouTube-videoer

I tillegg har UMPlayer noen snasne ekstrafunksjoner som ikke er vanlig i andre multimediespillere. Den har for eksempel innebygd YouTube-søk og -avspilling. YouTube-videoene kan også legges i spilleliste - og ikke minst - de kan lagres for offline avspilling, takket være programmets innebygd rec-knapp.

UMPlayer


Og hvis du starter avspilling av en film kan du søke etter undertekster på direkten fra OpenSubtitles.org. Når du klikker på et språk lastes underteksten inn og vises automatisk. Hvis tekstingen er forskjøvet i forhold til avspillingen, har programmet enkle metoder for å synkronisere dette.

UMPlayer er generelt enkel å bruke, og utseendet kan i tillegg "skinnes".

Større enn konkurrentene

De eneste negative bemerkningene vi har, er at programmet kan ta litt tid å installere - takket være at den laster ned kodeker og funksjonalitet i blokker, avhengig av hva du huker av. Dessuten tar det også større plass på harddisken enn for eksempel VLC, GOM Player, Media Player Classic og Splash Lite, men 70 MB er uansett neppe noe ankepunkt for folk flest.

Du finner mer informasjon og kan laste ned UMPlayer fra www.umplayer.com. Og ja, spilleren fungerer både for Windows, Linux- og MacOS-brukere.

OPPDATERT: MacOS-utgaven er fortsatt ikke tilgjengelig, men forventes ifølge utviklerne å være klar i løpet "første kvartal 2011". Det kvartalet sluttet for rundt 10 dager siden, så forhåpentligvis er Mac-versjonen rett rundt hjørnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer