Underklokke en bærbar PC?

Publisert
Sist oppdatert

Hei Datadoktor!

Jeg har en Compaq n1000v 2,2 Ghz bærbar PC. Denne maskinen har støyet mye hele tiden, men er blitt verre i det siste. Etter 45 min går viftene for fullt, uansett hva jeg arbeider med eller om den bare står der(lokaltemp = ca 65grader celsius). Jeg har åpnet maskinen og støvsugd, med det hjalp lite. Har prøvd programmet Fanspeed, men maskinen trenger all den kjøling den kan få.

Er det mulig å "underklokke" maskinen (kommer bare inn i en meget forenklet bios), eller hva bør jeg gjøre? Jeg bruker maskinen stort sett kun til Excel og nettsurfing.

Tar i mot det minste råd med stor takk!!

Hilsen Endre.

Datadoktoren svarer

Hei Endre, Du har helt rett i at eldre bærbare med Pentium 4-prosessorer trenger all den kjølingen de kan få. Å klokke ned hastigheten kan kanskje være en løsning, en annen er rett og slett å bytte ut den lille rakkeren av en kjølevifte med en ny, støysvak en (dersom du ikke skremmes av å skru litt). Her bør du sjekke forskjellige nettbutikker som har spesialisert seg på støydemping, for eksempel www.microplex.no.

Når det gjelder nedklokking av prosessoren, er dette noe som skjer automatisk i moderne mobilprosessorer, både fra Intel og AMD. Dermed blir viftestøy sjeldnere og sjeldnere noe tema på moderne bærbare PCer. Det kan la seg gjøre å klokke ned desktop-prosessorer også, men hvis du ikke har noen valg for dette i BIOS, kan det fort bli komplisert. Et godt utgangspunkt for å forske mer på emnet er denne artikkelen hos SilentPCreview.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer