Unngå mobilsjokket - bruk denne

Det er svindyrt å surfe i utlandet. Norske Opera har løsningen.

Mobilregningen fra ferieturen kan gi deg prissjokk. Foto: Jyn Meyer, sxc.hu
Mobilregningen fra ferieturen kan gi deg prissjokk. Foto: Jyn Meyer, sxc.hu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver sommer er det opptil flere historier å lese i norsk presse om nordmenn som har gått på en smell i utlandet.

Det har seg nemlig slik at det fortsatt er svindyrt å bruke mobilen, og prisene varierer stort fra land til land.

Spesielt gjelder dette datatrafikk - har du abonnement fra Telenor betaler du vanvittige 112,50 kroner for å se forsiden på VG Nett via mobilen i USA. Forsiden!

Telenor advarer på sine nettsider: Dette gjør at det fort kan bli kostbart å laste ned store mengder data, for eksempel en film, i utlandet.

Det er vel ikke å ta for hardt i, for å si det sånn.

Telenors mobile trafikkpriser i utlandet pr 24/7-08. Forhåpentligvis er dette bildet å finne i vår Fredasghumor-spalte om noen år. Foto: Telenor
Telenors mobile trafikkpriser i utlandet pr 24/7-08. Forhåpentligvis er dette bildet å finne i vår Fredasghumor-spalte om noen år. Foto: Telenor Vis mer

Her er Telenors priser på datatrafikk i utlandet (kilde):

Netcom ligger jevnt på 20-30 kroner i de europeiske landene med connect-abonnement, men det blir fort dyrt utenfor Europa eller med andre abonnement. For 1MB fra USA koster det 125 kroner med YoungTalk-abonnementet, for eksempel. (kilde)

>> Kalkulator: Dette koster det å surfe i utlandet

Unngå mobilsjokket - bruk denne


Opera Mini kutter trafikken

Derfor er det for mobilsurfere svært velkomment med Opera Mini. Den norske nettleseren for mobiltelefoner gjør nemlig en svært genial ting - taster du inn en nettadresse, sendes denne nettsiden først til Operas kraftige tjenere for konvertering til mobiltelefon, og deretter lastes den ned på mobiltelefonen din - tilpasset bredden på skjermen, der for eksempel alle bilder er krympet.

Dermed er kuttes nedlastet data drastisk, og hundrelapper er raskt spart inn.

Opera Mini fungerer på alle mobiltelefoner med Java-støtte; med andre de aller fleste mobiltelefoner som er yngre enn fem år gamle. Nettleseren er gratis, og har også flere funksjoner.

Blant annet kan du søke etter tekst på en webside (på samme måte som å trykke ctrl+f i en vanlig nettleser). Du kan også lagre nettsider for å lese senere (uten nettilgang) - smart hvis du for eksempel skal ut på flytur og kan sette telefonen i flymodus. Kjører du Opera på maskinen din også, kan du synkronisere bokmerker og de såkalte "speed dial"-nettstedene, som er Operas snarveier til dine mest brukte nettsider.

Opera Mini har også en muspeker du kan styre med styrespaken på mobiltelefonen din, og ved et par tastetrykk kan du rotere innholdet og få plass til mer i bredden (siden mobilskjermen din er høyere enn den er bred i utgangspunktet).

Opera Mini er helt gratis og kan lastes ned ved å peke mobil-nettleseren til http://operamini.com. Via Operas nettsider kan du også taste inn telefonnummeret og få en lenke til nedlastingen direkte på SMS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer