UPnP - når det bare skal virke

Det finnes mengder av TBF'er (Tre-Bokstavs-Forkortelser) og snart like mange UTBF'er (Utvidede-Tre-Bokstavs-Forkortelser). Her er en innføring i UPnP.

Publisert
Sist oppdatert

PnP står som kjent for Plug 'n Play. Det går ut på at du plugger inn ett apparat i et annet, så er det bare å bruke det. Typisk eksempel er mus og tastatur, kortleser, lydenhet, MIDI-klaviatur osv som skal kobles til en PC. Du plugger det inn i USB-porten på PCen, så utveksles det informasjon mellom PC og tilleggsutstyr, så blir enheten registrert av operativsystemet og er klar til bruk.

I dag fungerer dette i hovedsak svært bra, men da PnP-standarden var ung ble den ofte refert til som Plug 'n Pray. Det kan med andre ord virke som om bønnene har blitt hørt.

Den universelle varianten - UPnP

Den ekstra bokstaven U står for Universell. Det er et svært krevende begrep, men UPnP-standarden bygger på to av de mest utbredte og kompatible arkitekturene: TCP/IP og Web.

UPnP er kort og godt en arkitektur for apparater som kobles til hverandre over nettverk, som utveksler informasjon om hvilke tjenester som kan tilbys mellom dem.

Dette skjer helt uten medvirkning fra brukerens side. Du plugger inn en boks, så vil du kunne bruke den fra de andre maskinene på nettverket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.