Beskytt deg mot «cryptojacking»

Uten at du vet det, kan PC-en din brukes til å utvinne kryptovaluta

Ikke direkte farlig, men kan redusere batteritida kraftig.

NYE METODER: En ny måte å tjene penger på, er å «låne» prosessorkraft fra de som besøker en nettside til utvinning av kryptovaluta. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NYE METODER: En ny måte å tjene penger på, er å «låne» prosessorkraft fra de som besøker en nettside til utvinning av kryptovaluta. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kryptovaluta som Bitcoin, Etherum, Ripple og en haug av andre har stjålet mange overskrifter i avisene de siste årene, med stadig svingende verdi og større interesse fra allmennheten i takt med at kursen har steget.

Slik kryptovaluta kan man skaffe seg ved å betale med ekte penger (eller annen kryptovaluta), men det finnes også de som tjener kryptovaluta på å bruke maskinkraft til å løse avanserte regnestykker – det er tross alt den biten som gjør at man systemet kan leve, og at man får utført transaksjoner.

«Mining»

På populærspråket kalles det «mining», eller da «utvinning» om vi skal bruke et norsk ord.

For å utvinne kryptovaluta, trenger du ganske kraftig maskinvare.

Den økende interessen her har gjort at spesielt skjermkort er blitt vesentlig dyrere den siste tiden, som nå svir ekstra i lommeboka for dem som liker å spille PC-spill.

Ny nettrussel: Cryptojacking

Der det er penger, er det også svindlere, og kryptovaluta er intet unntak. Det finnes de som prøver å lure deg til å kjøpe kryptovaluta som ikke finnes, som lurer deg til å laste ned ransomware eller liknende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer