Test: Yale boligsikring

Vær ditt eget alarmselskap

Den kanskje vanligste elektroniske dørlåsen i Norge kan kobles til alarmsystemet ditt - også om du velger å være ditt eget alarmselskap.

GJØR DET SELV: Med produkter fra Yale kan du lage ditt eget alarmsystem. Foto: Tron Høgvold
GJØR DET SELV: Med produkter fra Yale kan du lage ditt eget alarmsystem. Foto: Tron Høgvold Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn har byttet ut låsen på inngangsdøra med en elektronisk kodelås. En av de vanligste er Yale Doorman, og i den kan du sette inn en kommunikasjonsmodul som gjør at den kan snakke med alarmsystemet til Verisure eller Sector.

Det betyr at du kan låse opp og igjen via alarmselskapets app på mobilen, og du kan få varsler når noen låser opp døren. Du kan altså få varsel om at barna har kommet hjem fra skolen, idet de låser seg inn. Samtidig som dørlåsen låses opp, deaktiveres også alarmen.

Egne alarmprodukter

Men du trenger ikke å være Verisure- eller Sector-bruker for å få dette.

Yale har nemlig kommet med sitt eget alarmsystem på det norske markedet. Det betyr at du kan kjøpe og installere dine egne alarmkomponenter som fungerer med dørlåsen, og få et oppkoblet alarmsystem med batteribackup og varsling til mobilen, uten å betale månedsavgift.

Øystein Nesse i ASSA ABLOY, som eier Yale, forteller at dette alarmsystmet ikke er nytt, men at de har ventet med å introdusere det i Norge til det var 100% kompatibelt med Yale Doorman. Doorman er nemlig et skandinavisk produkt, tilpasset skandinaviske dørstandarder.

I dette Yale-universet er da en hel serie av boligsikringsprodukter. Her tilbys både enkle magnetkontakter til dører og vinduer, ulike bevegelsessensorer, ulike kameraer, temperatursensor og røykvarsler.

Vi har testet Yales basestasjon og trådløse låsemodul sammen med dørlåsen Doorman og magnetsensorer til dører og vinduer. Foto: Tron Høgvold
Vi har testet Yales basestasjon og trådløse låsemodul sammen med dørlåsen Doorman og magnetsensorer til dører og vinduer. Foto: Tron Høgvold Vis mer

For å komme i gang, må du ha Yales basestasjon, Smart Hub. Denne selges i pakke sammen med kommunikasjonsmodulen til dørlåsen, slik at dørlåsen blir tilgjengelig i Yale-appen. Deretter kan du selv velge blant alarmproduktene etter behov.

Du kan for eksempel starte med skallsikring av boligen med magnetkontakter på dører og vinduer, for deretter å bygge sikkerheten lag på lag med nye produkter etter hvert.

Det vi har testet her, er en enkel skallsikring med magnetkontakter og Yale Doorman koblet mot Yale Smart Hub. Prisen for basestasjon med låsmodul og to magnetkontakter var da rundt 2500 kroner i rimeligste butikk. Yale Doorman var allerede installert på døren, og den koster rundt 3000 kroner.

Det finnes også en større startpakke med flere sensorer - denne koster fra cirka 4000 kroner. Vi anbefaler å gjøre et prissøk på disse produktene før du handler, for prisene spriker en god del mellom butikkene.

Batteribackup og sirene

Hjernen i dette systemet er altså basestasjonen, og den må installeres et sted der den kan kobles til ruteren din med nettverkskabel. Alarmsirenen er innebygget i basestasjonen, og den uler høyt - svært høyt!

BASESTASJON: Yale Smart Hub installerte vi i veggskapet sammen med husets fibersentral. Det var aldri problemer med signalet til lås eller magnetsensorer selv om basestasjonen var gjemt i veggen. Foto: Tron Høgvold
BASESTASJON: Yale Smart Hub installerte vi i veggskapet sammen med husets fibersentral. Det var aldri problemer med signalet til lås eller magnetsensorer selv om basestasjonen var gjemt i veggen. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Basestasjonen har også batteribackup. Det betyr at alarmsystemet vil fortsette å fungere selv om strømmen går. Normalt vil imidlertid ikke ruteren din fungere ved et strømbrudd, noe som betyr at alarmen vil miste koblingen mot internett. Det betyr at det kun fungerer lokalt, ved at sirenen vil starte å hyle ved et innbrudd, men uten internettilkobling vil det naturligvis ikke være i stand til å sende varsel til mobilen din.

Sammenlignet med et alarmsystem som er koblet mot en alarmsentral via mobilnettet, er altså internettbrudd en av Yales sårbarheter som du må akseptere, med mindre du setter det opp via en 4G-ruter med batteribackup. Det er naturligvis heller ingen vekterutrykning, slik alarmselskapene tilbyr, men du kan sette opp en varslingsliste i appen slik at en nabo eller et familiemedlem også kan motta varsel om innbrudd på SMS.

Relativt enkelt å installere

Låsen kan være en utfordring å montere, litt avhengig av døren din. Installasjonsmanualen var litt forvirrende, men noen installasjonsvideoer på YouTube oppklarte det hele.

Basestasjonen er enkel å installere og aktivere. Du blir guidet gjennom installasjonsprosedyren i appen Yale Home, som finnes både for Android og iOS.

Den trådløse kommunikasjonsmodulen til låsen installeres simpelthen ved å åpne batterilokket, fjerne et batteri, sette inn låsmodulen og sette batteriet inn på nytt. Låsen går da i et slags læremodus og kan kobles sammen med basestasjonen via appen.

MODUL: For at basestasjonen skal kunne snakke med låsen, må en trådløs låsemodul installeres bak batteriluka på låsen. Foto: Tron Høgvold
MODUL: For at basestasjonen skal kunne snakke med låsen, må en trådløs låsemodul installeres bak batteriluka på låsen. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Idet låsen kobles til basestasjonen forsvinner alle tidligere innstillinger. Både lagrede brukerkoder og nøkkelbrikker blir borte, og alt må settes opp på nytt. Men siden dette nå gjøres via appen, er det både oversiktlig og greit å legge til brukere, koder og nøkkelbrikker på nytt.

Du kan legge inn ti brukerkoder i låsen. Hvis du legger inn alle familiemedlemmene, kan du motta varsel om hvem som bruker koden sin til enhver tid - en funksjon alle foreldre vil kunne sette pris på.

Du kan også legge inn f.eks. en håndtverkerkode som kun fungerer på dagtid i ukedagene, så kan du gå inn og aktivere og deaktivere denne når du har en håndverkeravtale. Tilsvarende kan du legge inn en egen kode til vaskehjelpen, som kun fungerer på det tidspunktet du har avtale, f.eks. torsdager mellom 13:00 og 15:00.

Det kan i tillegg legges inn opptil 10 nøkkelbrikker, som kan styres etter tidsplaner på samme måte som brukerkodene. Om du vil, kan du sette det opp slik at nøkkelbrikker kun fungerer sammen med PIN-kode, altså dobbelt autentisering.

Systemet skiller mellom brukere for låsen og brukere for alarmsystemet. Brukere for alarmsystemet må legges inn med epostadresse og passord for å kunne logge inn på systemet via appen. Systemet skiller mellom hovedkonto (administrator) og underkontoer.

INNSTILLINGER: Alt av innstillinger for både låsen og alarmen håndteres i appen. Foto: Tron Høgvold
INNSTILLINGER: Alt av innstillinger for både låsen og alarmen håndteres i appen. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Dobbel sikring

Vi har definitivt sett penere magnetkontakter enn disse fra Yale. Men om de kanskje ser litt gammeldags og tradisjonelle ut, er de i hvert fall dobbeltsikret.

I tillegg til å varsle systemet om at døren åpnes idet magnetkontakten brytes, vil nemlig hoveddelen også si fra dersom den fjernes fysisk fra døren. På baksiden av hoveddelen sitter nemlig en fjærbryter som fungerer som en sabotasjealarm.

Selve installeringen av magnetkontakten er veldig enkel. Her følger det med kraftig dobbeltsidig tape, slik at både hovedenhet og magnet kan klistres rett på dør og karm. Det er også med skruer slik at du kan feste dem ekstra godt. Vi valgte å la disse skruene ligge i esken inntil videre, og magnetkontaktene har sittet dønn fast med tapen i en måned.

SABOTASJESENSOR: En fjærbelastet sensor vil kunne varsle systemet dersom magnetsensoren blir forsøkt fjernet.
SABOTASJESENSOR: En fjærbelastet sensor vil kunne varsle systemet dersom magnetsensoren blir forsøkt fjernet. Vis mer
KLUMP: Magnetsensoren er ikke blant de mest elegante. Vi måtte sette magneten på dørkarmen og selve sensoren på døren.
KLUMP: Magnetsensoren er ikke blant de mest elegante. Vi måtte sette magneten på dørkarmen og selve sensoren på døren. Vis mer

Magnetkontaktene kobles til basestasjonen ved å trykke knappen på dem, slik at læringsmodus aktiveres. Deretter dukker de opp i appen og konfigureres med navn og innstillinger der.

Helsikring og delsikring

Når alle komponentene er installert og klare for bruk, kan du avgjøre hvordan systemet skal oppføre seg ved helsikring og delsikring - kall det gjerne bortemodus og hjemmemodus.

Delsikring er når alarmen er aktivert, men at noen av komponentene ikke vil utløse alarmen. Det kan f.eks. være når du har skallsikring aktiv på dører, men at du vil at magnetkontakten på soveromsvinduet skal tillate deg å sove med åpent vindu uten å utløse alarmen, eller at bevegelsessensoren utenfor toalettet ikke skal utløse alarmen.

Det finnes et trådløst kodetastatur som kan kobles til for å aktivere og deaktivere låsen, men du kan greie deg med dørlåsen og mobilen. Alarmen deaktiveres nemlig automatisk hver gang noen låser seg inn. Dermed slipper man stressmomentet ved å deaktivere alarmen på et kodepanel innen en viss tid.

Alarmen kan også aktiveres med brukerkoden når du låser døren fra utsiden, noe vi ikke fant ut før vi hadde snakket med produsenten.

Låsens rolle

- Den vanlige låseprosedyren er å trykke stjerneknappen, forklarer Nesse i ASSA ABLOY, men om du holder stjerneknappen inne, så ber dørlåsen om brukerkoden din. Når den er tastet inn, vil alarmen aktivere helsikret modus.

Men uten dette kodepanelet er appen på mobilen eneste mulighet til å aktivere og deaktivere delsikring når du befinner deg inne i boligen. Det deaktiveres ikke ved å låse opp døren fra innsiden. Å glemme å deaktivere delsikret modus utløste alarmen noen ganger under testperioden, men det var da magnetkontakten på døren som utløste alarmen, ikke låsen.

MERKING: Med basestasjonen følger det dobbeltsidige klistremerker som tydelig viser at hjemmet er beskyttet med en tilkoblet alarm. Foto: Tron Høgvold
MERKING: Med basestasjonen følger det dobbeltsidige klistremerker som tydelig viser at hjemmet er beskyttet med en tilkoblet alarm. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Man kan imidlertid vurdere å droppe magnetkontakt på den døren som er utstyrt med Doorman-låsen.

- Doorman har en innebygget sabotasjealarm som fungerer også om låsen ikke er koblet til et alarmsystem. Ved et innbruddsforsøk vil den begynne å ule, og om den er koblet til Yale Smart Hub vil brukeren også få et varsel i appen om at sabotasjealarmen er utløst, forklarer Nesse fra ASSA ABLOY.

Automatisk aktivering og deaktivering av alarmen er imidlertid dypt savnet. Det er ikke mulig å stille inn at delsikret modus alltid skal aktiveres på kvelden og deaktiveres om morgenen, eller at helsikring automatisk skal aktiveres på dagtid når man normalt er på jobb. Alarmen må bestandig aktiveres manuelt via appen, det nevnte kodepanelet eller på kodepanelet til låsen.

Det er imidlertid høyst uoffisielle løsninger for tidsstyrt aktivering og deaktivering av alarmen, noe vi har testet gjennom Home Assistant-plattformen kjørende på en Rasberry Pi.

For grovt meldingsoppsett

Men takket være varslingsoppsettet i appen, trenger man i hvert fall ikke å glemme å aktivere alarmen når man drar hjemmefra. Det er nemlig en lokasjonstjeneste som vil minne deg på å aktivere alarmen når du har kommet et par hundre meter hjemmefra, dersom du ikke allerede har aktivert den. Men vi forstår ikke helt hvorfor systemet ikke også sender et push-varsel på at vi må låse døren eller lukke et vindu, dersom det ikke allerede er gjort.

MANGE MELDINGER: Du kan få en påminnelse om å skru på alarmen når du kommer noen hundre meter vekk fra boligen. Foto: Tron Høgvold
MANGE MELDINGER: Du kan få en påminnelse om å skru på alarmen når du kommer noen hundre meter vekk fra boligen. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Meldingsoppsettet er også altfor grovt, og gir for lite adgang til å tilpasse etter eget ønske. I meldingsinnstillingene kan man sette opp varslingsalternativer for SMS, epost eller push-varsler.

For SMS er det greit - der velger du hvilke telefonnumre som skal ha en SMS ved innbrudd. Opptil 50 SMS-er er inkludert, står det i appen, men Nesse forklarer at det i praksis ikke er noen begrensning.

For epost kan du velge varsling ved innbrudd, varsling ved alle hendelser eller ingen varsler i det hele tatt.

Men for push-varsler kan du kun velge «kun ved alarm» eller «alle hendelser». Om du vil ha push-varsel når barna kommer hjem, må du dermed også akseptere å motta varsler hver eneste gang alarmen aktiveres eller deaktiveres, og hver eneste gang dørlåsen låses eller låses opp - enten det er fra utsiden eller innsiden. Det blir altfor mye varsler! Her savner vi virkelig en måte å fininnstille hvilke varsler man vil ha.

Vi stusser også over at vi kunne gå fra verandadøren på vidt gap og deretter aktivere helsikring på alarmen, uten at det kom noe varsel i appen om at verandadøren med sin magnetkontakt stod åpen.

Låst til Yale

Smarthusentusiaster vil rynke på nesen av at Yale-systemet er lukket og ikke har offisiell støtte for andre smarthussystemer. Det er imidlertid støtte for Philips Hue, slik at lyset blinker ved en alarm, men ikke mer enn det.

De samme smarthusentusiastene klager også over at Yale ikke har kommet med en z-wave-modul til dørlåsen Doorman, slik at den kan integreres i populære smarthussystemer som f.eks. Smarthings eller Homeseer. Den skal imidlertid kunne kobles til Athom Homey, men da via Verisure. For Home Assistant har vi testet at vi kan aktivere og deaktivere alarmen, men vi fikk ingen tilgang til låsen.

- Vi er nødt til å ha kontroll over hvilke systemer som får tilgang til låsen. I integrert modus er vi nemlig avhengig av at systemet den er koblet til støtter absolutt alle iboende funksjoner i låsen, forklarer Nesse i ASSA ABLOY, at sikkerheten er ivaretatt og at alle testkrav er oppfylt.

APP-STYRING: Når alt er ferdig installert har du full oversikt og kontroll over både alarm og dørlås via appen. Foto: Tron Høgvold
APP-STYRING: Når alt er ferdig installert har du full oversikt og kontroll over både alarm og dørlås via appen. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Når det gjelder sikkerheten i Yale-appen, krever den pålogging med brukernavn og passord, men ikke men ikke hver gang appen åpnes. For å låse opp døren fra appen må du imidlertid alltid taste brukerkoden. Slik sett er du sikret selv om du mister mobilen, men når du flytter lås og alarm inn på mobilen bør du definitivt også sikre mobilen med kode.

Det er også svært god grunn til å sikre mailen din med to-stegs autentisering, fordi uvedkommende kan få tak i passordet til Yale-kontoen din dersom de har tilgang til mailen. Via «glemt passord-funksjonen» kan man nemlig bestille nytt passord som sendes på mail i klartekst.

Konklusjon

Alt i alt er vi godt fornøyd med Yale Smart Living-alarmen etter en måneds bruk og testing.

Testresultat

Yale boligsikring

Komplett, utbyggbart boligsikringssystem med kompatibel dørlås. SMS-varsling.

Ingen automatisering av alarmaktivering/ deaktivering, for mye push-varsler.

Har man litt teknisk interesse, og er klar over hva man går glipp av sammenlignet med et tradisjonelt alarm-abonnement, er det absolutt mulig å sikre boligen på en god måte med Yale-produktene.

Ikke minst liker vi muligheten til å bygge ut alarmsystemet med nye produkter etter hvert som behovet melder seg. Integrasjonen med dørlåsen er også et stort pluss, og det samme er SMS-varsling ved innbrudd og brann (hvis man har Yale-røykvarsler).

Det vi gjerne vil se forbedringer på er innstillingsmuligheter for hvilke push-meldinger man mottar fra systemet. Det burde også være mulig å få en påminnelse om man har gått hjemmefra uten å låse døren, eller om en dør eller vindu står åpen. Ikke minst savner vi også mulighet for å sette opp en timeplan for når alarmen skal aktiveres og deaktiveres. Det er jo lov å håpe på oppdateringer.

Prisen på et system er avhengig av hvilke komponenter man ønsker, men man kan kjøpe mange komponenter for hva et alarm-abonnement koster pr. år. Prismessig ser vi også tildels svært store variasjoner på Yale-produktene i norske butikker, så gjør et prissøk før du kjøper.

Vi mener dette systemet står til en femmer, så får vi heller være forberedt på at hardbarka smarthusentusiaster vil være uenige på grunn av at det er et luket system uten offisiell støtte for integrering i andre smarthussystemer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer