Tjorven-video som spres på Facebook Messenger er ikke virus

- Vær forsiktig med hva du deler

Videoen er ikke et virus. Men det kan den neste være.

VIRAL: Tjorven-videoen har spredd seg blant Facebook-brukere på Messenger denne uka. Men virus er det ikke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VIRAL: Tjorven-videoen har spredd seg blant Facebook-brukere på Messenger denne uka. Men virus er det ikke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

«Gidder du å dele den? Skal se hvor langt den når» begynner en melding som mange nordmenn mottar i disse dager.

Det følger med en video kalt «Tjorven: Gode Gud, får jag ta en tårtbit till?». Klippet er fra Vi på Saltkråkan, hvor Tjorven spør Gud om hun kan ta en kakebit til. Når hun ikke hører noe, svarer hun selv: «Ja, det får du».

Skadelige lenker som utgir seg for å være videoer og spres fra venn til venn er en klassiker på Facebook Messenger. Mange, blant annet Datahjelperne.no, har derfor lurt på om Tjorven-videoen er nok et «Facebook-virus».

Men det er det ikke.

Tjorven spres frivillig

Bare i Dinside-redaksjonen er det minst fire stykker som har mottatt Tjorven-videoen i Messenger den siste uka. Når vi spør avsenderne om hva som skjedde, er svaret ganske enkelt at de delte den selv.

Når de trykker på deleknappen fra Messenger og velger deg som mottaker, får du nøyaktig samme tekst og video som alle andre. Derfor har det mest trolig aldri vært noe «virus» eller skadevare involvert.

EKTE VARE: Tjorven-videoen kommer fra SVT selv, og deles helt frivillig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
EKTE VARE: Tjorven-videoen kommer fra SVT selv, og deles helt frivillig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Og videoen har ingen onde hensikter. Den kommer fra en stor, seriøs, svensk Facebook-side, «Öppet arkiv», som er en avdeling av SVT. Videoen har blant annet gjennom spredningen i Norge fått svimlende 2,5 millioner visninger.

Dinside har bedt SVT om en kommentar, foreløpig uten hell.

Advarer mot «ulv, ulv»

Seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsis har hørt om Tjorven-videoen, og uten at han har undersøkt saken nærmere, mener også han at dette dreier seg om helt frivillig deling.

- For meg virker det bare som et eksempel på noe som går viralt, sier Tessem.

Begrepet viralt defineres i ordboka som noe «som skyldes virus». Og nettopp her ligger det et potensielt problem.

For når du den ene dagen mottar en uskyldig video fra en venn på Messenger, og den andre dagen noe som faktisk er et «virus», blir det vanskelig å skille ut farene.

ADVARER: Hans Marius Tessem i Norsis håper folk er forsiktige med hva de deler. Foto: Norsis
ADVARER: Hans Marius Tessem i Norsis håper folk er forsiktige med hva de deler. Foto: Norsis Vis mer

- Videoer som dette kan gi en «ulv, ulv»-effekt, og bidra til at du senker garden neste gang, advarer Tessem.

Ber deg være forsiktig

Å bruke folks sosiale nettverk til å spre budskap er et eldgammelt fenomen.

Media bruker det for å få deg til å lese artikler på sosiale medier. Reklamebransjen bruker det for å få deg til å kjøpe produkter. Og svindlere bruker det for å lure deg.

- Kommer noe fra folk du kjenner og stoler på, er man innenfor tillitsbarrieren, forklarer Tessem.

- Det gjør at folk bør være forsiktige med hva de deler videre. Det er kjedelig å måtte sende en ny melding senere, med «ikke gjør som jeg ba om i forrige melding!».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer