X Drone HD:

- Vær på vakt!

Kundene er enstemmige - denne dronen bør du styre unna.

BILLIG: X Drone HD frister med en pris på under tusenlappen, men den bør du holde deg langt unna. Foto: X Drone HD
BILLIG: X Drone HD frister med en pris på under tusenlappen, men den bør du holde deg langt unna. Foto: X Drone HD Vis mer
Publisert

Der mange populære droner koster både fem og ti tusen kroner, kan det være lett å la seg friste av en som koster under tusenlappen.

Vi har fått tips om at flere nå om dagen får opp YouTube-reklamevideo for en drone som ser ut til å by på svært mye, til en brøkdel av prisen konkurrentene tar. Navnet er X Drone HD og skal ha tatt fem år å utvikle - av den «profesjonelle droneingeniøren» Kjell Skogstrand.

I reklamevideoen minner den i stor grad om DJI Mavic Pro av utseende.

Fristende tilbud

Og den ser definitivt besnærende ut på reklamevideoen, med 23 minutters oppgitt flytid, gimbal-stabilisert kamera, børsteløse motorer, automatisk følgefunksjon, mulighet for å loope og styring via smarttelefonen. Alt dette til en pris på 929 kroner, med rabatt om du kjøper flere.

- Vær på vakt!

Og mens du har bestillingssiden oppe, ser det ut til at bestillingene bare renner inn …

- Vær på vakt!
- Vær på vakt!

Dessuten har både «Knut», «Alan» og «Thomas» alle gitt den fem stjerner, og hvis du viser flere brukeromtaler, får den også fem stjerner fra de aller fleste, bortsett fra folk som Baard, som bare gav tre stjerner siden det var to ukers leveringstid, og Emilie, som måtte trekke en stjerne siden hun ikke klarte å styre den fordi hun syntes den var for rask, så mannen hennes fikk den i stedet. Og han elsker den, som hun sier.

- Vær på vakt!

Men la deg ikke lure. Disse brukeromtalene er ikke ekte.

Slaktes på Trustpilot

Et godt tips når man er nysgjerrig på et produkt eller en tjeneste er å sjekke tredjepartstjenesten Trustpilot. Her kan alle skrive omtaler av det meste, og for X Drone HDs vedkommende er konklusjonen klokkeklar:

97 prosent av Trustpilots brukere har gitt X Drone HD bunnkarakteren én av fem stjerner.
97 prosent av Trustpilots brukere har gitt X Drone HD bunnkarakteren én av fem stjerner. Vis mer

For med snittkarakter på 1,3 av 5 stjerner, og der 97 prosent av brukerne har gitt svakeste karakter, bør det ringe tusen bjeller. Den ene som har gitt fem stjerner har gjort det for å takke de andre i tråden for advarslene.

Her er noen av kommentarene (vår oversettelse):

Jeg kan ikke gi noen karakter i det hele tatt, for den har aldri dukket opp. Jeg har flere ganger kontaktet det kinesiske selskapet som skulle sende dronen. Jeg fikk en oppdiktet historie om at de er overveldet med ordre, men jeg har ikke fått noen leveringsdato etter tre uker (…)

Svindel! Vær på vakt! Dette selskapet opererer fra Malta som MDE Commerce Ltd og har også en haug av andre svindelprodukter, som roboter.

Fake, fake, fake, fake. De er til og med dumme nok til å bruke klipp fra Mavic-reklamen i reklamene deres på Facebook og på deres egen nettside.

YouTube burde faktisk vært saksøkt bare for å vise den.

Navnet «Kjell Skogstrand» ser for øvrig ut til å være variabelt ut fra hvilket land man ser annonsen i – i Storbritannia heter han «Arthur Bell», mens det er «Lucas Maltauro» i Brasil. Og som den ene Trustpilot-brukeren påpeker, er det flere steder i reklamevideoen der bakmennene har «lånt» klipp fra DJI.

De som har betalt via PayPal trøster seg i det minste med at PayPals «buyer protection» gjør at de får tilbakeført pengene (én av seks gode grunner til at vi elsker PayPal).

De som faktisk har mottatt dronen, rapporterer om ting som at appen ikke virker og at den er praktisk talt umulig å fly. Én har påpekt at det er en omdøpt Eachine E58, som blant annet Banggood selger til under 600 kroner, altså godt under prisen X Drone HD tar, selv etter «50% rabatt».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer