Sleepytroll vugger barnevogna for deg

Våkner ungen med en gang du stopper vogna? Her er redningen

Norskutviklet produkt skal hjelpe slitne småbarnsforeldre.

EN HJELPENDE HÅND: Norskutviklede Sleepytroll er en sensorstyrt vugger du kan henge på styret av vogna. Foto: Produsent
EN HJELPENDE HÅND: Norskutviklede Sleepytroll er en sensorstyrt vugger du kan henge på styret av vogna. Foto: Produsent Vis mer
Publisert

Våkner barnet så fort vogna stopper? Kjent problem blant mange småbarnsforeldre. Alle som har vært i den situasjonen, vet også hvor slitsomt det er å gå rundt og rundt i nabolaget i timesvis for å gi barnet den søvnen det så sårt trenger.

Da Ståle Flataker fikk sin tredje sønn for fem år siden, ble søvnen en så stor utfordring at han fikk en idé: han ville lage et hjelpemiddel som skulle simulere trilling av barnevognen.

"DU VET NÅR DU TRENGER DEN": Slagordet til Sleepytroll treffer godt målgruppa. Den fremstår kanskje som et unødvendig produkt frem til du er desperat til å få babyen til å sove. Foto: Produsent
"DU VET NÅR DU TRENGER DEN": Slagordet til Sleepytroll treffer godt målgruppa. Den fremstår kanskje som et unødvendig produkt frem til du er desperat til å få babyen til å sove. Foto: Produsent Vis mer

Fem år senere har han endelig et ferdig produkt på bordet: Sleepytroll. En dings du kan henge på styret på en hvilken som helst barnevogn, og som vil begynne å vugge dersom barnet begynner å gråte.

Ideen til Flataker er ikke unik. Det finnes faktisk flere andre elektriske vuggere på markedet, deriblant Lolaloo og Rockit.

Lydstyrt vugging

Sleepytroll hevder dog å være verdens første som styres av sensorer. Den har nemlig både innebygd lyd- og bevegelses-sensor som kan merke når barnet begynner å gråte eller røre på seg, og vil dermed begynne å vugge slik at han eller hun forhåpentligvis ikke våkner.

Når den er aktivert med sensorer, vil den vugge i tre minutter før den går i dvale igjen. I manuell modus vugger den i en halvtime før den skrur seg av.

Norsk design

Vi har fått låne en prototyp av Sleepytroll, som utseendemessig skiller seg en del fra det ferdige produktet. Den vi fikk var i gjennomsiktig plast, mens den kommer egentlig i svart.

Den er for øvrig designet av Abry & Kavanagh Design, et norsk, prisbelønnet designbyrå. Den skal tåle røffe værforhold, forhåpentligvis også norsk høst- og vintervær.

Den er relativt hendig, på størrelse med en termokopp. Med sine 650 gram er den en anelse tung, i hvert fall ikke noe vi alltid orker å gå rundt med i håndveska. Med tanke på hvordan fungerer, skjønner vi dog at den veier litt. Innvendig sitter det et roterende vektlodd som skaper en jevn bevegelse i vogna.

PROTOTYP: Her er prototypen av Sleepytroll vi har prøvd ut. Den har tre knapper for å sette hastigheten opp og ned/skru den av og på, eller sette den i sensormodus. Foto: Kirsti Østvang
PROTOTYP: Her er prototypen av Sleepytroll vi har prøvd ut. Den har tre knapper for å sette hastigheten opp og ned/skru den av og på, eller sette den i sensormodus. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Slik er den i bruk

Vi prøvde den på en Bugaboo Buffalo-vogn, og vugginga var jevn og fin. Det er mulig å justere intensiteten, for raskere vugging eller tregere vugging.

Ekstra kjekt er det med sensormodus, i tilfelle man ikke har et øye på vogna hele tiden; for eksempel hvis man også har et eldre barn å se etter - eller man trenger å gå på do.

SITTER GODT: Festeanordningen ser litt røff ut i stilen, men den sitter trygt og godt på vogna. Foto: Kirsti Østvang
SITTER GODT: Festeanordningen ser litt røff ut i stilen, men den sitter trygt og godt på vogna. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Festeanordningen minner litt om en slalåmstøvel-binding, og du må vippe det nederste klipset ut for å løsne stroppen, og så dra det øverste klipset opp for å stramme. Den er veldig enkel å feste på og ta av. Vi føler også at den sitter trygt og godt på styret.

Oppladbar

Sleepytroll er oppladbar, og kommer med en proprietær ladekabel. Det vil si at du ikke kan bruke mikro-usb-kabelen til mobilen din. Litt kjedelig, for da må du ha med deg laderen om du skal ha den med deg noe sted.

Vi har dog aldri hatt behov for å lade prototypen i løpet av perioden vi har testet den, så det bør jo dog ikke være noe stort problem. Det tar et par timer å fylle opp batteriet igjen.

Ikke en foreldre-erstatning

Nå er det sikkert flere som tenker «er det så bra å overlate vugginga til en dings»?

Ståle Flataker understreket overfor Dinside at Sleepytroll ikke er ment å være en foreldre-erstatning, og man bør ikke bruke den mer enn man må.

Om du for eksempel har behov for å ta deg en hvilepause når du er ute og triller, eller om du bare trenger litt ruggehjelp når vogna står hjemme på verandaen, kan imidlertid en dings som Sleepytroll være til nytte.

Sleepytroll vil koste 1.490 kroner når det kommer i salg i februar neste år. De vil kunne forhåndsbestilles fra og med neste uke fra Sleepytrolls nettsider.

Hva annet finnes?

Det kommer stadig mer elektronisk utstyr som skal hjelpe foreldre å få barna til å sove.

Vi har tidligere skrevet om Snoo, smartsenga som vugger babyen i søvn. Den kan reagere på både lyd og bevegelse, kommer med eget svøpeteppe, og spiller også av hvit støy, noe som ifølge forskere skal virke beroligende.

SMART-SVØPETEPPE: Hugsy har en hjerteslag-modul som kan simulere mors egne hjerteslag. Foto: Produsent
SMART-SVØPETEPPE: Hugsy har en hjerteslag-modul som kan simulere mors egne hjerteslag. Foto: Produsent Vis mer

Du har også Hugsy, som er et smart-svøpeteppe som kommer med en liten hjerteslag-modul du kan bruke til å ta opp dine egne hjerteslag, som deretter kan spilles av for barnet for å roe det ned.

LullaMe beskriver seg selv som en «selv-vuggende madrass», som ser ut til å vugge barnet opp og ned i fem forskjellige hastigheter. Den kan også styres via en app.

Lulla Doll er en islandsk oppfinnelse som har blitt populær. Det er en sovedukke som også simulerer hjerteslag og spiller av hvit støy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer