Våre erfaringer

Å lage sine egne DVD-opptak er slett ingen sak med Mustek DVDR100A. Noen innvendinger har vi dog, men er de til å leve med?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Selve installasjonen av opptakeren var enkel. Den innebygde TV-tuneren sørget for at alle kanaler ble lagret automatisk. Kvaliteten på bildet fra den interne tuneren var like bra som i tuneren i TVen. I tillegg har opptakeren innganger for SVideo, scart og kompositt, og du veksler enkelt mellom kilde fra fjernkontrollen. Vi savnet en komposittinngang i fronten, for enklere tilkobling av midlertidig karakter, for eksempel kamera. En digital inngang for DV fantes heller ikke.

Mer irriterende var det at enheten støyer ganske mye, både under opptak og avspilling. Støyen minner om en PC/XBox/PS2, og skyldes at den er utstyrt med en vifte som blåser ut luft fra kabinettet på baksiden. Til tross for viften ble opptakeren temmelig varm etter en stunds bruk.

Opptakene

Selve opptakene gikk greit, og startet momentant da vi trykket på record-knappen. 1 og 2 timers modi gav naturlig nok best kvalitet, og var normalt veldig vanskelig å skille fra originalen. Ved et par tilfeller opplevde vi at enkelte flater med skarpe farger hadde en tendens til å flimre litt ved raske bevegelser, men vi opplevde ikke dette så ofte at det ble plagsomt.

Hvis du overfører VHS-film til DVD, kan det hende du blir fornøyd med kvaliteten på 3 og 4-timers modus. Bildene blir ikke så skarpe lenger, og ligger nok ganske nært hva man kan forvente av en middels god VHS-spiller. 6 timers modus gir meget bløtt bilde, og anbefales normalt ikke, med mindre du har en meget liten TV eller stiller beskjedne krav til bildekvalitet.

Lyden på opptakene var upåklagelig i alle modi.

Opptakene blir automatisk sortert i en meny med bilder, samt informasjon om når opptakene ble gjort og hvor lenge de varer. Har du flere enn 3 opptak på en plate, får du flere menyer. Etter siste opptak får du beskjed om hvor mange prosent ledig plass du har på platen.

Navigasjon

Du navigerer deg enkelt mellom opptakene ved å bruke piltastene på fjernkontrollen. Du kan dessuten slette ett og ett opptak (hvis du bruker +RW-plater) ved å markere opptake og trykke på Edit-knappen på fjernkontrollen. Du kan også lage kapitler under avspilling, for lettere navigering i opptakene. Du kan dessverre ikke navngi opptakene eller sortere elementer i menyen. Ei heller kan du redigere opptakene. Dette må du i tilfelle gjøre med et passende videoredigeringsprogram på PCen i etterkant (må støtte DVD-VR).

Du kan selvsagt også forhåndsprogrammere inntil 8 opptak, like enkelt som på hvilken som helst VHS-spiller.

JPG og MP3

Vi prøvde også å spille MP3-filer og vise JPG-bilder brent til CD. Begge deler gikk fint. Spilleren starter avspilling av første MP3 i første mappe automatisk, så du trenger ikke å ha på TVen for å sette i gang avspilling av en MP3-CD. Sangene vises med lange filnavn i en liste på skjermen.

Hvis du har f. eks både JPG og MP3 på samme CD, og det ligger et JPG-bilde i først i første mappe, er det denne som åpnes automatisk. Det tar bare et par-tre sekunder å vise neste bilde (3 megapiksler). Du kan også rotere bildene og zoome dersom det skulle være nødvendig. Hvis du ikke trykker eller , vises neste bilde i mappen etter ca 10 sekunder.

Navigasjonen er ikke veldig god - spesielt blir det rotete dersom du har mange filer på platen. Du kan heller ikke velge tilfeldig avspillingsrekkefølge av MP3-filer. DVDR100A leser også brente MP3-filer/bilder på DVD.

Konklusjon

Joda, denne DVD-opptakeren gjør jobben bra, selv om den ikke er like elegant som de dyrere modellene vi har tittet på. Det er først og fremst viftestøyen vi tenker på - og den er kraftig nok til at vi ville hatt en egen DVD-spiller til avspilling av opptakene. Det koster ikke mange hundrelappene, men gir oss enda en fjernkontroll å holde styr på, og det ønsker vi ikke.

Vi ser med spenning frem til å teste flere rimelige DVD-opptakere i 2004 før vi bestemmer oss.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer