Velg riktig PC og mobil til studiestart

Våre tekno-anbefalinger til deg som er student

Det kan være mye penger å spare på å kjøpe fjorårets modeller eller brukt, uten at det betyr noe særlig for brukeropplevelsen.

DIGITAL STUDIEHVERDAG: Bærbare PC-er, nettbrett og mobiler er blitt viktige hjelpemidler for studenter og skole-elever. Men hva trenger man? Foto: Kirsti Østvang
DIGITAL STUDIEHVERDAG: Bærbare PC-er, nettbrett og mobiler er blitt viktige hjelpemidler for studenter og skole-elever. Men hva trenger man? Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenger bare skolebøker som må kjøpes inn når et nytt studieår starter. Bærbare PC-er har blitt et viktig verktøy, om ikke det viktigste, i studiehverdagen, i tillegg til at det er en del annet elektronisk utstyr som man enten må eller av forskjellige årsaker vil ha.

Så hva er de lureste dingsekjøpene til studiestart? Vi har saumfart det vi har gjort av tester i senere tid for å gi deg en oversikt over hva du bør se etter.

Bærbar PC

Det du kanskje har mest bruk for når du skal studere, er en bærbar PC.

Vi har nylig sjekket de beste PC-tilbudene for skolestart 2018, hvor HP 14, som du i skrivende stund får for 3.795 kroner fra Elkjøp (obs, tilbudet varer bare ut denne uka, altså til og med 31. august). Denne maskinen har en relativt kraftig prosessor, har godt med lagringsplass og en høyoppløst og god skjerm.

Har du mer penger å rutte med, har vi testet flere gode PC-er i år, og du kan se en full oversikt over våre PC-tester her.

Noe av det ypperste på bærbar-fronten akkurat nå er Huawei Matebook X Pro, men dette er en datamaskin som koster 19.000 kroner. Ikke akkurat en studentvennlig pris.

Apples bærbare er som alltid populære blant studenter og skoleelever, og den billigste MacBook Air-modellen koster i skrivende stund 10.790 kroner.

Bruktmarkedet kan dog være lurt å sjekke, særlig for deg som er student. Og ikke minst om du vil kjøpe en bærbar Mac, da den gode byggekvaliteten gjør at de tradisjonelt har hatt lengre levetid sammenlignet med en del Windows-baserte PC-er.

Skal du kjøpe brukt PC på Finn? Les vår guide til hvordan du skiller på gode og dårlige brukte PC-er

Nettbrett

Som student trenger du antagelig ikke et nettbrett om du har en bærbar PC. Orker du ikke drasse rundt på en laptop, og har du ikke altfor avanserte behov hva gjelder oppgavene du skal utføre, kan du imidlertid klare deg med et nettbrett.

Det beste alternativet nå, mener vi er Apples nyeste 9,7-tommers iPad, som vi ga terningkast 6 tidligere i vår.

Det er kraftig, har en ypperlig skjerm og støtter dessuten Apple Pencil, noe som kommer godt med for en student som vil ta notater under forelesning. Kobler du til et tastatur, blir det dessuten enklere å skrive på (for å ikke snakke om at det etter hvert har kommet mange nyttige studie-apper på App Store).

Prisen ligger i skrivende stund på 3.490 kroner, men Apple har en egen Back to School-kampanje hvor du får studentrabatt som varer frem til 2. oktober. Du sparer dog ikke mer enn noen hundrelapper.

Hodetelefoner

På lesesalen trenger du forhåpentligvis ikke støydempende hodetelefoner (der skal jo alle være stille uansett, ikke sant?), men det kommer godt med når du skal fokusere på å lese og jobbe i støyfulle miljøer, ikke minst om du bor i et bråkete kollektiv, sitter på toget, T-banen og lignende.

Når det kommer til trådløse hodetelefoner med støydemping, er Sony WH-1000X M2 de beste vi har prøvd, med svært god batteritid og knallgod lydkvalitet. Opprinnelig kostet de 4.000 kroner, men vi ser nå at du får kjøpt dem til cirka 2.700 kroner.

Bose QuietComfort 35 er et populært og bra alternativt, men koster i skrivende stund tusenlappen mer.

Synes du det blir i dyreste laget, finnes det billigere alternativer. Buddy Stadium koster like under tusenlappen, og fikk en sekser av oss da vi testet den for over ett år siden. Den fikk ros for å ha usedvanlig god lyd til prisen, men mangler riktignok støyreduksjon.

Som med de foregående produktkategoriene, lønner det seg å sjekke bruktmarkedet om du er komfortabel med å kjøpe brukte hodetelefoner. Vi Et kjapt søk på Finn.no viser at flere selger uåpnede hodetelefoner, så det kan hende du kan gjøre et kupp.

Mobiltelefon

Ser vi på salgslistene for smartmobiler, er det Apple og Samsung som dominerer. Er du student, og i markedet for ny mobiltelefon, har du kanskje ikke råd til å betale fra 6.000-7.000 kroner for det, i tillegg til alt det andre som skal kjøpes.

Må du ikke absolutt ha den beste toppmodellen, kan vi derfor anbefale å heller gå for fjorårets modell. Vår sjekk fra tidligere i sommer viste at enkelte av fjorårets toppmodeller nå koster under halvparten av de nyeste.

Ellers begynner faktisk de billigere mobilene å bli relativt bra (de er ikke lenger kjipe plastklumper med dårlige skjermer og elendig kamera). For eksempel testet vi nylig Motorola Moto G6 Plus, en 3.000 kroners mobil som gir svært mye for pengene:

«En pen telefon med rene linjer, en god og lyssterk skjerm, et relativt godt kamera og godt nok ytelse - i hvert fall til dagligdagse oppgaver», skrev vår anmelder.

Les våre nyeste mobiltester her.

Nødlader

Det hjelper lite med en god mobil om batteriet alltid raskt går tomt for strøm. Mens vi venter på den store batterirevolusjonene som skal gi alle mobiler flere uker lang batteritid, er nødladere redningen.

Er du student og mye på farten, kan det være lurt å velge en av de større variantene, selv om en liten og lett nødlader er enklere å ha med i veska eller jakkelomma.

Vi testet nylig 8 nødladere med høyt oppgitt kapasitet, der Trust Promo Powerbank 20000 stakk av med seieren. Denne har en kapasitet på 20.000 mAh, og skal ifølge våre målinger klare å lade opp en iPhone 8 åtte ganger.

Bærbar høyttaler

Skal du flytte på hybel, ønsker du kanskje å høre på musikk annet enn fra hodetelefonene. En bærbar høyttaler er mest praktisk i så måte, og her er det masse å velge mellom, så da kommer det bare an på hvor mye penger du ønsker å bruke.

En av våre favoritter er Ultimate Ears Wonderboom, som er en relativt liten Bluetooth-høyttaler, med party-vennlig lyd, relativt god batteritid og kanskje best av alt: den er vanntett. Prisen ligger for øyeblikket på 799 kroner.

PARTY TIME: Sony SRS-XB30 har en LED-lysstripen rundt høyttaleren som blinker i alle mulige farger, litt halvveis i takt med musikken. Foto: Pål Joakim Pollen
PARTY TIME: Sony SRS-XB30 har en LED-lysstripen rundt høyttaleren som blinker i alle mulige farger, litt halvveis i takt med musikken. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Boom 2 fra samme produsent vant en test av Bluetooth-høyttalere gjennomført av den svenske testsiden Råd & Rön tidligere i år. Denne koster rundt en 500-lapp mer.

Vil du ha noe med litt ekstra party-faktor, ga vi Sony SRS-XB30 en femmer på terningen i fjor. Denne er rikelig med volum, godt med bass, god batteritid og blinkende lys (!). Prisen varierer fra rundt 800 kroner opptil 1.700 kroner.

Samlesiden for høyttalere finner du her.

Aktivitetsarmbånd

PENT AKTIVITETSARMBÅND: Fitbit Alta HR er ikke bare enkel å bruke, det ser ganske pent ut også. Du kan få armbåndene i ulike farger. Foto: Mark Lennihan / AP Photo / NTB Scanpix
PENT AKTIVITETSARMBÅND: Fitbit Alta HR er ikke bare enkel å bruke, det ser ganske pent ut også. Du kan få armbåndene i ulike farger. Foto: Mark Lennihan / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

I studenttilværelsen er det fort gjort å få usunne vaner hva gjelder både fysisk aktivitet og kosthold. Det er ofte lettere å slenge en frossenpizza i ovnen enn å lage et sunt måltid fra bunnen av. Og hvor deilig er det ikke å bare ligge på sofaen etter en lang dag med forelesninger.

Trenger du et ekstra dytt for å røre mer på deg, kan kanskje et aktivitetsarmbånd være noe å sjekke ut.

Fitbit Alta HR kom best ut i vår test av aktivitetsarmbånd tidligere i år. Det er enkelt i bruk, bra med funksjonalitet og har en svært god app med sosiale funksjoner.

Annet utstyr?

Hva mer du trenger av elektronisk utstyr til studiestart, kommer selvsagt an på hvilke behov du har. Med begrenset budsjett anbefaler vi igjen å sjekke bruktmarkedet.

Vi har en guide til hvordan du skal velge riktig PC om du trenger litt hjelp til å vite hva du skal se etter. Denne oversikten over hva de tekniske uttrykkene til mobiltelefoner kan være til nytte om du er på jakt etter ny telefon.

Er du glad i å lese, kan et lesebrett som Kindle komme godt med. Det er mye bedre å lese på enn en smartmobil, og du kan få alt fra skjønnlitteratur til fagbøker. I tillegg til e-bøkene du kjøper fra Amazons enorme utvalg, kan du også overføre dokumenter som pdf-filer og innholdet på nettsider til nettbrettet.

Kobo er et annet lese-brettalternativ, har i likhet med Amazon egen bokhandel, og regnes av mange som like bra som Kindle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer