Varierende prosessorhastighet

Publisert
Sist oppdatert

Eg har eg ei bærbar maskin på 1,7 GHz. Eg starta eit program som målar CPU hastigheten heile tida og der viser han av og til 600 MHz og av og til 1,7 GHz. Kvifor viser den slik, er det feil på CPUen eller programvaren?

Tharshan

Datadoktoren svarer

Hei Tharshan,

For vanlige, stasjonære PCer er det full fart på prosessoren hele tiden, med hva dette krever av strøm til prosessoren. Men som du vet er strøm noe som ikke bør brukes for mye av på bærbare maskiner, siden batterikapasiteten er begrenset. Det at hastigheten din varierer betyr ikke at du har feil på verken CPU eller programvare, tvert imot er dette et tegn på at din bærbare virker som den skal.

Noen kloke hoder har nemlig funnet ut at det går fint an å sette ned hastigheten på prosessoren når denne ikke jobber noe særlig, som for eksempel når du surfer på nettet eller skriver mail. Dette sparer strøm, avgir mindre varme og gir deg altså lenger batteritid. Når prosessoren på den annen side får noe å jobbe med settes hastigheten opp til full fres.

AMD sin Cool 'n' Quiet teknologi for stasjonære PCer går for øvrig ut på samme prinsipp. Lavere prosessorhastighet = mindre strømforbruk = mindre varme = vifta spinner saktere = mindre støy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer