Test av Microsoft Surface Go

Veier bare en halvkilo, men kan erstatte PC-en din

Microsofts rimeligste Surface-brett, akkompagnert med tastaturdekselet, kan fint dekke PC-behovet til folk flest.

BRETT SOM KJØRER FULL WINDOWS 10: Microsoft Surface Go er den rimeligste Surface-modellen. 64 GB-versjonen koster fra det samme som iPad med 128 GB. Surface Go er imidlertid også en fullblods PC. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BRETT SOM KJØRER FULL WINDOWS 10: Microsoft Surface Go er den rimeligste Surface-modellen. 64 GB-versjonen koster fra det samme som iPad med 128 GB. Surface Go er imidlertid også en fullblods PC. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du stadig sjeldnere bruker PC-en når arbeids- og skoledagen er over, er du ikke alene. De siste årene har mobilene våre blitt så avanserte - og appene så enkle å bruke, at de færreste av oss savner PC-en, enten det er for å lese nyheter, betale regninger, være sosiale eller spille musikk.

En tredje kategori er nettbrettene. Mange spådde at det var disse som skulle føre til at mange ville pensjonere PC-ene sine, men det var før skjermene ble 5-6 tommer store uten at de tok større plass i lommene enn tidligere.

I stedet ble nettbrettene et produkt som ble sittende litt mellom barken og veden - men stadig dukker det opp nye modeller med ambisjoner om å endre på dette bildet, som for eksempel iPad Pro fra Apple og Surface Pro fra Microsoft.

Kjører fullversjon av Windows 10

Sistnevnte er mer en hybrid mellom PC og nettbrett, siden den faktisk kjører fullversjonen av standard Windows 10. Riktig nok kommer den levert med Windows 10 S, som bare kan kjøre apper som er godkjent og kan lastes ned fra Windows Store - men det kan endres til fullversjonen ved hjelp av noen få tastetrykk. Dermed kan du kjøre alle vanlige Windows-programmer på den, i tillegg til et stadig voksende utvalg av fingervennlige apper fra Windows Store.

OPPDATERT: Vårt testeksemplar ble levert med Windows 10 Pro, og vi kom dessverre først i skade for å skrive at man kunne oppgradere fra S til Pro gratis. Det riktige skal være Home-utgaven. Vi beklager feilen.

Nå har aldri Microsoft helt klart å matche Apple på app-fronten, men hvis det er viktig for deg å kjøre Windows-programmer på brettet, er Surface-familien et trygt sted å starte.

Kombinerer du i tillegg et Surface-brett med et tastaturdeksel, har du i praksis en PC, som enkelt kan gjøres om til et rent nettbrett med fingervennlig grensesnitt ved hjelp av et enkelt trykk i Windows 10-menyen. Da åpnes for eksempel alle apper og programmer i fullskjermmodus, slik de gjør på iOS- og Android-baserte nettbrett.

VIPS, SÅ HAR DU EN PC: TypeCover-tastaturdekslet klikkes enkelt på brettet ved hjelp av magneter i kontaktpunktet. Tastaturdekselet er ekstrautstyr som koster en tusenlapp. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VIPS, SÅ HAR DU EN PC: TypeCover-tastaturdekslet klikkes enkelt på brettet ved hjelp av magneter i kontaktpunktet. Tastaturdekselet er ekstrautstyr som koster en tusenlapp. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Rett i strupen på Apple

En ulempe er at Surface-brettene tradisjonelt har vært en god del dyrere enn Apples iPad, men tidligere i år lanserte Microsoft Surface Go - som prismessig ikke ligger så veldig langt over standard-iPaden fra Apple, og det er den vi har hatt på testbenken de siste ukene.

Brettet kommer i to utgaver, en med 4 GB RAM og 64 GB lagringsplass (eMMC), og en med 8 GB RAM og 128 GB lagringsplass (SSD). Skjermen på 10 tommer og Pentium 4415Y-prosessoren fra Intel, er den samme på begge konfigurasjonene.

Prisen på den enkleste versjonen, er 4.499 kroner veiledende, mens utgaven med dobbelt så mye minne og (raskere) lagringsplass koster 5.899 kroner fra Microsofts egen nettbutikk.

Til sammenligning koster iPad fra 3.499 kroner, men da med bare 32 GB SSD. 128 GB-utgaven koster 4.499 kroner, altså det samme som 64 GB-utgaven av Surface Go.

Skreddersydd for Windows-entusiastene

Hvis du sverger til Windows-programmer, er det mange gode grunner til å vurdere Surface Go. Ta for eksempel bokstøtten på baksiden, som gjør det mulig å vinkle skjermen helt fritt når du for eksempel skal se en film eller jobber i PC-modus med tastatur. Her er også tilkoblinger du ikke finner, på for eksempel iPad.

STØTTE: Den innebygde støtten er svært praktisk. Den er trinnløs, slik at du kan vinkle brettet som du ønsker. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STØTTE: Den innebygde støtten er svært praktisk. Den er trinnløs, slik at du kan vinkle brettet som du ønsker. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Brettet har for eksempel en USB-C-port, denne kan du for eksempel koble til en USB-dokk og koble til eksternt utstyr etter eget ønske. Vi kunne selvsagt ønsket oss en vanlig USB-port direkte i brettet, men det har ikke Microsoft funnet plass til denne gangen.

USB-C: Du trenger en overgang fra USB-C til USB-A hvis du vil koble til standard USB-utstyr. Foto: Bjørn Eirik Loftås
USB-C: Du trenger en overgang fra USB-C til USB-A hvis du vil koble til standard USB-utstyr. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Og så har brettet en kortleser for microSD-kort, som også kan brukes til å utvide lagringsplassen. Her finnes også en minijack-kontakt for hodetelefoner, og en svært elegant strømløsning der kontakten holdes på plass ved hjelp av magneter. Skulle du snuble i ledningen, nappes den løs uten å skade verken brett eller kontakt.

Halvkilos Windows-PC

Brettet måler 245 mm x 175 mm x 8,30 mm og veier behagelige 522 gram. Skjermen måler som allerede nevnt 10 tommer. Den har relativt høy oppløsning (1800 x 1200 piksler), og er du god i hoderegning har du nok allerede funnet ut at den har bredde:høydeforhold på 3:2.

Det betyr at skjermen får plass til mer i høyden enn en typisk full HD-skjerm, som bare har 1080 piksler i høyden. Det er en klar fordel når du skal jobbe med lange nettsider og dokumenter.

WIndows Hello

Over skjermen sitter to frontkameraer, som har fått støtte for Windows Hello. Det betyr at du kan logge på Windows bare ved å vise ansiktet ditt. Det er ventet at løsningen på sikt også skal kunne brukes til å identifisere deg i andre settinger, for eksempel til pålogging på diverse nettjenester.

På hver side sitter høyttalere som knapt er mulig å oppdage hvis du ikke vet at de er der. Lyden er omtrent som på tilsvarende iPad - altså helt kurant til enkel bakgrunnsmusikk, radio, videosamtaler og lignende.

Ikke det beste kameraet

På baksiden sitter et hovedkamera, som tar bilder av temmelig enkel kvalitet, vi har sett bedre fra mobiltelefoner til 1500 kroner. Greit nok til kjapp bildedeling, men ikke optimalt til fotominner vi vil ta vare på eller til forstørrelser på veggen.

HOVEDKAMERA: Kameraet sitter øverst i midten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HOVEDKAMERA: Kameraet sitter øverst i midten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Her er noen bildeeksempler:

Kvaliteten på skjermen er imidlertid meget god, og takket være IPS-panelet er lesbarheten helt topp fra alle vinkler. Farge- og kontrast er helt som du bør forvente av et skikkelig nettbrett, berøringsvennligheten likeså.

IPS-PANEL: Takket være det gode panelet er du sikret god kontrast og fargegjengivelse fra nesten død vinkel. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IPS-PANEL: Takket være det gode panelet er du sikret god kontrast og fargegjengivelse fra nesten død vinkel. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Responsen er umiddelbar på det aller meste, noe som vitner om at prosessoren er kjapp nok. Lite er mer irritirende enn lugging når man skroller seg gjennom lange nettsider og dokumenter med tung grafikk. Vi skal ikke si at det aldri skjer, men det er absolutt ikke noe vi har irritert oss over i testperioden.

Ikke noe råskinn, men det holder til det meste

Tar vi et ekstra dypdykk i prosessorytelsen, får vi for eksempel 2180 poeng i Passmark Performance Test. Det er mange år siden dette ble regnet som veldig potent i PC-testene våre, men det er likevel nok til å kverne de fleste lette PC-oppgaver uten særlig forsinkelse. Vi hadde ikke brukt Surface Go til tung videoredigering og litt krevende spill og 3D-apper, naturlig nok. Det hadde ført til så mye venting at vi hadde funnet på noe annet.

Det er uansett oppsiktsvekkende hvor liten utviklingen har vært i systemkrav de siste årene. Du kan fint kjøre siste utgave av Office-programmene, veksle mellom dem, samtidig som du spiller musikk og chatter på Messenger. Er du en real multitasker, bør du vurdere 8 GB-utgaven for minst mulig forsinkelse i vekslingene. Og du kan nyte video i alle aktuelle oppløsninger (inkludert 4K, jada - vi har testet).

Helt stillegående, time etter time

I motsetning til en del av de andre Surface-brettene, er ikke Surface Go utstyrt med noen vifte. Det betyr at det er like stillegående som en iPad, men også at metallet på baksiden kan bli litt varmt under belastning, spesielt øverst til høyre, sett forfra - rett over der prosessoren sitter.

Microsoft hevder at du skal klare å strømme lokalt lagret video i rundt 9 timer før du må sette i strømpluggen. I vår test strømmer vi video fra Youtube til batteriet går tomt, og i den testen tok det 456 minutter - som er det samme som 7 timer og 36 minutter. Med trådløst nett deaktivert og lokal video, ser vi ikke bort fra at påstanden er i nærheten av sannheten. Det er en helt grei batteritid for et brett av denne typen.

Ladetiden er også viktig å få med seg. Etter en time i stikkontakten, stod måleren i Windows på 55 prosent, som betyr at du vil ha fullt batteri etter i underkant av to timer. Det er også helt på snittet raskt.

Ekstrautstyr: TypeCover og Surface Pen

Som vi var inne på innledningsvis, er det først med TypeCover - og tilhørende PC-modus, at Surface-brettene virkelig skinner. TypeCover er dekket av Alcantara - en skinnimitasjon, og måler rundt 4 millimeter i høyden. Tastene har en vandring på rundt en millimeter, og du får absolutt følelsen av at dette er et ekte tastatur.

Tastene på tastaturdekslet til Surface Go er mindre enn på en typisk 13-tommer PC, men det tok ikke lang tid før vi var i stand til å bruke touch-metoden og skrive temmelig kjapt. Etter et par dager tenkte vi ikke lenger over at det var litt trangere om plassen enn på PC-en vi normalt benytter oss av.

ABSOLUTT GODKJENT: Tastaturdekselet TypeCover gir deg full PC-følelse. Foto: BJørn Eirik Loftås
ABSOLUTT GODKJENT: Tastaturdekselet TypeCover gir deg full PC-følelse. Foto: BJørn Eirik Loftås Vis mer

Merk imidlertid at dekselet gjør Surface Go en tusenlapp dyrere, og da er det nok mange som kanskje heller ville valgt en PC - som riktig nok vil veie en god del mer, men normalt også gi mer krutt for hver krone.

Er du opptatt av tegning og å ta notater rett på skjermen, fås også en Surface Pen. Denne koster også rundt en tusenlapp. Du må regne litt forsinkelse på opptegningene, men dette er vesentlig bedre enn på de første utgavene av Surface vi testet. Det er absolutt mulig å både tegne og skrive med god presisjon etter litt trening.

GÅR HELT GREIT: Du kan tegne med fingertuppen, eller investere i en penn som gir deg langt bedre kontroll og føling med strekene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GÅR HELT GREIT: Du kan tegne med fingertuppen, eller investere i en penn som gir deg langt bedre kontroll og føling med strekene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Konklusjon

Surface Go er et godt nettbrett til en akseptabel pris. Den løser de fleste PC-oppgaver så greit at den for mange kan erstatte langt større og tyngre maskiner, men det er først når du kobler den til tastaturdekselet den virkelig tar opp kampen mot den tradisjonelle PC-en.

Til den prisen du da lander på (fra rundt 5.500 kroner) får du mer avanserte og kraftigere PC-er, men de færreste av dem er lydløse - og samtlige er langt tyngre enn Surface Go.

Er du derimot bare ute etter et nettbrett med all verdens utvalg av populære apper, vil fortsatt iPad være et mer naturlig valg, mener vi.

Brettet lander til slutt på en sterk firer på terningen.

Se plusser og minuser i boksen under, og se også testen av den nyeste iPad-en før du bestemmer deg. Ønsker du et Surface-brett med mer kraft, bør du også få med deg testen av Surface Pro.

Testresultat

Microsoft Surface Go

Solid, god skjerm, smart støtte på baksiden, full PC-funksjonalitet, full Windows 10 med et tastetrykk, ingen støy, har både minnekortleser og USB-C-port

Veldig enkelt kamera, du trenger overgang for å koble til tradisjonelt USB-utstyr, tilleggsutstyr som penn og tastaturomslag er dyrt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer