Vekk med ISA-bussen - Intel har nye og bedre løsninger

Intel "hater" ISA-bussen. Den er det største hinderet for videre utvikling av PCen. Det er altfor mange problemer med å støtte en foreldet standard, og PCen kan aldri bli et bruks- og driftsvennlig produkt så lenge den består av et sammensurium av gammel og ny teknologi. Derfor kommer Intel til å straffe de produsentene som vil beholde ISA, men tilbyr også nye og bedre løsninger.

Vekk med ISA-bussen - Intel har nye og bedre løsninger
Publisert

Neste år feirer ISA-bussen 15-årsjubileum, etter at den ble lansert med IBM AT i 1984. At en grunnleggende PC-teknologi har kunnet bli så gammel har flere årsaker. Den viktigste er å sørge for kompatibilitet med tilleggsutstyr. IBM forsøkte å bryte tradisjonen ved å innføre MCA-bussen (MicroChannel Architecture) på sine PS/2-maskiner i 1987. Denne var både raskere og i teorien mer brukervennlig, men ble ingen suksess. Dette skyldtes både at IBM tok seg godt betalt hvis andre fabrikanter ville ta denne teknologien i bruk, men også at MCA ikke hadde så store fordeler at markedet syntes den var verdt å satse på.

Først når Intel lanserte PCI-bussen kom det et reelt alternativ, både for egenskaper og pris. Men ISA-bussen var der fremdeles, som en nisse på lasset.

Under Windows 3.x var det omtrent like vanskelig å installere både et lydkort og et nettverkskort i PCen som å vinne i lotto.

Etter 1995 har millioner av brukere verden over gledet seg over Windows 95 med plug&play, og funnet ut at dette bare fungerer skikkelig hvis det ikke finnes ISA-kort i maskinen.

AMR erstatter lydkort og internt modem

I dag er det ikke mange gode grunner til å bruke ISA-kort i en ny PC. De siste hindringene har vært lydkort og interne modem. PCI-lydkort finnes det nå mange av, men for de helt billige, integrerte løsningene brukes det fremdeles i stor grad brikker som baserer seg på ISA-teknologi. Eksterne modem har eksistert hele tiden, men igjen er det de rimelige interne ISA-løsningene som sperrer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer