Vektorer er fremtiden

Dagens web-sider består hovedsakelig av tekst og grafikk. Teksten har den fordelen at den er rask å laste ned, men for å friske opp utseendet på siden kommer du ikke utenom grafikken. Grafikken på dagens web-sider er nesten alltid punktgrafikk - velegnet til fotografier, men kommer til kort på illustrasjoner og grafer. Men nå kommer vektorgrafikken til websidene.

Vektorer er fremtiden
Publisert

Den største fordelene vektorgrafikk har i forhold til punktgrafikk, er filstørrelsen. Vektorgrafikken beskriver bildet med koordinater og geometriske elementer. Den inneholder ikke alle punktene i en strek, men oppgir start og sluttpunktet, fargen og strektykkelsen.

I tillegg til å ta mindre plass, blir illustrasjonen skalerbar. Her kan du zoome inn og ut i tillegg til å rotere bildet. Det er også enkelt å konvertere vektorgrafikken til punktgrafikk. Andre veien er betydelig mer komplisert.

Vektorer er her allerede

I dag kan du tegne opp vektorbilder ved å bruke Java eller en såkalt plugg-inn-modul. Den mest kjente plugg-inn-modulen er nok Macromedia Flash. Den finnes til både Netscape Navigator og Microsoft Internet Explorer.

I tillegg finnes Cosmo Player fra Silicon Graphics. Det er en viser for VRML-sider. VRML er ikke en offisiell standard fra W3C, men er utviklet parallelt som en utvidelse i flere år. VRML lar deg vandre rundt i tredimensjonale verdener på skjermen.

Et annet alternativ er PDF-filer, som inneholder både tekst, bilder og vektorgrafikk. PDF-filer er nå veldig utbredt og benyttes mye til teknisk dokumentasjon. PDF-filer må normalt lastes ned og vises med Adobe Acrobat-leseren som er gratis. Det gir ingen integrasjon med web-sidene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer