Velg riktig blits!

TIPS: Har du digitalkamera med sko for ekstern blits? Her er noen viktige ting å passe på for deg som blir fristet til å prøvekoble.

Av Trond Manskow

Mange litt mer avanserte digitalkameraer og speilreflekser har sko for ekstern blits på toppen. Den innebygde blitsen er grei nok til "julaften-bilder" der motivet - f.eks. famlilien rundt middagsbordet - belyses greit. Men er man i større lokaler som julebord o.l., kommer den innebygde blitsen raskt til kort, det er ikke mange metrene den orker å belyse.

I tillegg har jo også en del kamera blitsen svært nær objektivet, og røde øyne blir da ofte et faktum. Det er da behovet for en ekstern blits dukker opp. En del eksterne blitser har jo også muligheten for å vippe opp reflektoren slik at man kan få indirekte lys via tak, vegger, reflektorer og lignende, og dermed både få en jevn og god belysning og unngå røde blitsøyne.

Forskjell på analog- og digitalkamera

Mange har gjerne gammelt fotoutstyr liggende i skapet fra sin analog-kameratid, og fristelsen kan bli stor til å forsøke å sette eksterne blitser på sitt flotte nye digitalkamera.

IKKE gjør det før du har sjekket et par vitale saker!

Det er nemlig noe som heter triggerspenning på blitsene, det er spenningen på kontaktene når blitsen er oppladet og venter på utløsning (trigger). Gamle kamera, som analoge speilrefleks, hadde lite elektronikk, og var dermed relativt robuste og lite følsomme for denne spenningen. Digitalkamera er derimot fullstappet med elektronikk, og utsetter du kameraet for en gammel blits med for høy spenning kan du ødelegge kameraet. Det er blitt påvist spenninger på over 200V på enkelte modeller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer