Velg riktig blits!

TIPS: Har du digitalkamera med sko for ekstern blits? Her er noen viktige ting å passe på for deg som blir fristet til å prøvekoble.

Av Trond Manskow

Velg riktig blits!


Mange litt mer avanserte digitalkameraer og speilreflekser har sko for ekstern blits på toppen. Den innebygde blitsen er grei nok til "julaften-bilder" der motivet - f.eks. famlilien rundt middagsbordet - belyses greit. Men er man i større lokaler som julebord o.l., kommer den innebygde blitsen raskt til kort, det er ikke mange metrene den orker å belyse.

I tillegg har jo også en del kamera blitsen svært nær objektivet, og røde øyne blir da ofte et faktum. Det er da behovet for en ekstern blits dukker opp. En del eksterne blitser har jo også muligheten for å vippe opp reflektoren slik at man kan få indirekte lys via tak, vegger, reflektorer og lignende, og dermed både få en jevn og god belysning og unngå røde blitsøyne.

Forskjell på analog- og digitalkamera

Mange har gjerne gammelt fotoutstyr liggende i skapet fra sin analog-kameratid, og fristelsen kan bli stor til å forsøke å sette eksterne blitser på sitt flotte nye digitalkamera.

IKKE gjør det før du har sjekket et par vitale saker!

Det er nemlig noe som heter triggerspenning på blitsene, det er spenningen på kontaktene når blitsen er oppladet og venter på utløsning (trigger). Gamle kamera, som analoge speilrefleks, hadde lite elektronikk, og var dermed relativt robuste og lite følsomme for denne spenningen. Digitalkamera er derimot fullstappet med elektronikk, og utsetter du kameraet for en gammel blits med for høy spenning kan du ødelegge kameraet. Det er blitt påvist spenninger på over 200V på enkelte modeller.

Sjekk kameraspesifikasjonene

Velg riktig blits!


Har du planer om å prøve din gamle blits på digitalkameraet, må du derfor først sjekke spesifikasjonene for ditt kamera. De fleste produsentene har lagt ut teknisk spesifikasjon på sine nettsider. Finner du det ikke der, bør du kontakte forretningen der du kjøpte kameraet. Dette er informasjon du har krav på å få vite. Vårt Panasonic FZ30 har f.eks. 24V som maks spenning. Canon Powershot G-serien liker ikke spenninger over 6V, andre har 12V som grense.

Mål blitsspenningen

Når du har funnet ut hva ditt kamera tåler, er det tid for å måle på din gamle blits. Lad opp blitsen, bruk et multimeter, og mål mellom senterpunktet og jord (i kanten rundt, som regel). Selv målte vi 54V på vår gamle Bauer-blits, og kunne da bare legge den tilbake i skapet igjen.

Hvis du også finner ut at din gamle blits ikke kan brukes, betyr det at du må skafe deg en ny. Da er det like viktig å sjekke spesifikasjonene på disse på samme måte. Kjøper du blits innenfor samme fabrikat som kameraet er du trygg, men ikke alle er interessert i dette, da disse ofte er betydelig dyrere enn tredjepartsprodusenter.

Fra produsenten Metz sin blitsanbefaler.
Fra produsenten Metz sin blitsanbefaler. Vis mer


Produsenten Metz har for eksempel en side der du kan velge ditt kamera, og får da opp anbefalte blitser som passer til det aktuelle kameraet. Søker du litt på nettet vil du også finne andre uavhengige produsenter, men husk altså å forsikre deg om at du får en blits tilpasset ditt kamera.

NYHET! Prøv vår nye kameravelger!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer