Velg riktig format på minnepluggen

Er det mulig å gjøre minnepluggen raskere? Ja, faktisk. Men er det verdt bryet?

Velg riktig format på minnepluggen
Publisert
Sist oppdatert

Minneplugger, som også kalles minnepinner, minnepenner og mye annet rart, er noe de fleste av oss har med i lomma, veska eller på nøkkelknippet. De er mest nyttige når vi skal ta med oss spesielt store eller mange filer, som blir uhåndterlig å sende over nett som vedlegg osv.

Kapasiteten har blitt stadig større, i skrivende stund får du dem med kapasitet på 256 GB - til blodpris. Du må ut med over 6 000 - seks tusen - for en Kingston Datatraveler.

De fleste av oss klarer oss med mindre kapasitet, og kjøper heller en liten harddisk eller SSD i eksternt kabinett hvis vi trenger over 100 GB portabel lagring. Det er billigere og raskere.

Bits og blokker

Flashminne er ikke som vanlig minne, de har mer til felles med harddisker når det gjelder å håndtere data. Det som er felles er at man ikke kan skrive data bit for bit, men må skrive i blokker med faste størrelser.

Når du da deler opp datamengden du skal skrive i et antall blokker, så går det ikke opp, og du sitter igjen med ledig kapasitet.

Hvis blokkene er store og du skriver mange små filer som er mindre enn blokkene, blir det mye kapasitet som går bort. Det blir også mye for diskkontroller og operativsystem å holde rede på når dette skal på plass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer