iPad-guiden 2019

Velg riktig iPad

Nå er det fem forskjellige modeller å velge mellom.

IPAD-FAMILIEN: Våren 2019 har Apple fem ulike modeller i iPad-sortimentet i ulike former og størrelser. Foto: Apple
IPAD-FAMILIEN: Våren 2019 har Apple fem ulike modeller i iPad-sortimentet i ulike former og størrelser. Foto: Apple Vis mer
Publisert

Tidligere denne uken lanserte Apple en oppdatert utgave av iPad Air og iPad mini. Det er nå til sammen fem ulike modeller å velge mellom.

Som The Verge påpeker, pleide det å være enklere å anbefale en iPad. Med de første generasjonene måtte du kun ta stilling lagringsplass og om du ville ha den med eller uten 4G.

Nå er det langt mer komplisert. Ikke bare må du velge mellom liten, mellom eller stor skjermstørrelse, du må velge om du vil ha ny eller gammel design, noe som innebærer at du velger om du vil låse iPaden opp med fingeren eller ansiktet.

Alle iPad-ene støtter nå Apple Pencil, men ikke den samme versjonen. Det er kun iPad Pro-modellene som støtter nyeste Apple Pencil 2 som lades trådløst ved at du fester den på siden av nettbrettet.

iPad, iPad Air og iPad mini fungerer kun med den første Apple Pencil-utgaven; trolig på grunn av designet og ladeporten (denne pennen lades nemlig via Lightning).

For - det er kun Pro-modellene som har USB-C-ladeport. De tre andre har fremdeles Lightning.

For å ikke snakke om at det er forskjell i maskinvare - blant annet prosessor, lagringsplass og kamera - samt pris.

Så, hvordan ser iPad-familien ut våren 2019? I rene tall, som dette:

iPad iPad mini iPad Air 11" iPad Pro 12,9" iPad Pro
Skjermstørrelse9,7"7,9"10,5"11"12,9"
Oppløsning2048 x 1536 piksler2048 x 1536 piksler2224 x 1668 piksler2388 x 1668 piksler2732 x 2048 piksler
Lysstyrke500 nits500 nits500 nits600 nits600 nits
TrueToneNeiJaJaJaJa
ProsessorA10 Fusion-chipA12 Bionic-chip med Neural EngineA12 Bionic-chip med Neural EngineA12X Bionic-chip med Neural EngineA12X Bionic-chip med Neural Engine
Kamera8 MP hovedkamera, 1,2 MP FaceTime-kamera8 MP hovedkamera, 7 MP FaceTime-kamera8 MP hovedkamera, 7 MP FaceTime-kamera12 MP hovedkamera, 7 MP FaceTime-kamera12 MP hovedkamera, 7 MP FaceTime-kamera
Min. lagringsplass32 GB64 GB64 GB64 GB64 GB
Maks lagringsplass128 GB256 GB256 GB1 TB1 TB
LadingLightningLightningLightningUSB-CUSB-C
AutentiseringTouch IDTouch IDTouchIDFaceIDFaceID
HøyttalereStereoStereoStereoFire høyttalereFire høyttalere
Vekt469 gram300,5 gram456 gram468 gram633 gram
Apple Pencil1. generasjon1. generasjon1. generasjon2. generasjon2. generasjon
Startpris3490 kroner4490 kroner5790 kroner8890 kroner10.890 kroner

Og hvilken iPad-modell skal man da velge? Det kommer an på hvor mye penger du har til rådighet, si. Vel, ikke helt faktisk.

Selv om du har råd til den dyreste iPad Pro-en med 12,9" skjerm, betyr det ikke at det er den du skal kjøpe.

Våre anbefalinger

Velg iPad hvis: Du vil ha den billigste iPad-en.

Vi kalte det for det beste nettbrettet for folk flest da vi testet det i 2018, og den påstanden står fremdeles ved lag. Den har 9,7 tommer stor skjerm og Apples gamle design med Touch ID-fingersensor.

BILLIGST: iPad uten noe mer i navnet er per dags dato Apples billigste nettbrett. Foto: Kirsti Østvang
BILLIGST: iPad uten noe mer i navnet er per dags dato Apples billigste nettbrett. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er per i dag den svakeste iPad-en rent spesifikasjonsmessig. Den har Apples A10 Fusion-brikke, som ble introdusert med iPhone 7 og 7 Plus i 2016. Derfor er det den iPad-en som vil bli raskest utdatert hva gjelder for eksempel iOS-oppdateringer og slikt.

Sammenlignet med for eksempel iPad mini og iPad Air, er det spesielt mangelen på TrueTone-skjerm (som gjør at fargetemperaturen reguleres etter lysforholdene, noe som skal være mer behagelig for øynene dine) og et lavere oppløst frontkamera som trekker ned. 32 GB lagringsplass på innstegsmodellen er også et minus.

Men, iPad har støtte for Apple Pencil, og byr fremdeles på mer enn god nok ytelse for, ja, folk flest.

Velg iPad mini hvis: Du vil ha et superportabelt nettbrett.

Med bare 7,9 tommer stor skjerm er den Apples minste i iPad-familien. Den lille størrelsen er riktignok mini-ens store fortrinn; kjempepraktisk å dra opp på toget eller flyet. Og så er det en favoritt blant barna.

PERFEKT TIL NOTATER: Den lille størrelsen gjør at iPad mini med støtte for Apple Pencil egner seg ypperlig til notater; ikke bare tegning. Foto: Apple
PERFEKT TIL NOTATER: Den lille størrelsen gjør at iPad mini med støtte for Apple Pencil egner seg ypperlig til notater; ikke bare tegning. Foto: Apple Vis mer

Til å være minst, skal imidlertid denne være noen sinke. Den kommer med samme A12-brikke som iPhone Xs, Xs Max og Xr - samt iPad Air. På papiret er det kun størrelsen som skiller iPad mini fra iPad Air. Den er også 1300 kroner billigere.

Hverken iPad mini og iPad Air kan stille opp mot iPad Pro-modellene når det gjelder ytelse. Pro-modellene har også hakket hvassere skjerm. Til dagligdagse oppgaver - surfing, filmtitting og den slags - vil du nok neppe merke stor forskjell.

At iPad mini nå kan brukes med Apple Pencil er også et stort pluss, da den hendige størrelsen gjør at den blir et supert notatverktøy når du er på farten.

Velg iPad Air hvis: Du ikke vil ha liten skjerm som på iPad mini, men samtidig ikke vil ha aldrende maskinvare som den vanlige iPad-en. Eller du bare ikke vil betale det iPad Pro koster.

La oss være ærlige, de færreste av oss vanlige folk trenger Pro-modellene. iPad Air er det nest beste alternativet.

Selv om nykommeren iPad mini er liten og hendig, ligger det i navnet at iPad Air også er tynn og lett. Skjermstørrelsen har økt fra 9,7 til 10,5 tommer, så den anses å være en erstatter for den litt dyrere iPad Pro med 10,5 tommer skjerm.

FINGERSENSOR OG TASTATUR: iPad Air har ikke bare litt større skjerm enn før, men den kan også by på blant annet hjemknapp med Touch ID-fingersensor - og så kan den brukes med Apples Smart Keyboard. Foto: Apple
FINGERSENSOR OG TASTATUR: iPad Air har ikke bare litt større skjerm enn før, men den kan også by på blant annet hjemknapp med Touch ID-fingersensor - og så kan den brukes med Apples Smart Keyboard. Foto: Apple Vis mer

Her kan du også bruke førstegenerasjons Apple Pencil. I motsetning til «lillebror» iPad mini er iPad Air kompatibelt med Apples Smart Keyboard, så kan den være et bedre alternativ som arbeidsverktøy.

Velg iPad Pro hvis: Du er en såkalt «creative professional», som det heter på dårlig norsk. Altså hvis du jobber med illustrasjon, design, foto, video og så videre. Det har den heftigste A12X-brikka, og mest RAM - noe som er viktig om du driver med mye foto- eller videoredigering.

UTEN HJEMKNAPP: De nyeste iPad Pro-modellene kommer med nærmest rammeløs design og uten hjemknapp. Du låser den opp med ansiktet ditt. Det er også den lekreste iPad-en. Foto: Kirsti Østvang
UTEN HJEMKNAPP: De nyeste iPad Pro-modellene kommer med nærmest rammeløs design og uten hjemknapp. Du låser den opp med ansiktet ditt. Det er også den lekreste iPad-en. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

iPad Pro-serien kommer også med den desidert beste skjermen. I motsetning til de tre andre modellene har den for eksempel ProMotion-tekno­logi, som dobler oppfriskningen av skjermbildet til 120Hz, slik at alle bevegelser blir mer glidende.

Her får du også mest skjerm å boltre deg på, enten 11 tommer eller hele 12,9 tommer.

iPad Pro byr rett og slett på alt det nyeste og beste fra Apple som ansiktsopplåsning via FaceID og nesten rammeløs design.

Dette er de eneste iPad-ene med USB-C, som skal gjøre det enda enklere å koble til skjermer, kameraer og annet tilbehør. Du kan bruke nyeste Apple Pencil, som kan lades trådløst ved at du fester den på siden av nettbrettet.

Her får du dessuten fire høyttalere, fem mikrofoner - ja, du skjønner greia.

Ulempen med all denne moroa er at den som nevnt har en høy prislapp. 11-tommeren starter på cirka 9000, mens 12,9 tommeren starter på cirka 11.000. Skal du ha både tastatur og penn i tillegg (noe du nesten bør for å få maks utbytte), legg på rundt 3000 kroner ekstra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer