Velg riktig kabel

Er det noe magisk med dyre kabler?

VELG RIKTIG KABEL: Gir gullbelagte kabler bedre lyd? Vil dyre kabler gi bedre lyd og bilde? Mange blir lurt, mener artikkelforfatteren.

Foto: Signe Dons / Aftenposten
VELG RIKTIG KABEL: Gir gullbelagte kabler bedre lyd? Vil dyre kabler gi bedre lyd og bilde? Mange blir lurt, mener artikkelforfatteren. Foto: Signe Dons / Aftenposten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du nytt stereoanlegg, surround eller en flott TV, så kommer du ikke langt uten kabler. Men det er store forskjeller på kabler, både i pris og utførelse, og de som selger dyre kabler vil ha deg til å tro at de dyre kablene gir deg noe mer.

Det er ikke tvil om at mange av disse kablene er av utmerket kvalitet. De er laget av de beste materialer - og mye av det - med det reneste kobber og de mest avanserte isolasjonsmaterialer. Plugger og kontakter er forgylt og strekkavlastningen kan bære en hest.

Å eie slike kabler gir mye av samme opplevelsen som å eie et armbåndsur fra Rolex, Tag Heuer, Patek Philippe eller andre eksotiske fabrikanter.

Men eksotiske kabler og eksotiske armbåndsur gir deg verken bedre lyd eller bedre tid...

Kabelen er bare en komponent

Som alle vet er en forsterker, dekoder eller annet elektronisk apparat bygget opp av komponenter. Disse komponentene er halvledere, motstander, kondensatorer og spoler, og har forskjellige egenskaper. Noen opptrer enkeltvis, andre er integrert i pakker med andre komponenter - integrerte kretser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer