Velg riktig pakkeprogram

GUIDE: Her er alt du trenger å vite om pakking av filer, og en test av de mest populære programmene!

Publisert
Sist oppdatert

Filpakking er til stor hjelp for deg som jobber – eller leker deg med – store filer og filmengder. Skal du for eksempel sende en stor fil som et vedlegg i en epost, er det ofte nødvendig (eller i alle fall praktisk, både for avsender og mottaker) å ”krympe” filstørrelsen før du sender vedlegget av gårde. Det samme gjelder mange filvedlegg, som blir enklere å forholde seg til dersom de blir levert i en pakke.

Slik fungerer filpakkingen

Enkelt forklart går filpakking ut på å erstatte gjentatte mønstre eller forekomster av tegn med koder og nøkler. Du mister ingenting av innholdet eller kvaliteten i originalfilen, og dette må derfor ikke forveksles med destruktiv filkomprimering som gjør dette ved å fjerne ”unødvendige” detaljer (MP3, JPG osv).

Data som ikke inneholder mønstre lar seg ikke komprimere i det hele tatt, mens en fil med enkle mønstre kan komprimeres enormt. Et bilde på dette er et 10 mål stort rutemønster med bare vekselvis sorte og hvite felt på 1x1 cm sammenlignet med et like stort mønster med varierende rutestørrelse, fasong og farger.

Det første mønsteret er allerede komprimert og beskrevet 100% nøyaktig i avsnittet over, mens det siste mønsteret krever en omfattende beskrivelse.

Men for å komprimere og dekomprimere filene trenger du et dedikert program. Her er vår favoritt

Inni en ZIP-fil kan det ligge mange filer og mapper. Gjennom programmer som for eksempel WinZip kan du se hva som er inni, pakke ut og til og med gjøre endringer direkte.
Inni en ZIP-fil kan det ligge mange filer og mapper. Gjennom programmer som for eksempel WinZip kan du se hva som er inni, pakke ut og til og med gjøre endringer direkte. Vis mer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ZIP ikke alltid best

Hvor mye en fil kan pakkes kommer an på hva slags data det er snakk om, men også hvilken pakkealgoritme som benyttes. For eksempel er det lite eller ingenting å tjene på å pakke JPG og MP3-filer siden de allerede er nesten maksimalt komprimert, mens andre formater som tekstdokumenter, regneark, presentasjoner og databaser ofte kan krympes til 1/10 av originalstørrelsen.

Dette hjelper på når du skal sende filene via epost, eller lagre dem på medier med begrenset plass.

Det finnes en rekke andre pakkeformater i tillegg til ZIP, og to av de mest interessante er RAR og 7Z. Disse formatene kan i mange ganger finne mønstre i filer som ZIP ikke klarer å oppdage, og kan dermed føre til langt bedre komprimering.

Test av fem løsninger - store forskjeller

Vi har testet fire av de mest populære filpakkeprogrammene, samt Windows sin egen innebygde ZIP-kompressor. To av programmene koster penger, WinRAR 3.80 og WinZIP 12, mens de to andre er helt gratis, IZArc og 7-ZIP.

Og bare for å ha sagt det med en gang: Det er ikke nødvendigvis programmene som koster penger som er best.

Les testen av pakkeprogrammene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer