Velg riktig pakkeprogram

GUIDE: Her er alt du trenger å vite om pakking av filer, og en test av de mest populære programmene!

Publisert
Sist oppdatert

Filpakking er til stor hjelp for deg som jobber – eller leker deg med – store filer og filmengder. Skal du for eksempel sende en stor fil som et vedlegg i en epost, er det ofte nødvendig (eller i alle fall praktisk, både for avsender og mottaker) å ”krympe” filstørrelsen før du sender vedlegget av gårde. Det samme gjelder mange filvedlegg, som blir enklere å forholde seg til dersom de blir levert i en pakke.

Slik fungerer filpakkingen

Enkelt forklart går filpakking ut på å erstatte gjentatte mønstre eller forekomster av tegn med koder og nøkler. Du mister ingenting av innholdet eller kvaliteten i originalfilen, og dette må derfor ikke forveksles med destruktiv filkomprimering som gjør dette ved å fjerne ”unødvendige” detaljer (MP3, JPG osv).

Data som ikke inneholder mønstre lar seg ikke komprimere i det hele tatt, mens en fil med enkle mønstre kan komprimeres enormt. Et bilde på dette er et 10 mål stort rutemønster med bare vekselvis sorte og hvite felt på 1x1 cm sammenlignet med et like stort mønster med varierende rutestørrelse, fasong og farger.

Det første mønsteret er allerede komprimert og beskrevet 100% nøyaktig i avsnittet over, mens det siste mønsteret krever en omfattende beskrivelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer