Velg riktig prosessor

TEST: Hvor stor er egentlig forskjellen på billige og litt dyrere PC-prosessorer? Vi har testet Intel-prosessorer og Windows Vista.

Publisert
Sist oppdatert
Til noen oppgaver er ytelses-forskjellene dramatiske, og mye større enn vi hadde sett for oss.


Prosessoren omtales ofte som selve hjernen i PCen, selv om "motoren" er en mer korrekt betegnelse. Ut fra dette forstår du sikkert at prosessoren har mye å si for totalytelsen i datamaskinen.

Men i motsetning til motoren i en bil er det en rimelig enkel affære å bytte prosessor i en PC - en stasjonær PC riktig nok. Har du en bærbar PC snakker vi som regel om en langt mer innviklet og ikke minst kostbar prosess.

En eller flere kjerner?

De billigste prosessorene på markedet har én prosessorkjerne. En slik sitter gjerne i de billigste PCene. De litt mer avanserte PCene har gjerne en prosessor med to kjerner, de mest avanserte har fire. Enkelt forklart vil en flerkjerneprosessoren være i stand til å utføre flere oppgaver samtidig uten enkeltkjerneprosessor.

Jeg ønsker å vite mer om prosessorer
Slik setter du inn en ny prosessor

Hvor mye dette har å si for deg kommer an på hvordan du bruker datamaskinen, og til en viss grad hvilket operativsystem og programmer som benyttes.

Velg riktig prosessor


Vårt prosjekt

I denne testen ser vi på hva valg av prosessor har å si til helt vanlige PC-oppgaver. I første omgang har vi testet tre forskjellige populære Intel-prosessorer i prisklasse 350 til 1.500 kroner på en helt vanlig "mainstream" PC:

Intel Celeron 430 (1,8 GHz), ca-pris: 350 kroner
Intel Core 2 Duo 4500 (2 x 2,2 GHz), ca-pris: 900 kroner
Intel Core 2 Duo 8400 (2 x 3 GHz), ca-pris: 1.500 kroner

Målet er å finne ut hvor stor betydning prosessoren har for den totale PC-opplevelsen, både gjennom ren tidtakning av prosesser, men også rent subjektive opplevelser under praktisk bruk, herunder vurdering av støynivået.

Til noen oppgaver er ytelsesforskjellene dramatiske, og mye større enn vi hadde sett for oss.

Test-PCen

Velg riktig prosessor


For de teknisk interesserte kan vi nevne at PCen vi benyttet til testen er bygd på et MSI-hovedkort med P35-brikkesettet fra Intel. Den har 2 GB minne (DDR2 800 MHz), en 500 GB Seagate 7.200 rpm harddisk, 20x SATA DVD-brenner fra Samsung og et PCI-E skjermkort basert på Nvidia Geforce 8500. Operativsystemet er engelsk utgave av Windows Vista Ultimate Service Pack 1 (32 bits-utgaven)

>>Les videre: Installasjon og oppstart av programmer

OPPDATERT 27. mars 2008: Del 2: XP Knuser Vista

Du kan også gå rett til en av deltestene ved å velge under:
[Installasjon og oppstart av programmer] [Kopiering og kompresjon av filer] [Ripping av musikk-CD] [Videokompresjon og avspilling] [Ytelsestall: Passmark Performance Test 6.1][Temperaturer og støy] [Konklusjon]

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer