Velge en Linux-distro

Jeg skummer gjennom installasjonen av noen Linux-distroer - er det en som virker bedre enn de andre?

Publisert
Sist oppdatert

Da jeg skrev om mitt nye hjemmeserverprosjekt for en ukes tid siden spurte jeg også dere lesere om tips til andre operativsystemer enn Windows XP som jeg opprinnelig hadde planer om å bruke. Ikke uventet dukket det opp noen Linux-distroer som kunne være verd en titt - på tross av en nokså strikt liste med krav - og interessen var også stor for Windows Home Server.

På grunn av visse problemer med WHS var den opprinnelige planen å la dette OSet vente og modnes litt, men interessen ser ut til å være så stor at jeg nok tester ut denne likevel. Det vil altså komme, men ikke i dag.


Testløp

I anledning dagens artikkel har jeg kort vurdert og test-installert - noe som kan sees på som en slags kvalifiseringsrunde - på min nygamle maskinvare:
* AMD Athlon 64 X2 3800+
* nForce 4 brikkesett
* 1 GB DDR-minne
* Creative RIVA TNT PCI (grafikkort for dere som ikke kjenner til denne...)
* STLabs SiI 3112 SATALink Controller
* D-Link DWL-G520 trådløst nettverkskort

Følgende allternativer var oppe til vurdering:
FreeNas
Denne ble disket allerede før installeringen, ettersom dette - etter hva jeg kan lese meg til - er mer eller mindre ren NAS-software uten de helt store mulighetene til å enkelt installere en torrent-klient.

CentOS 5.1
En stor greie som må brennes på DVD. Har installasjonsveiviser, noe jeg setter som et krav ettersom jeg er skikkelig grønn på Linux. CentOS oppdaget dessuten det ekstra sATA-kortet mitt, noe som teller en del.

Fikk dog feilmelding under oppsettet - lesefeil fra DVDen(?), noe som avbrøt hele installasjonen.

SME Server
Denne er visstnok basert på CentOS (men får plass på en CD) og startet derfor ikke helt overraskende opp nokså likt. Men ingen lesefeil - og lot seg installere uten vansker eller dramatikk.

Velge en Linux-distro


ClarkConnect
Får i likhet med SME Server plass på en CD og er bygd på CentOS. Den største forskjellen i installasjonsprosessen i forhold til SME Server var litt mer valgfrihet når det gjaldt hvilke pakker/tjenester jeg ville installere.

Fikk en feilmelding når programmet skulle skrive bootloaderen, noe som gjorde at serveren ikke lot seg starte opp etter installasjon.

Ubuntu / Ubuntu Server 7.10
Vi har skrevet om Ubuntu og testet det. Ubuntu Server skal være "lettere" (intet grafisk brukergrensesnitt) enn vanlig Ubuntu, ellers er det visst ikke store forskjellen(?)...

Ubuntu 7.10 lot seg villig installere, men også her fikk jeg feilmelding etter installasjonen. Dette kunne godt være en feil som hang igjen etter ClarkConnect, og jeg googler meg fram til at Super Grub Disk skal være en kjekk sak. Det er den, og rettet feilen slik at alt ser ut til å virke fint.

Mandriva 2008
Enkel og grei installering, men skjermdriveren krasjet. Finner også det ekstra sATA-kortet mitt. OSet støtter i tillegg Linux RAID, men jeg fikk ikke velge RAID level selv og må derfor sjekke opp om "Linux RAID" i dette tilfellet tilsvarer RAID 5.

Mandriva virker - i likhet med vanlig Ubuntu - som mer beregnet på vanlige desktop-maskiner. Det trenger dog ikke være noen ulempe, jeg var jo tross alt opprinnelig innstilt på å bruke Windows XP på serveren...

Velge en Linux-distro


Konklusjon

Når det gjelder maskinvarekompatibilitet ser det ut til at de fleste distroene klarer seg greit, men både det trådløse nettverkskortet og det gamle PCI-grafikkortet har småproblemer. De problemene tror jeg på den annen side ikke er uoverkommelige.

Av distroene er det kanskje CentOS som akkurat nå virker mest interessant, eller SME Server/ClarkConnect dersom jeg ikke får denne til å installere. Alle disse kommer jo ferdig med en del serverspesifikk programvare som kan være god å ha.

Hva som ennå ikke er klart er om disse vil fungere i praksis og hvor vanskelige de eventuelt vil være å konfigurere.

Jeg er heller ikke fremmed for å leke mer med Mandriva eller Ubuntu, blant annet vil jeg sjekke ut "Ubuntu Alternate CD" for å se om denne kan brukes til å enkelt installere RAID 5 på de fire diskene som skal holde de fleste filene.

Det er altså et stykke igjen, men jeg har kommet såpass godt videre at jeg neste gang vil ta for meg erfaringene, mulighetene og umulighetene ved å få serveren til å kjøre normalt på en av disse distroene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer